Przepisy na kolację dla cukrzyka i... nie tylko!

W życiu osób cierpiących na cukrzycę niezwykle ważnym elementem dnia codziennego jest dieta. Pisaliśmy już o tym, co jest ważne w odżywianiu diabetyków, na co należy zwracać uwagę, czego się wystrzegać a dziś zaproponujemy kilka fantazji kulinarnych na wieczorny posiłek czyli kolację. Kompozycje te będą nie tylko bezpieczne dla cukrzyków ale także dla osób dbających o linię, co więcej spokojnie dania te można podać np. na rodzinnej kolacji czy spotkaniu w gronie przyjaciół.
Co Wy na takie propozycje?



Polecani dietetycy

POMIDORY Z CZARNĄ NIESPODZIANKĄ
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
4 duże pomidory, 1 czerwona cebula, szklanka czarnej soczewicy, 100 g startego sera żółtego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
PRZYGOTOWANIE:
Wypłukaną soczewicę gotuj przez 25 minut. Pod koniec gotowania dodaj odrobinę soli i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie odcedź soczewicę i przelej zimną wodą. Obraną cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj przyprawy a następnie na patelnię wrzuć soczewicę i smaż jeszcze około 3 minuty. Umyte pomidory przygotuj do faszerowania: odetnij górne części z szypułkami, wydrąż pomidory i napełnij je farszem z soczewicy i cebuli. Posyp startym żółtym serem, załóż pomidorowe kapelusze i piecz w temperaturze 180 stopni około 20 minut.


SAŁATKA GRYCZANO-SEROWA Z DODATKIEM SZYNKI I SUSZONYCH POMIDORÓW
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
1,5 szklanki kaszy gryczanej, 200 g sera białego półtłustego, 4 plastry chudej szynki, 4 pomidory suszone w zalewie, przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, sól, 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, 1 łyżeczka octu balsamicznego
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie i poczekaj do ostudzenia. Następnie szynkę i pomidory pokrój w paski, dodaj kaszę a na końcu całość posyp kruszonym białym serem. Zrób sos z ziół i zalewy z suszonych pomidorów. Całość wymieszaj.


PLACKI Z CUKINII
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
1 duża cukinia, 1 jajko, 100 g startego żółtego sera, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki pszennej, przyprawy: sól i pieprz, oliwa z oliwek do smażenia, jogurt naturalny w ramach sosu
PRZYGOTOWANIE:
Umytą cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, umieść masę na sitku i lekko osól aby cukinia puściła sok. Odsączoną cukinię przełóż do misy, wbij jajko, dodaj mąkę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty żółty ser. Dopraw przyprawami a następnie smaż placki na oliwie z oliwek. Usmażone placki odkładaj na ręcznik papierowy aby odsączyć zbędny tłuszcz. Podawaj z jogurtem naturalnym.


ZUPA Z ŁOSOSIEM
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
500g łososia, 2 ziemniaki, włoszczyzna, puszka pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, ostra papryka
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj wywar: wstaw 1,5 litra wody w garnku, dodając ziele angielskie, liście laurowe i sól. Dodaj pokrojoną w kostkę włoszczyznę a następnie ziemniaki. Gotuj około 20 minut. Kiedy wywar będzie już gotowy dodaj pomidory, 2 łyżki koncentratu, dopraw do smaku przyprawami.Na końcu gotowania dodaj łososia pokrojonego w dość sporą kostkę i gotuj jeszcze 10 minut.


Jak widzicie można przygotować smaczną i zdrową kolację dla nas i naszych bliskich. Zadbamy o prawidłowy poziom cukru i nie będziemy się martwić, że węglowodany w naszym organizmie spowodują spustoszenie. W cukrzycy ważne jest rozsądne odżywianie i do tego namawiamy. A taka porcja zdrowia na talerzu będzie dobrym zwieńczeniem dnia i smacznym posiłkiem dającym siłę i witalność.

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak nie przytyć w Święta? 6 zasad

Wigilia, Boże Narodzenie i Sylwester rządzą się swoimi prawami. Nie chodzi tylko o tradycje czy przyzwyczajenia, ale również o to, co mamy na talerzu. Taki czas zdarza się raz w roku, więc nie należy wszystkiego kategorycznie sobie odmawiać, a jedynie kierować się rozwagą i zdrowym rozsądkiem. 

Co pływa w wodzie smakowej?

Jedną z podstawowych, ważnych i zdrowych zasad żywieniowych jest picie wody: mineralnej/źródlanej/z kranu gazowanej lub niegazowanej, zależnie od upodobań, ale NIE SMAKOWEJ.

Jak nie przytyć w Święta czyli dekalog bożonarodzeniowej rozpusty

Czas świąt to jak wiadomo okres pokus, różnych odstępstw, grzechów dietetycznych mniejszych i większych, dlatego trzeba wdrożyć w życie" dekalog świątecznej rozpusty" :) Dekalog ten nie pozwoli nam tak do końca zatracić się w bożonarodzeniowych tradycyjnych daniach oraz ulec świątecznemu obżarstwu ;)

Jolanta Czepułkowska
Dlaczego jemy, skoro wcale nie jesteśmy głodni?
Dlaczego jemy, skoro wcale nie jesteśmy głodni?