Jak dzięki diecie wzmocnić odporność?

Powoli wkraczamy w okres jesienno-zimowy, kiedy to jesteśmy narażeni na różne infekcje i przeziębienia. Będziemy zmagać się z obniżoną odpornością i gorszym samopoczuciem. A gdyby tak wzmocnić się na ten czas za pomocą diety?


Polecani dietetycy

Jakie produkty w takim razie powinniśmy spożywać?

     • Więcej warzyw cebulowych – szczypiorku, cebuli, pora czy czosnku. Siarka zawarta w dużych ilościach w cebuli czy szczypiorku wzmacnia naszą odporność i ma właściwości przeciwzakrzepowe. Natomiast w czosnku występuje allicyna, która wykazuje działanie antybakteryjne i
przeciwwirusowe.


     • Więcej kiszonek - ogórki kiszone czy kiszona kapusta zawierają bakterie probiotyczne, które korzystnie działają na mikroflorę jelitową, wzmacniają barierę ochronną i pomagają w walce z infekcjami.


     • Więcej produktów mlecznych fermentowanych (takich jak jogurt czy kefir) – podobnie jak w kiszonkach znajdują się w nich bakterie, które wspomagają nasz układ odpornościowy.


     • Więcej witaminy D – podczas chłodnych miesięcy częściej przebywamy w zamkniętych pomieszczeniach, więc koniecznie należy zadbać o odpowiednią podaż witaminy D. Przez jej niedobór mamy niższą odporność i większą skłonność do infekcji. Możemy ją znaleźć w aptekach w postaci
suplementów diety.


     • Więcej omega-3 – ryby morskie takie jak dorsz, łosoś czy halibut
to znakomite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Wykazują one działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Ponadto powinniśmy pamiętać, aby unikać przewlekłego stresu, który bardzo obniża odporność.

Na co zatem postawić?
Regularne, urozmaicone posiłki, odpowiedni jakościowo sen oraz aktywność fizyczna bardzo pomagają naszemu układowi immunologicznemu.


Autor:

Podobne artykuły

Czym najlepiej solić? :)

Chyba każdy z nas zna zalecenie dotyczące potrzeby ograniczania ilości spożycia soli. Zalecenie to wiąże się z wielokrotnie potwierdzonym w badaniach naukowych faktem kojarzącym nadmierne spożycie sodu (sól=chlorek sodu) z występowaniem nadciśnienia tętniczego, chorób wątroby, a nawet ryzykiem nowotworów żołądka. 

Jak wyliczyć zapotrzebowanie na energię?

Podstawowa przemiana materii (BEE/PPM/BMR), jest to ilość energii potrzebnej do utrzymania podstawowych funkcji fizjologicznych organizmu (np. oddychania, pracy serca i krążenia), wówczas, gdy organizm znajduje sie w stanie spoczynku, w ściśle określonych warunkach: po co najmniej 8 godzinach snu, po 12-14 godzinach nieprzyjmowania pożywienia, po przebudzeniu, leżąc na wznak, w warunkach zupełnego spokoju fizycznego i psychicznego oraz komfortu cieplnego.

Czy można schudnąć chorując na Hashimoto?

Tak, ale...W swojej wieloletniej praktyce spotkałam się z wieloma przypadkami pacjentów z Hashimoto chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Tymi łatwiejszymi i trudniejszymi w prowadzeniu dietetycznym. Większości z nich udało się osiągnąć cel i schudnąć. Aby to osiągnąć na pewno konieczne jest wdrożenie odpowiedniego leczenia farmakologicznego, którego celem jest wyrównanie poziomu hormonów. Ważny jest też czas. Każda choroba, a już szczególnie ta związana z hormonami, spowalnia tempo chudnięcia.

Elżbieta Gmurczyk
Cichy zabójca - cholesterol
Cichy zabójca - cholesterol