Jak przetrwać Święta przy suto zastawionym stole i przyspieszyć przemianę materii?

Odliczanie do świąt czas zacząć. A jak święta to także przygotowania do pichcenia świątecznych potraw, wigilijnych dań, które gromadzą przy jednym stole całą rodzinę.
Tradycyjna kuchnia świąteczna nie należy do lekkich, łatwych i przyjemnych, szczególnie, gdy dania przygotowywane są z tradycją, na bazie receptur i przepisów sprzed lat, gdy gotowały nasze prababcie, babcie.



Polecani dietetycy

Oczywiście - zachęcamy do wprowadzania również na takie uroczystości potraw bardziej o charakterze fit, co wcale nie oznacza, że będą mniej świąteczne lub mniej smaczne - ale to temat na oddzielny post. Dziś koncentrujemy się na tym - jak przetrwać przy świątecznym stole, odciążyć nasz żołądek i wspomóc pracę jelit aby nie czuć się ciężko i nie odczuwać przejedzenia. Co może nas wspomóc? Zioła i przyprawy czyli naturalne "abc" oparte tylko i wyłącznie na naturze. Sprawdźmy po co sięgać w tym świątecznym czasie?

Mięta
Znana i podawana od niepamiętnych czasów na problemy z naszym brzuchem. Pobudza właściwości wydzielnicze żółci w naszej wątrobie oraz pracę żołądka, co przekłada się na szybsze i efektywniejsze trawienie spożytego pokarmu. Neutralizuje wzdęcia, działa rozkurczowo, wspomaga perystaltykę jelit. Poza tym doskonale gasi pragnienie, odświeża oddech, wykazuje działanie uspokajające, tak więc idealne rozwiązanie na nie zawsze komfortowe i spokojne tematy poruszane przy świątecznym stole ;) Warto zaparzyć filiżankę mięty by po prostu poczuć ulgę i odciążyć żołądek.

Kminek
Przyprawa ta jest naturalnym lekarstwem na wzdęcia, zgagę, na zaparcia, bóle brzucha. Reguluje pracę układu pokarmowego, wpływa na wydzielanie soków trawiennych, wspomaga działanie trzustki i wątroby. Może być stosowany w postaci naparów ale także jako przyprawy, która zostanie dodana do potraw np. do świątecznej kapusty, z którą świetnie się komponuje.

Anyż
Nie każdy lubi ten intensywny zapach i smak anyżu ale mnie on nieodzownie kojarzy się z okresem zimowo - świątecznym. A jakie ma działanie? Rozkurczowe, niweluje gromadzenie się gazów, wykazuje właściwości moczopędne, więc szybciej pozwoli usunąć zbędne toksyny z organizmu, przyspiesza przemianę materii. Można dodać go do zimowej herbaty na świątecznym stole, komponując ją dodatkowo z plastrami pomarańczy i goździkami lub po prostu przygotować napar anyżkowy.

Szałwia
Po zakończonej kolacji świątecznej i powrocie do domu, można zaparzyć szałwię aby przede wszystkim wyzbyć się uczucia wzdęcia i niestrawności. Szałwia ma właściwości rozkurczowe, reguluje wydzielanie soków żołądkowych, co przekłada się na efektywniejszy proces trawienia a tym samym przyswajalność tego, co do naszego żołądka kierujemy. Dodatkowo
liście szałwii można dodać do tych bardziej tłustych, świątecznych potraw, aby już na tym etapie minimalizować ewentualne skutki uboczne, które może odczuć nasz żołądek.

Siemię lniane
To także idealny pomysł na to aby usprawnić proces trawienia i przemiany materii. Taki napar z siemienia można spożywać codziennie na dobry początek dnia, aby ułatwić trawienie, przeciwdziałać zaparciom. Należy pamiętać aby taką miksturę popijać sporą ilością wody.

Ciepła woda z cytryną
To zawsze możemy podać na świątecznym stole. Ciepła woda z cytryną oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza przemianę materii, wpływa na nasz metabolizm, m. in. dzięki wspomaganiu pracy wątroby. Proces trawienia będzie przyjemniejszy i łatwiejszy. Poza tym zapewniamy sobie właściwości detoksykujące, co z pewnością odczuje nasz żołądek i jelita.

Kompot z suszu
Czy to dobry pomysł na naturalną metodę wyzbycia się poczucia wzdęcia, ciężkości i pobudzenia pracy układu trawiennego? Wydaje się, że tak. W napoju tym odnajdziemy nie tylko wędzone i suszone owoce ale także moc aromatycznych przypraw, które w połączeniu dadzą nam moc błonnika plus właściwości zdrowotne chociażby imbiru, cynamonu i niezwykle wonnych, upajających goździków.  Taki mix z pewnością wpłynie na przyspieszenie przemiany materii, poprawi trawienie, w naszych jelitach zamieszkają
pozytywnie oddziałujące bakterie, które także dołożą cegiełkę do lepszego samopoczucia naszego brzucha.

Czy nie lepiej sięgać po naturalne rozwiązania podczas świąt ale i nie tylko, zamiast zaopatrywać się w aptece w medykamenty i suplementy diety, które z naturalnością mniej mają wspólnego, niż to co dostarczymy do naszego wnętrza z bardziej naturalnych źródeł? Zachęcamy do rozwagi w przyjmowaniu tych świątecznych specjałów a w przypadku zaistnienia potrzeby ratowania się z opresji żołądkowych - wybierania tego co zdrowe i z natury. Kolejne porady w następnych przedświątecznych postach ;)

Autor:

Podobne artykuły

Cykl runo leśne lato: Jeżyna

Dziś kontynuujemy cykl o runie leśnym, koncentrując się na jeżynie nazywanej inaczej ożyną lub ostrężyną :) Zdecydowanie częściej więcej uwagi poświęca się jej bardziej czerwonej siostrze - malinie, a nie słusznie, ponieważ jeżyna także ma dużo właściwości, które bardzo pozytywnie oddziałują na nasz organizm. Warto sprawdzić, co bliźniacza jeżyna może zdziałać korzystnego dla naszego zdrowia :)

Ciekawski ogórek

Ogórek jest warzywem, które spożywamy niemal codziennie. Ale czy jesteśmy świadomi wszystkich jego zalet i dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu?  Z pewnością nie. Dlatego dziś analizie poddajemy długie, zielone walcowate w kształcie warzywo, które możemy kosztować o każdej porze roku. Ogórek! :)

Jak walczyć z chęcią na słodycze? Część 2. - przepisy na zdrowe słodkości

W I części postu obiecaliśmy Wam zdradzić kilka pomysłów na zdrowe słodkości, więc nie może być inaczej. Podsyłamy Wam kilka przepisów do przetestowania w domowym cukierniczym laboratorium zdrowej kuchni.

Małgorzata Łyżniak
Majówka na diecie? Da się to ogarnąć!
Majówka na diecie? Da się to ogarnąć!