Dieta na dobry sen

Tryptofan jest aminokwasem egzogennym potrzebnym do produkcji melatoniny, który musimy dostarczać z pożywieniem. Nasz organizm nie jest w stanie go syntetyzować. Odpowiednia zawartość melatoniny, czyli hormonu snu w organizmie zapewnia prawidłową jakość tego snu właśnie.


Polecani dietetycy

W diecie jest wiele produktów, które zawierają tryptofan. Warto zwrócić uwagę na produkty białkowe jak chude mięso, ryby (bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), nabiał oraz produkty mleczne (źródło wapnia w diecie), jaja (zawierające witaminy z grupy B, A, D, E, K, fosfor, selen, cynk, żelazo, wapń; 1 jajko zawiera 119 mg tryptofanu), nasiona roślin strączkowych (np. 100g soi zawiera 608 mg tryptofanu) oraz warzywa i owoce. Przy czym pamiętajmy, że owoce (jeśli nie mamy problemów z poziomem cukru we krwi) możemy spożywać bez obaw nawet do kolacji, nieprawdą jest, że można je jeść tylko do południa.

Wyjątkowo korzystnie na jakość snu będą wpływały banany, kiwi, awokado oraz szpinak. Zawierają dużo przeciwutleniaczy, zapewniają spokojny sen.

Skład kolacji również jest istotną kwestią. Zwiększona ilość tłuszczu w diecie powoduje skrócenie fazy REM, czyli marzeń sennych oraz przedłużenie snu głębokiego. Natomiast zwiększona zawartość węglowodanów powoduje sytuację odwrotną.Niskie spożycie białka wpływa na problemy z zasypianiem oraz obniża jakość snu.

Co jeszcze ważne to to, że ostatni posiłek należy spożywać na 3-4 godziny przed snem. Przed snem należy unikać kawy lub mocnej herbaty, ponieważ kofeina w nich zawarta ma działanie pobudzające oraz utrudnia zasypianie.
Autor:

Podobne artykuły

Zdrowe przekąski podczas home office

Obecna sytuacja panująca na całym świecie wpłynęła stanowczo na nasze codzienne życie. U wielu osób długie przebywanie w domu i praca zdalna spowodowały pogorszenie nawyków żywieniowych oraz wzrost masy ciała. Częściej sięgamy po niezdrowe, kaloryczne przekąski. Można jednak sprawić, by te przekąski były zdrowe, a do tego „podkręcały” metabolizm.

Jak nie przytyć w ferie? (część 2. )

Regularność posiłków to jednak nie wszystko. W czasie zimowego wypoczynku powinniśmy trzymać się także innych zasad, dzięki którym dbanie o linie w czasie ferii będzie znacznie prostsze :)

Świąteczne przepisy dla insulinoopornych - smacznie i zdrowo przez całe święta

Święta to czas radości, spotkań z bliskimi i oczywiście – pysznego jedzenia. Dla osób z insulinoopornością dbanie o zdrową dietę w okresie świątecznym może być wyzwaniem. Jednak dzięki odpowiednio dostosowanym przepisom można cieszyć się smacznymi potrawami bez obaw o ich wpływ na poziom cukru we krwi.

Małgorzata Łyżniak
30 lipca Dzień Sernika
30 lipca Dzień Sernika