5 powodów, dla których warto jeść owies

Osoby, które regularnie sięgają po owies dbają o prawidłową pracę swojego przewodu pokarmowego. Owies jest bardzo ważnym źródłem błonnika pokarmowego w naszej diecie, a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji.



Polecani dietetycy

1.Cecha ta wyróżnia też owies spośród innych zbóż. Błonnik pokarmowy rozpuszczalny wpływa na prawidłową pracę przewodu pokarmowego, ułatwiając wypróżnienia. Powoduje także wychwytywanie toksycznych związków pokarmowych i zapobiega ich wchłanianiu w jelitach.

2. Dieta zawierająca owies sprzyja profilaktyce i leczeniu cukrzycy. Dzieje się tak zarówno dlatego, że sam owies, w porównaniu z innymi zbożami zawiera bardzo małe ilości cukrów prostych, jak i ze względu na występujące w owsie beta-glukany, będące frakcją wspomnianego wyżej rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Związki te przyczyniają się do zmniejszenia stężenia glukozy we krwi po posiłku.

3. Owies powinien być nieodłącznym elementem diety osób dbających o zdrowie swojego serca i układu krążenia. Obecne w owsie beta-glukany powodują zmniejszenie stężenia cholesterolu, wiążą kwasy żółciowe, zwiększają wydalanie tłuszczu z organizmu. Dzięki innym swoim właściwościom owies sprzyja również obniżeniu cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu) we krwi.

4. Owies zawiera w swoim składzie liczne związki o silnym charakterze przeciwutleniającym, np. flawonoidy, witamina E. Przeciwutleniacze są niezwykle istotnymi związkami w naszej codziennej diecie ponieważ przeciwdziałają destrukcyjnemu wspływowi wolnych rodników na nasz organizm. Nadmiar wolnych rodników w organizmie powoduje powstawanie chorób serca, nowotworów, a nawet przyspieszone starzenie się organizmu. Walka z wolnymi rodnikami jest dziś szczególnie ważna gdyż poprzez m.in. zanieczyszczenie środowiska, stres, nieprawidłową dietę, sięganie po używki i inne, cywilizacyjne efekty równowaga pomiędzy powstającymi w organizmie wolnymi rodnikami, a przeciwutleniaczami dostarczanymi z dietą bywa mocno zachwiana.

5. Owies jest szczególnie dobrym źródłem tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) wśród zbóż. Tłuszcze te należą do związków, które muszą być dostarczone do organizmu z pożywieniem gdyż organizm nie jest w stanie wytworzyć ich sam natomiast są konieczne do rozwoju młodego organizmu oraz utrzymania prawidłowego stanu zdrowia. Ich niedobór w diecie może również skutkować pogorszeniem i chorobami skóry takimi jak np. łupież.

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Powrót do szkoły, czyli co jeść, żeby zwiększyć koncentrację ?

Wszystko co dobre szybko się kończy i ten, kto akurat wymyślił tę sentencję, zdecydowanie miał rację:) Nadszedł czas powrotu naszych dzieci do szkolnych ław. Jak pomóc tym młodszym, jak i starszym powrócić do efektywnej pracy na lekcjach? Jak zmotywować organizm do bardziej wydajnej i produktywnej aktywności?

Jaki smak ma order uśmiechu czyli kilka słów o cytrynie

Już na samą myśl nasze kubki smakowe krzywią się z kwasoty ;) A co dopiero wypić taki zdrowy soczek ze świeżo wyciśniętego owocu, jak czynią to bohaterowie honorowego odznaczenia Orderu Uśmiechu. Po słowach ?W pucharze kwaśna cytryna. Sprawdzimy, jak sobie poczyna Kawaler Orderu Uśmiechu? czas na egzamin dla nagrodzonych :) Nie ma finału bez pustego kielicha i wielkiego uśmiechu na twarzy po wypiciu czary wypełnionej witaminą :)

Jak prawidłowo dbać o jelita?

Mało kto z nas wie, że aby zaznać pełni szczęścia a jednocześnie zadbać o swoje zdrowie, powinniśmy skoncentrować się na miejscu w naszym ciele, gdzie wytwarzane jest aż 90-95% serotoniny czyli hormonu szczęścia. Na pytanie, jakie to miejsce, większość z nas odpowiedziałaby, że mózg. Nic bardziej mylnego:) Prawidłową odpowiedzią są jelita. Zaskoczeni? :) Jeśli tak, to sprawdźmy, co dokładnie dzieje  się w jelitach, jak o nie zadbać dzięki diecie aby osiągnąć niebiański wymiar szczęścia, zdrowia i dobrego samopoczucia.

Małgorzata Łyżniak