Co wchodzi w skład majowego trio?

Maj... z czym Wam się kojarzy ten miesiąc? Co pysznego można zjeść w maju .. a czekamy na to cały rok? :) Podpowiem Wam: rabarbar, truskawki i botwinę :) To jest właśnie smak maja, wprowadzający nas powoli w sezon letni. Dużo pyszności można przygotować z tych składników, pytanie jakie właściwości korzystnie wpływające na nasze zdrowie mają te dobrodziejstwa? Zatem sprawdzam!:)


Polecani dietetycy

RABARBAR
Mniej popularna nazwa tego warzywa to rzewień, który w USA klasyfikowany jest jako owoc. Ma duże i długie liście oraz długą czerwonawą łodygę, która to najczęściej jest wykorzystywana w naszej diecie. Warzywo to jest źródłem witaminy C,E,A. Posiada też w swoim składzie duże ilości fosforu, potasu i błonnika. Ma właściwości przeczyszczające, pomaga uregulować pracę układu trawiennego, wspomaga pracę jelit, oczyszcza przewód pokarmowy oraz niweluje a nawet przeciwdziała powstawaniu wzdęć.
Mniej znane ale skuteczne działanie rabarbaru to właściwości estrogenne, pozwalające utrzymać równowagę hormonalną organizmu, co jest ważne dla kobiet w okresie przekwitania ale także dla mężczyzn z przerostem prostaty. Kolejna wartość to właściwości przeciwutleniające i antynowotworowe.
Rabarbar jest bezpieczny dla naszej diety, ponieważ 100 g to jedyne 20 kcal.Możemy go spożywać w różnorakiej formie, jednak trzeba pamiętać, że  surowe liście, które zawierają kwas szczawiowy nie powinny być jadane w zbyt dużej ilości, ponieważ mogą stać się przyczyną powstawania kamieni.Najlepiej dla amatorów kwaśnego smaku skusić się na surowe łodygi polane
odrobiną miodu a dla tych, którzy preferują jednak słodycz, proponujemy wersję pieczoną, postać kompotu, kiślu, ciasta. Najlepiej wykorzystywać  świeży rabarbar do końca czerwca, wtedy jest najsmaczniejszy. Po tym okresie może nabrać już nieco gorzkości i goryczy. Zachęcamy także do wypróbowania domowych sposobów na produkcję wina z rabarbaru - możemy
tylko wierzyć na słowo, że jest pyszne.. a może będzie to kolejny pomysł na cykl Gotuj z Przyjemnością Jedzenia:)

TRUSKAWKI
Pyszne, pachnące latem, wygrzane słońcem... choć na to musimy jeszcze trochę poczekać, dobro narodowe... polskie truskawki:) Czego chcieć więcej o tej porze roku?:) Te cudowne czerwone owoce o poziomkowym kształcie dostarczą dla naszego zdrowia przede wszystkim dość duże ilości witaminy C ale także witaminy A,B,E. Są przede wszystkim źródłem żelaza, magnezu, fosforu i wapnia. Pozytywnie oddziałują na układ krwionośny, wykazują działanie antynowotworowe, wspierają układ mięśniowy, kostny, co więcej jedzenie truskawek działa oczyszczająco i reguluje pracę nerek. Ten owoc jest także niskokaloryczny, 100 g jest
odpowiednikiem 28 kcal. Mniej znane zastosowanie truskawek kryje rynek kosmetologii. Truskawki mają właściwości odżywcze, przeciwzmarszczkowe, rozświetlające. Pomagają pozbyć się przebarwień na skórze. Idealnie sprawdzą się dla przesuszonej
skóry, dlatego warto wybierać kosmetyki z wyciągiem z truskawki. Wracając do kulinariów, jest mnóstwo pomysłów, w jaki sposób wykorzystać truskawki w kuchni. Począwszy od jedzenia tych owoców na surowo, najlepiej prosto z krzaka, choć nie wszyscy mają taką możliwość :), to można dodać truskawki do sałatki, kompotów, koktajli, ciast i deserów, pierogów, makaronów, naleśników, ryb, mięs... czy jest coś do czego nie można dodać truskawek? ;)

BOTWINA
Hmmm....już na samą myśl cieknie ślinka:) Czym jest botwina? To młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Z botwiny gotujemy zupę - pyszną, aromatyczną botwinkę:) Botwina jest bardzo cennym warzywem z uwagi na dużą ilość błonnika potrzebnego w naszej diecie. Dodatkowo zawiera w sobie spore ilości żelaza, magnezu, potasu, sodu i wapnia oraz witaminy B,A,K i C. Pozytywnie wpłynie na układ trawienny, jelita, jest lekkostrawna, odkwasza i odtruwa nasz organizm. Niektórzy mówią, że ma
naturalne substancje nazywane "hormonami piękna i młodości". Jedzenie botwiny podczas stanu przeziębienia, pomoże nam szybciej wyjść z choroby i dojść do siebie a dodatkowo ukoi nerwy i zadziała antydepresyjnie. Nie zawsze musi być podana w formie wspomnianej już wiosennej zupy. Może być serwowana w połączeniu z innymi warzywami takimi jak szpinak i podana do dania głównego, ale także połączona z owocami może stanowić deser. Botwina jest zdrowa ale nie polecana wszystkim - cukrzykom odradzamy, ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Uczulamy także osoby, które mają problem z kamicą nerkową, ponieważ botwina ma w sobie także szczawiany.

Mam nadzieję, że dzięki tym kilku słowom długiego wstępu przypomnieliście sobie, jak zdrowe i wartościowe produkty rodzi nasza polska ziemia i dlaczego warto wprowadzać je do naszej diety:) Są zdrowe, pyszne i cudownie wprowadzają nas w letni czas
gastronomicznych szaleństw:)


Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Woda - niezbędnik życia codziennego

Woda ... jak szerokim pojęciem jest, nikt sobie sprawy nie zdaje. To z niej składa się m.in. układ planetarny, oceany, morza, rzeki, jeziora, lodowce, atmosfera w tym chmury ale także i ciało człowieka. Zawartość wody w naszym organizmie sięga nawet do 80%. Dlaczego tak ważne jest picie wody, jak robić to prawidłowo, jaką wodę wybierać i jak się do niej przekonać? Odpowiedzi poniżej.

Cellulit - jak sobie z nim radzić dzięki diecie

To zmora wszystkich  szczupłych i tych bardziej puszystych, niskich i wysokich - cechy fizjonomii nie mają tu znaczenia. Jedno jest pewne - skórka pomarańczowa, bo tak popularnie nazywany jest cellulit, często jest  powodem niezadowolenia z uwagi na chociażby walory estetyczne naszego ciała. Pocieszenie jednak niewątpliwie jest w postaci metod zapobiegania takim właśnie niedoskonałościom.

Żywność wysokoprzetworzona - dlaczego nie powinna występować w diecie?

Żyjemy bardzo szybko, nie mam czasu po prostu na nic, na wypoczynek, na chwilę relaksu dla siebie, na sen, na swoje zainteresowania i hobby. Dlatego bardzo często zdarza się, że sięgamy po produkty wysokoprzetworzone aby ten czas zaoszczędzić i przeznaczyć na inne cele. Pytanie czy szybko to zawsze zdrowo ? I czy produkty wysoko przetworzone powinny występować w naszej diecie ? A jeśli tak, to jak często możemy po nie sięgać ?

Aleksandra Gazi