Rozgrzewające przyprawy - sekrety zdrowego smaku

Rozgrzewające przyprawy nie tylko nadają zimowym potrawom smak, ale również wspierają zdrowe odżywianie. Odkrycie fascynującego świata aromatycznych przypraw, wprowadzenie ich do codziennych posiłków pozwoli korzystać z ich zdrowotnych zalet jak również spowoduje, że zimowe dni będą pełne smaku i ciepła.


Polecani dietetycy

Cynamon - jest jedną z najbardziej klasycznych rozgrzewających przypraw. To nie tylko doskonały dodatek do deserów, ale również świetny sposób na dodanie smaku płatkom owsianym czy jogurtowi. Cynamon wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i dodaje nutkę słodyczy bez konieczności dodawania cukru.

Imbir - to prawdziwy bohater, jeśli chodzi o rozgrzewające właściwości. Możecie go dorzucić do herbaty, zupy lub smoothie, aby oczyścić organizm z toksyn, zwiększyć przepływ krwi i poprawić odporność. Działa także przeciwbólowo i przeciwzapalnie, co sprawia, że jest idealnym dodatkiem w okresie przeziębień.

Kurkuma - znana również jako "złoto wschodu", ma nie tylko intensywny kolor, ale także wiele korzyści zdrowotnych. Jej aktywny składnik, kurkumina, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Jej dodatek do potraw curry, sałatek czy napojów, pozwala osiągnąć intensywny smak. ale także poprawia funkcje układu trawiennego.

Papryka cayenne – jej dodatek do gulaszu, chili con carne czy zupy pomidorowej, daje „poczucie ognistej iskry na podniebieniu”. Dodatkowo, zawarta w niej kapsaicyna pobudza metabolizm, co może wspomóc utrzymanie wagi.

Kminek - to przyprawa o intensywnym, korzennym aromacie. Doskonale komponuje się ziemniakami, kapustą, a także daniami mięsnymi. Dodatek do gulaszu, pieczonych korzeniowych warzyw czy kiszonej kapusty pozwala cieszyć się korzenno-ciepłym smakiem.
Autor:

Podobne artykuły

Przyjemność z chrupania czyli orzechy!

Pora na przekąskę, a Ty nie wiesz na co się zdecydować? Owoc, warzywo, wafle ryżowe, a może po prostu... orzechy ? Są wprawdzie kaloryczne, jednak nie należy zapominać o ich właściwościach prozdrowotnych. Jeśli będziemy spożywać je z umiarem, to z pewnością nie zaszkodzą naszej diecie a dostarczą naszemu organizmowi cennych witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpłyną na ochronę naszego serca.
Jakie orzechy wybrać? Wachlarz jest dość szeroki:)

Zmiana – daj sobie czas

Każda zmiana trwa. Bez względu na to czy jest to zmiana na lepsze, czy na gorsze i jakiego obszaru naszego życia dotyczy.

Chłodzimy się chłodnikiem!

Na zewnątrz temperatury coraz wyższe, a my zastanawiamy się czym zdrowym i wartościowym możemy się ochłodzić :) Różne pomysły przychodzą do głowy, jednak mało kto skojarzyłby ochłodę z ... tradycyjnym chłodnikiem :)

Jolanta Czepułkowska