Dieta na dobry sen

Tryptofan jest aminokwasem egzogennym potrzebnym do produkcji melatoniny, który musimy dostarczać z pożywieniem. Nasz organizm nie jest w stanie go syntetyzować. Odpowiednia zawartość melatoniny, czyli hormonu snu w organizmie zapewnia prawidłową jakość tego snu właśnie.


Polecani dietetycy

W diecie jest wiele produktów, które zawierają tryptofan. Warto zwrócić uwagę na produkty białkowe jak chude mięso, ryby (bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), nabiał oraz produkty mleczne (źródło wapnia w diecie), jaja (zawierające witaminy z grupy B, A, D, E, K, fosfor, selen, cynk, żelazo, wapń; 1 jajko zawiera 119 mg tryptofanu), nasiona roślin strączkowych (np. 100g soi zawiera 608 mg tryptofanu) oraz warzywa i owoce. Przy czym pamiętajmy, że owoce (jeśli nie mamy problemów z poziomem cukru we krwi) możemy spożywać bez obaw nawet do kolacji, nieprawdą jest, że można je jeść tylko do południa.

Wyjątkowo korzystnie na jakość snu będą wpływały banany, kiwi, awokado oraz szpinak. Zawierają dużo przeciwutleniaczy, zapewniają spokojny sen.

Skład kolacji również jest istotną kwestią. Zwiększona ilość tłuszczu w diecie powoduje skrócenie fazy REM, czyli marzeń sennych oraz przedłużenie snu głębokiego. Natomiast zwiększona zawartość węglowodanów powoduje sytuację odwrotną.Niskie spożycie białka wpływa na problemy z zasypianiem oraz obniża jakość snu.

Co jeszcze ważne to to, że ostatni posiłek należy spożywać na 3-4 godziny przed snem. Przed snem należy unikać kawy lub mocnej herbaty, ponieważ kofeina w nich zawarta ma działanie pobudzające oraz utrudnia zasypianie.
Autor:

Podobne artykuły

Co kryją w sobie grzyby?

Odznaczają się niepodważalnymi walorami smakowymi jednak ich osławiona ciężkostrawność i domniemane zanieczyszczenie odstręcza wielu od ich spożycia, czy słusznie? W sezonie na grzyby warto poznać kilka faktów dotyczących ich wartości odżywczej.

Przepisy na domowe sosy

Sosy to wspaniałe dodatki do posiłku. Wzbogacają smak dania. Ponadto sprawiają, że “suche” potrawy stają się soczyste i smaczniejsze. Jeżeli nie macie pomysłu czym doprawić sałatkę lub z czym zjeść makaron, mięso czy warzywa z grilla, oto nasze przepisy na zdrowe i smaczne sosy. W przeciwieństwie do większości kupnych sosów pełnych tłuszczu i sztucznych dodatków domowa wersja przysłuży się Waszemu zdrowiu, zamiast mu zaszkodzić.

Która kasza jest dla Ciebie?

Kipi kasza, kipi groch ...  I jak było dalej? ;) No właśnie - lata już nie te, ale jakby sięgnąć pamięcią do dzieciństwa to zdecydowanie można potwierdzić, iż właśnie takie słowa rymowanki zwykło się mawiać w rytm odbijającej się piłki. Ale dziś skoncentrujmy się zdecydowanie na kaszach. Zdrowe, smaczne, różnorodne... drobne, grube, o bardzo szerokim zastosowaniu od zup, przez dania główne aż po desery. Mają one wiele właściwości odżywczych, dlatego powinny być stałym elementem w naszym jadłospisie. Która kasza dla kogo będzie najbardziej odpowiednia - oto jest pytanie. Poddajmy to wyjątkowe ziarno krótkiej analizie. Ale zanim to - proponuję kilka słów wprowadzenia.

Małgorzata Łyżniak