Rozgrzewające przyprawy - sekrety zdrowego smaku

Rozgrzewające przyprawy nie tylko nadają zimowym potrawom smak, ale również wspierają zdrowe odżywianie. Odkrycie fascynującego świata aromatycznych przypraw, wprowadzenie ich do codziennych posiłków pozwoli korzystać z ich zdrowotnych zalet jak również spowoduje, że zimowe dni będą pełne smaku i ciepła.


Polecani dietetycy

Cynamon - jest jedną z najbardziej klasycznych rozgrzewających przypraw. To nie tylko doskonały dodatek do deserów, ale również świetny sposób na dodanie smaku płatkom owsianym czy jogurtowi. Cynamon wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i dodaje nutkę słodyczy bez konieczności dodawania cukru.

Imbir - to prawdziwy bohater, jeśli chodzi o rozgrzewające właściwości. Możecie go dorzucić do herbaty, zupy lub smoothie, aby oczyścić organizm z toksyn, zwiększyć przepływ krwi i poprawić odporność. Działa także przeciwbólowo i przeciwzapalnie, co sprawia, że jest idealnym dodatkiem w okresie przeziębień.

Kurkuma - znana również jako "złoto wschodu", ma nie tylko intensywny kolor, ale także wiele korzyści zdrowotnych. Jej aktywny składnik, kurkumina, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Jej dodatek do potraw curry, sałatek czy napojów, pozwala osiągnąć intensywny smak. ale także poprawia funkcje układu trawiennego.

Papryka cayenne – jej dodatek do gulaszu, chili con carne czy zupy pomidorowej, daje „poczucie ognistej iskry na podniebieniu”. Dodatkowo, zawarta w niej kapsaicyna pobudza metabolizm, co może wspomóc utrzymanie wagi.

Kminek - to przyprawa o intensywnym, korzennym aromacie. Doskonale komponuje się ziemniakami, kapustą, a także daniami mięsnymi. Dodatek do gulaszu, pieczonych korzeniowych warzyw czy kiszonej kapusty pozwala cieszyć się korzenno-ciepłym smakiem.
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak prawidłowo dbać o jelita?

Mało kto z nas wie, że aby zaznać pełni szczęścia a jednocześnie zadbać o swoje zdrowie, powinniśmy skoncentrować się na miejscu w naszym ciele, gdzie wytwarzane jest aż 90-95% serotoniny czyli hormonu szczęścia. Na pytanie, jakie to miejsce, większość z nas odpowiedziałaby, że mózg. Nic bardziej mylnego:) Prawidłową odpowiedzią są jelita. Zaskoczeni? :) Jeśli tak, to sprawdźmy, co dokładnie dzieje  się w jelitach, jak o nie zadbać dzięki diecie aby osiągnąć niebiański wymiar szczęścia, zdrowia i dobrego samopoczucia.

Pigwa - polska cytryna? :)

23 września wkroczyliśmy w kalendarzową jesień. A jak wiadomo ta pora roku oprócz pięknych i kolorowych odsłon, mieniących się barw i odcieni, jest dosyć zdradliwa. Nie trzeba długo się "starać" aby złapać infekcję, katar czy po prostu - uporczywe  przeziębienie zmusi nas do pozostania w domu i wygrzania tych wszystkich zarazków, które zdążyły nas zaatakować. Ale my przezornie zamiast leczyć, chcemy zapobiegać. Dlatego dziś kilka słów o pigwie:) Czy oby pigwa ma tylko zbawienne działanie, mogące uchronić nas przed grypą czy innym choróbskiem?

Świszcz, Moczka, Siemieniotka - znasz te potrawy świąteczne?

Chciałoby się powiedzieć, co kraj to obyczaj ale dziś bardziej odpowiada nam stwierdzenie, co region to obyczaj. Tradycja bożonarodzeniowa w każdej ze stron Polski, jest nieco inna. Oczywiście są wspólne filary świętowania zarówno w obyczajowości jak i w tradycyjnej kuchni, która serwowana jest podczas uroczystej Wigilii i w kolejnych  dwóch dniach Świąt Bożego Narodzenia.

Elżbieta Gmurczyk
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?