Selen - kluczowy składnik diety w chorobie Hashimoto

Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy typu Hashimoto jest powszechnym problemem zdrowotnym w naszym społeczeństwie. Oprócz klasycznego leczenia farmakologicznego stosowanego w omawianym schorzeniu warto zwrócić uwagę na składniki odżywcze zawarte w pożywieniu, które istotnie wspomagają pracę tarczycy. Na szczególną uwagę zasługuje selen.



Polecani dietetycy

Pierwiastek ten jest niezbędny do wytwarzania hormonów tarczycy, a także chroni komórki organizmu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

U osób z chorobą Hashimoto najczęściej stwierdza się stężenie selenu poniżej normy. Niedobór tego pierwiastka w codziennej diecie może spowodować niedostateczną przyswajalność jodu w przewodzie pokarmowym, a to z kolei nasila objawy choroby Hashimoto.

Warto wzbogacić swoją codzienną dietę w produkty będące dobrym źródłem selenu takie jak: ryby, skorupiaki, nasiona roślin strączkowych, czy pestki dyni.

Możemy go szukać również w orzechach brazylijskich, ale jego rzeczywiste stężenie zależy od gatunku orzechów i ich pochodzenia. Najczęściej orzechy brazylijskie dostępne w Polsce mają niskie stężenie tego cennego składnika. Warto również pamiętać, że nadmiar selenu może być równie groźny jak jego niedobór. Należy więc ostrożnie stosować wszelkie preparaty zawierające duże dawki selenu. Każdą suplementację najlepiej rozpocząć po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

30 dni bez cukru- wyzwanie czas zacząć!

Z nowym rokiem  nowe wyzwania! 30 dni bez cukru! :)  Brzmi strasznie, wręcz awykonalnie :) Ale czy naprawdę jest to zadanie, którego nie można zrealizować? Oczywiście, że można. W trosce o swoje zdrowie, szczupłą sylwetkę... i dużo niższy wynik na na wadze podczas porannego pomiaru! ;) Co jest ważne, aby odnieść pełen sukces? Motywacja Drodzy, ale także pewne triki i nawyki, które pomogą Wam zmniejszyć chęć na słodkości. Zalecenia poniżej:)

Co po diecie?

Dlaczego trzeba wyjść z diety? Wychodzenie z diety polega na stopniowym rozszerzaniu diety odchudzającej w celu zwiększenia ilości "jedzenia" z poziomu niskokalorycznego, na którym trwamy odchudzając się do poziomu normoenergetycznego. Normoenergetyczna dieta w pełni pokrywa zapotrzebowanie na energię oraz w większym stopniu niż dieta odchudzająca na witaminy i składniki mineralne.

Królowa jesieni - dynia!

Pomarańczowa, kształtna, ale przede wszystkim uniwersalna! Na talerzu możesz wyczarować z niej zupę, tartę, puree, a nawet sernik!  Poza tym posiada wiele zalet, dla których warto się poddać jej urokowi.

Anna Kowalczyk
Jak nie marnować jedzenia podczas świąt?
Jak nie marnować jedzenia podczas świąt?