Dlaczego śniadanie jest ważne?

Temat poruszany już wiele razy, ale okazuje się, że cały czas wiele osób ma z tym problem i zapomina o spożywaniu śniadania, które jak mawiali nasi rodzice "jest najważniejszym posiłkiem dnia"


Polecani dietetycy

Konsekwencją pomijania tego posiłku może być zwiększona chęć na wysokokaloryczne oraz obfite w tłuszcz produkty i przekąski w ciągu dnia. Śniadanie zapewnia energię do funkcjonowania od rana, zmniejsza napięcie emocjonalne w dalszych godzinach dnia oraz zapobiega rozdrażnieniu i bólom głowy. Dzięki temu każdy może lepiej skoncentrować się na pracy lub nauce. Pierwszy posiłek jest szczególnie istotny dla najmłodszych: wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, rozwój intelektualny oraz zdolnośćz apamiętywania informacji. Remedium na brak czasu rano na przygotowywanie śniadania jest zrobienie tego wieczorem. Nocna owsianka, kanapki z pastą warzywną, samodzielnie przygotowane placuszki, wrapy, pełnowartościowe sałatki mogą być przechowane w lodówce, aby następnie zapewnić nam dobry początek dnia.

Kilka prostych i pysznych przepisów na śniadania:
  • Owsianka z owocami - 4 łyżki płatków owsianych, 1 szklanka napoju roślinnego / mleka 1,5-2%, 1 szklanka malin / borówek/truskawek, 1 kostka gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka orzechów włoskich.
  • Kanapki z groszkowym pesto - 2 kromki chleba razowego, groszkowe pesto (4 łyżki zielonego groszku, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, pieprz, sól), porcja świeżych warzyw np. papryka, ogórek, pomidor.
  • Twarożek z rzodkiewką i ogórkiem - 1 opakowanie serka wiejskiego light, 2-3 rzodkiewki, 1 ogórek gruntowy, pieprz, sól. Polecamy zjadać z pieczywem razowym.
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Selen - kluczowy składnik diety w chorobie Hashimoto

Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy typu Hashimoto jest powszechnym problemem zdrowotnym w naszym społeczeństwie. Oprócz klasycznego leczenia farmakologicznego stosowanego w omawianym schorzeniu warto zwrócić uwagę na składniki odżywcze zawarte w pożywieniu, które istotnie wspomagają pracę tarczycy. Na szczególną uwagę zasługuje selen.

Ciekawski ogórek

Ogórek jest warzywem, które spożywamy niemal codziennie. Ale czy jesteśmy świadomi wszystkich jego zalet i dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu?  Z pewnością nie. Dlatego dziś analizie poddajemy długie, zielone walcowate w kształcie warzywo, które możemy kosztować o każdej porze roku. Ogórek! :)

11 października - Światowy Dzień Wzroku - Mamy Cię na oku!

Wzrok to jeden z najważniejszych zmysłów, dzięki któremu jesteśmy w stanie rejestrować, odbierać i oglądać otaczający nas świat. Narządem, który umożliwia nam obserwację tego wszystkiego, co dzieje się w okół jest oko. Ale czy tak na prawdę zastanawiamy się nad tym, jak codziennie dbać o to aby nasze widzenie było prawidłowe i jak najdłużej dawało nam jak najwyższą jakość obrazu ? Nie wydaje mi się, dlatego dziś przy okazji Światowego Dnia Wzroku, warto jest pochylić się nad tym, jak wspomóc prawidłowe widzenie poprzez właściwą dietę, nie zapominając przy tym, jak ważną rolę odgrywa ćwiczenie wzroku poprzez gimnastykę oczu czy utrzymanie odpowiedniej kondycji fizycznej.
Jedno jest pewne - oczy mamy jedne na całe życie i jeśli ktoś z Was do tej pory nie przywiązywał wystarczającej uwagi do dbałości o wzrok, to czas najwyższy to zmienić! A jak? Podpowiemy!

Małgorzata Łyżniak
22 marzec - Światowy Dzień Wody
22 marzec - Światowy Dzień Wody