Odporność organizmu w dużym stopniu zależy od tego z czego składa się nasze codzienne menu. Istnieją bowiem produkty żywnościowe, które zawierają szereg substancji bioaktywnych stymulujących układ immunologiczny do walki z drobnoustrojami odpowiedzialnymi za różnego rodzaju infekcje. Jakie produkty powinny więc gościć na naszym stole o tej porze roku?
Sezon jesienno – zimowy to, jak co roku, czas kiedy wzrasta niebezpieczeństwo złapania nieprzyjemnej infekcji, a nasza odporność spada. Zmniejszenie ilości witamin, które dostają się do organizmu z pożywieniem, spadek aktywności słonecznej, przegrzane pomieszczenia, brak ruchu na świeżym powietrzu – to wszystko nie służy naszemu zdrowiu. Dlatego warto pamiętać o odporności i wzmacniać ją. Jak to robić? Oto 5 prostych kroków przy pomocy, których można zacząć działać od dziś:
Od kilku lat witamina D jest w centrum uwagi środowiska medycznego, ze względu na liczne niedobory tej witaminy sięgające nawet 90 % naszego społeczeństwa. Szczególnie narażone na jej niedobory są dzieci, osoby w wieku podeszłym, pacjenci borykający się z m.in. z otyłością i zaburzeniami wchłaniania, a także osoby mieszkające w miejscach o małym natężeniu promieniowania słonecznego, czy też spędzające większość czasu w zamkniętych pomieszczeniach.
Czas wakacji to czas wyjazdów do lasu, nad jeziora, rzeki, morza i gdzie tylko zapragniemy, aby zapewnić sobie relaks i wypoczynek. Tym razem skoncentrujemy się na tym pierwszym czyli lesie, a raczej tym, co możemy w nim smacznego i zdrowego znaleźć dla ciała, ducha i urody. Dziś czas na poziomkę :)