Projekt dieta - czym kierować się przy wyborze dietetyka?

Podjęcie decyzji o wejściu w projekt dieta jest dla nas jeszcze często ogromnym wyzwaniem, stresem i obawą związaną z tym, że nie podołamy, nie będzie efektu, a jo-jo zaskoczy nas szybciej, niż ktokolwiek i kiedykolwiek brał to pod uwagę. Należy zacząć od samego początku - dieta to nic wstydliwego. To jedynie klucz do dobrego zdrowia, samopoczucia i szczupłej sylwetki.


Polecani dietetycy

Chcąc sobie pomóc, każdy powinien odpowiedzieć na pytanie - jaka jest skuteczna recepta na sukces dietetyczny? Macie jakieś pomysły? :) Ja mam! :) Przede wszystkim  motywacja, determinacja, regularność spożywania posiłków, odpowiednie ilości, zbilansowany program żywieniowy, rytuał picia wody ... i można by tak jeszcze wymieniać... ale pojawia mi się w głowie jedno pytanie - kto ma nam w tym wszystkim pomóc, przygotować jadłospis, przypominać o zaleceniach, kontrolować postępy, karcić w chwilach zapomnienia... Dietetyk oczywiście :) Amator potrzebuje profesjonalisty, który będzie go prowadził, motywował, wskazywał właściwy kierunek. Jak dokonać właściwego wyboru ?

1. Wiedza o swoim przewodniku po tajnikach diety
Bardzo ważnym aspektem jest w pierwszej kolejności zdobycie wiedzy na temat dietetyka, z którym chcesz podjąć współpracę. Poszukaj opinii, sprawdź, co piszą inni po wizycie u danego specjalisty. Zweryfikuj wykształcenie - ukończenie kursu to nie dyplom, który uprawnia do wykonywania zawodu i nie świadczy o profesjonalizmie. Zobacz, czy dany specjalista dba o swój rozwój, inwestuje w swoją wiedzę i umiejętności a tym samym podnosi kompetencje.


2. Ważne, jak pracuje dietetyk
Nie warto tracić ani czasu ani pieniędzy na specjalistę, który podczas wizyty poświęca nam przysłowiowy kwadrans, wręcza gotowy plan żywieniowy i od razu usiłuje zapisać nas na kolejną wizytę, aby uzupełnić swój budżet. Prawdziwy specjalista przyjmuje w gabinecie z profesjonalnym sprzętem do pomiaru masy ciała, przed pierwszą wizytą zleca wykonanie niezbędnych badań, które pozwolą wykluczyć albo postawić określoną diagnozę, słucha oczekiwań i potrzeb swojego pacjenta, zbiera wywiad, zapoznaje się z preferencjami żywieniowymi tak, aby jak najlepiej przygotować dietę w oparciu o medyczne uwarunkowania, a także upodobania kulinarne. Od razu rezygnuj z gotowców, które ktoś wyciąga z szuflady a następnie zaprasza Cię do lady aby zapakować pakunek gotowych suplementów wspomagających odchudzanie. Czy to ma sens? Nie ma.


3. Postawa dietetyka
Już od pierwszej wizyty powinieneś zaobserwować, jaką postawę prezentuje specjalista, z którym chcesz nawiązać współpracę. Czy okazuje Ci cierpliwość, zrozumienie, kiedy próbujesz dopytać o konkretne zalecenie aby efektywniej realizować założenia diety. Czy potrafi podarować Ci taką dawkę energii aby zmotywować do pracy nad sobą, czy jest dostępny dla Ciebie w chwili kryzysu lub zboczenia na boczny tor.


Pamiętaj, że dobry dietetyk jest także dobrym psychologiem, który dodatkowo swoją sylwetką, figurą, wyglądem  daje "świadectwo" swoich kompetencji, wiedzy i doświadczenia. Sam zdecyduj, z kim wybierzesz się w tę drogę po zdrowie.

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Nowalijki

Nowalijki to młode warzywa, które wiosną ukazały się pierwszy raz. Czekamy na nie z niecierpliwością po długiej zimie, kiedy mamy ochotę zjeść już coś innego.

Czy warto zainwestować w dietę?

Myślę, że dużo osób zastanawiało się nad tym. I pewnie nie raz próbowało na diecie być. A szczególnie teraz w sezonie wiosennym, który sprzyja takim decyzjom. I z czasem pojawiało się pytanie czy warto dietę kontynuować. Bo przecież wymaga ona pewnych wyrzeczeń, zmian i to nie chwilowych jeśli chcemy efekt utrzymać a trwałych, jest pewną pracą, którą należy wykonać.

25 sierpnia – Dzień polskiej żywności

Pierogi, gołąbki, bigos, kotlet schabowy – czy polska kuchnia jest zdrowa ? Nasza tradycyjna kuchnia kojarzy się na pierwszy „rzut oka” z kuchnią tłustą, mięsną i kartoflaną. Ale czy tak naprawdę wygląda? Niekoniecznie. Za ogromna zaletę należy uznać jej różnorodność pod względem zarówno składników jak i smaków.

Elżbieta Gmurczyk
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia