Przepisy na kolację dla cukrzyka i... nie tylko!

W życiu osób cierpiących na cukrzycę niezwykle ważnym elementem dnia codziennego jest dieta. Pisaliśmy już o tym, co jest ważne w odżywianiu diabetyków, na co należy zwracać uwagę, czego się wystrzegać a dziś zaproponujemy kilka fantazji kulinarnych na wieczorny posiłek czyli kolację. Kompozycje te będą nie tylko bezpieczne dla cukrzyków ale także dla osób dbających o linię, co więcej spokojnie dania te można podać np. na rodzinnej kolacji czy spotkaniu w gronie przyjaciół.
Co Wy na takie propozycje?



Polecani dietetycy

POMIDORY Z CZARNĄ NIESPODZIANKĄ
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
4 duże pomidory, 1 czerwona cebula, szklanka czarnej soczewicy, 100 g startego sera żółtego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
PRZYGOTOWANIE:
Wypłukaną soczewicę gotuj przez 25 minut. Pod koniec gotowania dodaj odrobinę soli i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie odcedź soczewicę i przelej zimną wodą. Obraną cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj przyprawy a następnie na patelnię wrzuć soczewicę i smaż jeszcze około 3 minuty. Umyte pomidory przygotuj do faszerowania: odetnij górne części z szypułkami, wydrąż pomidory i napełnij je farszem z soczewicy i cebuli. Posyp startym żółtym serem, załóż pomidorowe kapelusze i piecz w temperaturze 180 stopni około 20 minut.


SAŁATKA GRYCZANO-SEROWA Z DODATKIEM SZYNKI I SUSZONYCH POMIDORÓW
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
1,5 szklanki kaszy gryczanej, 200 g sera białego półtłustego, 4 plastry chudej szynki, 4 pomidory suszone w zalewie, przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, sól, 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, 1 łyżeczka octu balsamicznego
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie i poczekaj do ostudzenia. Następnie szynkę i pomidory pokrój w paski, dodaj kaszę a na końcu całość posyp kruszonym białym serem. Zrób sos z ziół i zalewy z suszonych pomidorów. Całość wymieszaj.


PLACKI Z CUKINII
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
1 duża cukinia, 1 jajko, 100 g startego żółtego sera, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki pszennej, przyprawy: sól i pieprz, oliwa z oliwek do smażenia, jogurt naturalny w ramach sosu
PRZYGOTOWANIE:
Umytą cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, umieść masę na sitku i lekko osól aby cukinia puściła sok. Odsączoną cukinię przełóż do misy, wbij jajko, dodaj mąkę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty żółty ser. Dopraw przyprawami a następnie smaż placki na oliwie z oliwek. Usmażone placki odkładaj na ręcznik papierowy aby odsączyć zbędny tłuszcz. Podawaj z jogurtem naturalnym.


ZUPA Z ŁOSOSIEM
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
500g łososia, 2 ziemniaki, włoszczyzna, puszka pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, ostra papryka
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj wywar: wstaw 1,5 litra wody w garnku, dodając ziele angielskie, liście laurowe i sól. Dodaj pokrojoną w kostkę włoszczyznę a następnie ziemniaki. Gotuj około 20 minut. Kiedy wywar będzie już gotowy dodaj pomidory, 2 łyżki koncentratu, dopraw do smaku przyprawami.Na końcu gotowania dodaj łososia pokrojonego w dość sporą kostkę i gotuj jeszcze 10 minut.


Jak widzicie można przygotować smaczną i zdrową kolację dla nas i naszych bliskich. Zadbamy o prawidłowy poziom cukru i nie będziemy się martwić, że węglowodany w naszym organizmie spowodują spustoszenie. W cukrzycy ważne jest rozsądne odżywianie i do tego namawiamy. A taka porcja zdrowia na talerzu będzie dobrym zwieńczeniem dnia i smacznym posiłkiem dającym siłę i witalność.

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Dieta pudełkowa czyli wady i zalety cateringu dietetycznego

Dieta pudełkowa to jedno z najbardziej popularnych rozwiązań dietetycznych ostatnich lat. Coraz więcej osób próbuje wkroczyć na ścieżkę zdrowego żywienia, wybierając gotowe rozwiązania dostępne na rynku. Jedni chcą jeść bardziej zdrowo, inni potrzebują stracić zbędne kilogramy a jeszcze inni chcą zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. Od czegoś trzeba zacząć. Jednak czy dieta pudełkowa jest gotową receptą na sukces ? Jak szybko rozwija się rynek firm produkujących diety pudełkowe? Jakie wady i zalety ma catering dietetyczny?

Chłodnik na talerzu - przepisy

Upałów ciąg dalszy a nam powoli kończą się pomysły co przygotować na posiłek w tak letni czas. Temperatura nie odpuszcza a przed nami wyzwanie, co przyrządzić, by sobie i naszym bliskim zaserwować orzeźwienie na talerzu... ? Jak sama nazwa wskazuje powinniśmy się nieco schłodzić... więc dlaczego nie skorzystać z szybkiej, pysznej i owocowej formy chłodników, które będą naturalnie słodkie, kolorowe i emanujące letnimi promieniami słońca. 

6 grudnia - czas nakarmić Mikołaja :)

Dziś długo wyczekiwany dzień, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych ? A jaki? Mikołajki oczywiście, czyli wstęp do wielkiego świątecznego szaleństwa? W witrynach sklepowych co prawda dawno już świecą się lampki ubranych sztucznych choinek, które mrugają do nas zza każdego rogu a po wrzuceniu monety, ukłoni nam się wielka postać Mikołaja śpiewającego Jingle Bells. Tego dnia także najczęściej rozgłośnie radiowe po raz pierwszy w roku puszczają nieodzowny hit  Last Christmas czyli jednym słowem sezon bożonarodzeniowy uważa się za otwarty :)

Elżbieta Gmurczyk
Diety sokowe. Czy są korzystne dla organizmu?
Diety sokowe. Czy są korzystne dla organizmu?