Niedobór żelaza w diecie

Jednym z najczęstszych niedoborów żywieniowych w diecie (szczególnie diecie wege) jest niedobór żelaza. Dlaczego jest ono tak istotne? Jakie pełni funkcje w naszym organizmie i jakie są najczęstsze objawy niskiego poziomu żelaza?


Polecani dietetycy

Żelazo pełni w organizmie wiele funkcji. Jest składnikiem niezbędnym do budowy hemu i tworzenia krwinek, przenosi tlen z płuc do wszystkich komórek ciała, bierze udział w budowaniu odporności organizmu oraz wchodzi w skład enzymów.

W żywności znajdują się dwie formy żelaza: hemowe występujące w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego oraz niehemowe – w roślinach. Jedyną wartościową dla ustroju formą tego pierwiastka jest żelazo hemowe wchłaniane przez erytrocyty w postaci niezmienionej. Biodostępność wynosi około 30%. W roślinach występuje żelazo niehemowe, które przy udziale kwaśnej treści żołądkowej redukowane jest do postaci hemowej, a następnie wchłaniane w jelicie. Biodostępność wynosi około 10%. Dodatkowo ten jego rodzaj zależny jest od spożycia innych produktów w naszej diecie, m .in. związków antyodżywczych, wapnia czy witaminy C. Wchłanianie żelaza może być obniżone przez inne składniki z pożywienia (wapń, substancje anty odżywcze, np. szczawiany,fityniany, suplementy) oraz poprawione dzięki witaminie C.

Dieta wegańska, podobnie jak każda inna, która jest niedoborowa może prowadzić do anemii z powodu deficytu żelaza. Dzieje się tak, kiedy nasza dieta jest monotonna, uboga w ten składnik, niskokaloryczna i nieodpowiednio zbilansowana.

Objawy wskazujące na niedobór żelaza:
  • blada skóra i brak energii.
  • zmiany w śluzówce, takie jak zmniejszenie się jej grubości, co z kolei podwyższa podatność na stany zapalne i choroby.
  • słabsza odporność, częste infekcje.
  • zaburzenia w regulacji temperatury ciała i obniżenie sprawności fizycznej i psychicznej.
  • zaburzenia ze strony ośrodkowego układu nerwowego, obniżenie koncentracji, koordynacji psychoruchowej i ogólnej
wydolności organizmu.
Wszystkie powyższe objawy mogą występować, ale nie muszą. Nie muszą również wskazywać na niedobór żelaza, będąc skutkiem innych problemów zdrowotnych. Dlatego kiedy podejrzewamy u siebie deficyt tego składnika należy udać się do lekarza pierwszego kontaktu w celu wykonania badań i wyjaśnienia sytuacji.

Najlepszym badaniem jakie można wykonać pod kątem niedoboru żelaza, jest ocena jego zapasów w organizmie – stężenie ferrytyny.
Autor:

Podobne artykuły

Jak zachować lato w lodówce? - o mrożeniu słów kilka

Warzywa, owoce, ich smak i zapach ? jednym słowem lato :). Za kilka miesięcy zatęsknimy za tym wszystkim. Co wtedy?

Zdrowe śniadanie to podstawa!

Zdecydowanie już za nami ciężkie, deszczowe i zimne majowe dni, my w ciągłym pośpiechu, bez chwili czasu dla siebie.
Jednak przypominamy, że w całej tej gonitwie dnia codziennego nie możemy zapominać o najważniejszym - o śniadaniu!

Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Jolantą Czepułkowską

Zgodnie z obietnicą, kontynuujemy cykl wywiadów  pod hasłem " Poznaj swojego dietetyka":) Dziś rozmowa z Jolantą Czepułkowską - specjalistą z zakresu zdrowego żywienia, która swoją wiedzą i doświadczeniem wspiera pacjentów gabinetów dietetycznych Przyjemność Jedzenia. To, że jest świetnym dietetykiem - to wszyscy wiemy. A jaka jest prywatnie? Sprawdźmy :) Zatem ... Czas poznać Jolę;)

Anna Huma - Nande
Majówka na diecie? Da się to ogarnąć!
Majówka na diecie? Da się to ogarnąć!