O truskawkach

Dziś trochę bardziej naukowo o truskawkach! Mamy sezon truskawkowy, a Pacjenci często pytają "Dlaczego właściwie warto je jeść?" „Czy jest w nich coś prozdrowotnego?”.




Polecani dietetycy

Odpowiadamy!

Jedzenie truskawek daje ogromne korzyści dla zdrowia. To bomba witaminowa po którą warto sięgać, szczególnie teraz w sezonie. Oto kilka ich właściwości:

    - Są naturalnym źródłem witaminy C.

    - Mają niski indeks glikemiczny - zatem jeśli dbasz o poziom cukru, te owoce są dla Ciebie!

    - Zawartość witamin A i E, które pozytywnie wpływają na wygląd skóry.

    - Są w nich silne antyoksydanty, które wspierają układ odpornościowy i chronią komórki przed starzeniem.

    - Zawierają dużo błonnika wpływającego na pracę jelit.

Możesz z nich zrobić pyszne desery, koktajle czy dodać jako dodatek do owsianki, omletów, placuszków. Możliwości jest wiele, a te owoce to świetna inwestycja w Twoje zdrowie.

A do tego są pyszne i sezonowe, więc to najlepszy moment, żeby jeść je nawet codziennie - oczywiście z umiarem ;).

Autor:

Podobne artykuły

Orzechy dla lepszego funkcjonowania organizmu

Orzechy zawierają cenne jednonienasycone oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są bogate w białko, błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne, fitosterole oraz związki bioaktywne.

Pomysły na orzeźwiające napoje latem

Doskonałą alternatywą dla słodzonych napojów kupionych w sklepie są napoje i lemoniady przygotowane samodzielnie. Ich plusem jest fakt, że wiemy co się w nich znajduje i nie szkodzą zdrowiu tak jak popularne kolorowe napoje. Pamiętać należy jednak, że mają one pewną wartość kaloryczną w związku z czym należy traktować je jak posiłek i właśnie razem z posiłkiem spożywać.

Dieta dla mózgu - co jeść?

Mózg jest jednym z najważniejszych organów, który odpowiada za pracę wielu procesów życiowych. Aby wspomóc jego prawidłowe funkcjonowanie, powinniśmy się o niego troszczyć każdego dnia. A jak to zrobić ? Przede wszystkim głównym zadaniem jest dostarczać codziennie naszym szarym komórkom porcję zdrowia, witamin i mikroelementów, które pozwolą wesprzeć działalność naszego umysłu. Poniżej krótka recepta na mądrość, bystrość, zdrowy rozsądek i nieco rozwagi oraz przepis na odrobinę relaxu dla naszego mózgu.

Jolanta Czepułkowska