Co pływa w wodzie smakowej?

Jedną z podstawowych, ważnych i zdrowych zasad żywieniowych jest picie wody: mineralnej/źródlanej/z kranu gazowanej lub niegazowanej, zależnie od upodobań, ale NIE SMAKOWEJ.


Polecani dietetycy

Tę ostatnią tak naprawdę ciężko nazwać wodą, należałoby raczej słodkim napojem. Pić muszą wszyscy -  i duzi i mali. Nie na darmo mówi się, że większość nawyków wynosimy z domu, dlatego zadaniem rodziców jest dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu i bycie przykładem stosowania dobrych nawyków żywieniowych dla swoich Maluchów. Powinni oni uczyć dzieci picia, ale przede wszystkim dobrze zastanowić się czy wody smakowe naprawdę są tym, co ich potomstwo i oni sami powinni pić. Co tak naprawdę znajdziemy w  wodach smakowych? Przede wszystkim moc słodkości! I tak po kolei. Trochę teorii:

Cukier - związek, który oprócz pustych kalorii nic do organizmu nie dostarcza. Przyczynia się za to do powstania nadwagi i otyłości, negatywnie wpływa na pracę trzustki, wątroby, nerek, niszczy błonę śluzową jelit. W 250ml smakowej wody znajdziemy 2 łyżeczki cukru, w butelce 1,5 litrowej nawet do 12 ŁYŻECZEK!

Syrop glukozowo - fruktozowy - związek otrzymywany ze skrobi kukurydzianej, tańszy od cukru (co jest istotne dla producentów). Ma związek z powstawaniem otyłości, ponieważ szybciej niż cukier przekształca się w tłuszcz. Zwiększa poziom cholesterolu we krwi, upośledza działanie układu immunologicznego.

Aspartam - sztuczny środek słodzący. Może prowadzić do cukrzycy, zaburzać system hormonalny, powodować bóle głowy, zmęczenie, problemy z koncentracją.
To jeszcze nie koniec listy związków występujących w wodach smakowych. Jej pozostałe "bogactwa" to:

Sorbinian potasu - substancja konserwująca E 202. Może powodować reakcje alergiczne i podrażnienia skóry.


Benzoesan sodu - substancja konserwująca E 211. Ma działanie drażniące śluzówkę żołądka. W połączeniu z witaminą C może tworzyć rakotwórczy benzen. Niektóre badania podają, że w połączeniu z barwnikami tj. żółcień chinolinowa (E 104), żółcień pomarańczowa (E 110) oraz czerwień koszenilowa (E 124) powoduje nadpobudliwość u dzieci.


Smak i zapach tych napojów powstaje dzięki substancjom aromatyzującym pochodzenia naturalnego lub też identycznymi z naturalnymi. W niektórych wodach występują soki owocowe. Ich ilości jednak są tak małe, że nie wpływają na cechy smakowe. W obliczu tego bogactwa składników, w które wody smakowe obfitują czy nie warto się jednak zaprzyjaźnić z najzwyklejszą w świecie wodą? Odpowiedź na to pytanie jest prosta: zdecyd
owanie WARTO.
Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Matcha - zielony puder ziemi

Dziś czas na celebrację najwyższego gatunku herbaty, która czyni cuda ;)  A jakie ? O tym kilka słów w dniu dzisiejszym:) W ten jesienny czas przybliżymy Wam czym jest matcha, jak smakuje i przede wszystkim, dlaczego warto pozwolić sobie na filiżankę tego trunku w ciągu intensywnego dnia w pracy.
Tea time pora rozpocząć:)

Zdrowe śniadanie to podstawa!

Zdecydowanie już za nami ciężkie, deszczowe i zimne majowe dni, my w ciągłym pośpiechu, bez chwili czasu dla siebie.
Jednak przypominamy, że w całej tej gonitwie dnia codziennego nie możemy zapominać o najważniejszym - o śniadaniu!

Dieta a PRL :)

Dzisiaj nie będzie wcale fit, wręcz odwrotnie :) Czasy PRL-u, czy ktoś je pamięta? ;) Za kilka dni powitamy kalendarzową jesień, a co za tym idzie pewnie finalne ochłodzenie, spadek temperatury, więc gromkie spotkania w gronie rodziny i przyjaciół z restauracyjnych ogródków przeniosą się w zacisze domowe :)

Jolanta Czepułkowska