5 powodów, dla których warto jeść owies

Osoby, które regularnie sięgają po owies dbają o prawidłową pracę swojego przewodu pokarmowego. Owies jest bardzo ważnym źródłem błonnika pokarmowego w naszej diecie, a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji.



Polecani dietetycy

1.Cecha ta wyróżnia też owies spośród innych zbóż. Błonnik pokarmowy rozpuszczalny wpływa na prawidłową pracę przewodu pokarmowego, ułatwiając wypróżnienia. Powoduje także wychwytywanie toksycznych związków pokarmowych i zapobiega ich wchłanianiu w jelitach.

2. Dieta zawierająca owies sprzyja profilaktyce i leczeniu cukrzycy. Dzieje się tak zarówno dlatego, że sam owies, w porównaniu z innymi zbożami zawiera bardzo małe ilości cukrów prostych, jak i ze względu na występujące w owsie beta-glukany, będące frakcją wspomnianego wyżej rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Związki te przyczyniają się do zmniejszenia stężenia glukozy we krwi po posiłku.

3. Owies powinien być nieodłącznym elementem diety osób dbających o zdrowie swojego serca i układu krążenia. Obecne w owsie beta-glukany powodują zmniejszenie stężenia cholesterolu, wiążą kwasy żółciowe, zwiększają wydalanie tłuszczu z organizmu. Dzięki innym swoim właściwościom owies sprzyja również obniżeniu cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu) we krwi.

4. Owies zawiera w swoim składzie liczne związki o silnym charakterze przeciwutleniającym, np. flawonoidy, witamina E. Przeciwutleniacze są niezwykle istotnymi związkami w naszej codziennej diecie ponieważ przeciwdziałają destrukcyjnemu wspływowi wolnych rodników na nasz organizm. Nadmiar wolnych rodników w organizmie powoduje powstawanie chorób serca, nowotworów, a nawet przyspieszone starzenie się organizmu. Walka z wolnymi rodnikami jest dziś szczególnie ważna gdyż poprzez m.in. zanieczyszczenie środowiska, stres, nieprawidłową dietę, sięganie po używki i inne, cywilizacyjne efekty równowaga pomiędzy powstającymi w organizmie wolnymi rodnikami, a przeciwutleniaczami dostarczanymi z dietą bywa mocno zachwiana.

5. Owies jest szczególnie dobrym źródłem tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) wśród zbóż. Tłuszcze te należą do związków, które muszą być dostarczone do organizmu z pożywieniem gdyż organizm nie jest w stanie wytworzyć ich sam natomiast są konieczne do rozwoju młodego organizmu oraz utrzymania prawidłowego stanu zdrowia. Ich niedobór w diecie może również skutkować pogorszeniem i chorobami skóry takimi jak np. łupież.

Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak nie przytyć w ferie? (część 2. )

Regularność posiłków to jednak nie wszystko. W czasie zimowego wypoczynku powinniśmy trzymać się także innych zasad, dzięki którym dbanie o linie w czasie ferii będzie znacznie prostsze :)

Chłodzimy się chłodnikiem!

Na zewnątrz temperatury coraz wyższe, a my zastanawiamy się czym zdrowym i wartościowym możemy się ochłodzić :) Różne pomysły przychodzą do głowy, jednak mało kto skojarzyłby ochłodę z ... tradycyjnym chłodnikiem :)

Jarmuż pod lupą

Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw na gospodarskim straganie, po które można sięgnąć aby zapewnić sobie witaminy, witalność i energię. Kiedyś te kędzierzawe liście były zdecydowanie bardziej popularne, dziś nie tak często trafiają na pierwsze strony naszych jadłospisów. Dlaczego ? Smak, zapach ? Czas odkryć, co jarmuż ma nam do zaoferowania.

Małgorzata Łyżniak
Dieta pudełkowa czyli wady i zalety cateringu dietetycznego
Dieta pudełkowa czyli wady i zalety cateringu dietetycznego