Dieta pudełkowa czyli wady i zalety cateringu dietetycznego

Dieta pudełkowa to jedno z najbardziej popularnych rozwiązań dietetycznych ostatnich lat. Coraz więcej osób próbuje wkroczyć na ścieżkę zdrowego żywienia, wybierając gotowe rozwiązania dostępne na rynku. Jedni chcą jeść bardziej zdrowo, inni potrzebują stracić zbędne kilogramy a jeszcze inni chcą zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. Od czegoś trzeba zacząć. Jednak czy dieta pudełkowa jest gotową receptą na sukces ? Jak szybko rozwija się rynek firm produkujących diety pudełkowe? Jakie wady i zalety ma catering dietetyczny?


Polecani dietetycy

Jeszcze całkiem niedawno mówiło się, że zaplecze firm produkujących gotowe diety pudełkowe to nisza, która kiedyś ma dużą szansę na podbój rynku. Dziś zdecydowanie można stwierdzić, że trend diet pudełkowych rozwija się w bardzo szybkim tempie i z bardzo dużym potencjałem ekonomicznym. Firmy potrzebują coraz większych przestrzeni do organizacji " zakładów produkcyjnych dla diet pudełkowych", tak aby obsłużyć wszystkich zainteresowanych tą formą programu odżywiania. W bardzo wielu miastach w Polsce mieszczą się przedsiębiorstwa małe i duże, które wykonując serwis żywieniowy, osiągają milionowe zyski.

Rozłóżmy zatem dietę pudełkową na czynniki pierwsze. Jakie wady i jakie zalety charakteryzują catering dietetyczny?


Czas i wygoda

Zdecydowanie nie da się zaprzeczyć, że z diety pudełkowej bardzo często korzystają osoby, które zwyczajnie nie mają czasu na domowe przygotowywanie posiłków. Tempo pracy, ciągła gonitwa za karierą zawodową, rodzina, codzienne obowiązki utrudniają wygospodarowanie czasu na gotowanie. Szybciej i wygodniej jest zamówić dzienne menu w podziale na konkretne posiłki, o odpowiedniej kaloryczności, które zgodnie z zamówieniem trafiają codziennie rano w wyznaczone przez amatorów diet pudełkowych miejsca. Taka dostawa na wycieraczkę mieszkania lub też do biura jest ewidentnie zaletą dla tej grupy osób.

Umiejętności
Są i tacy wśród nas, którzy nie potrafią lub po prostu nie lubią gotować. Jest to dla nich strata czasu, więc wolą zamówić gotowca i korzystać ze z góry zaplanowanego standardowego jadłospisu, któremu jest przyporządkowany odpowiedni " ładunek energetyczny".


Kliknij - zamów
Firmy oferują bardzo łatwe sposoby złożenia zamówienia. Przejrzysta oferta z programem żywieniowym, wyszczególnione menu w podziale na tygodnie z weekendami bądź bez, można też dostosować do niestandardowej ilości dni, z zestawem próbnym, bądź bez, możliwości jest wiele. Wystarczy tylko kliknąć, opłacić i gotowe.
 
Prywatność
Nie każdy, kto chce rozpocząć przygodę z dietą jest gotowy na wizyty w gabinetach dietetycznych, gdzie zawsze można natknąć się na osoby niepożądane - znajomych czy szefa z pracy. Nie każdy jednak chce się z tym obnosić na zewnątrz. A co będzie jak nie wyjdzie? Jak się nie uda? Jak cel nie zostanie osiągnięty?
Zamawiając catering np. do domu, nikt z poza najbliższych nie dowie się o podjętych próbach dietetycznych i w przypadku niepowodzenia, nasz zamawiający nadal pozostanie osobą anonimową w swoim środowisku. A w przypadku wątpliwości, niektóre firmy oferują konsultacje z dietetykiem w postaci maila czy połączenia online, bez konieczności stawiania się u specjalisty.

Koszty
Ewidentnie minusem diet pudełkowych są dość wygórowane koszty obsługi cateringowej. Opłaty dzienne wraz z dostawą często sięgają kilkudziesięciu złotych za 5- posiłkowe menu, co w skali całego tygodnia jest sporym obciążeniem budżetu. Tak samo przygotowane posiłki w zaciszu domowej a nie produkcyjnej kuchni będą kosztować mniej, co więcej będziemy pewni jakości składników przygotowanego jadłospisu.

Brak miejsca na upodobania żywieniowe Klienta
Decydując się na gotowe menu diety pudełkowej nie znajdziemy przestrzeni na uwzględnienie  wszystkich własnych upodobań smakowych. Nie wskażemy kompleksowo, czego nie lubimy, co nam nie smakuje a tym samym, czego nie chcemy spożywać w codziennym menu. Maksymalnie możemy podać kilka pozycji, których nie chcielibyśmy spożywać w codziennej diecie ale nie wyeliminujemy wszystkiego.
Wybierając catering dietetyczny decydujemy się raczej na określoną ilość pudełek ze z góry ustalonym planem żywieniowym o wyznaczonej kaloryczności z małym miejscem na indywidualne preferencje naszych kubków smakowych.
Wybierając konsultacje w gabinecie dietetycznym otwiera się  szersza furtka możliwości dostosowania jadłospisu pod kątem gustów kulinarnych pacjentów. Jest smaczniej, bez przymusu spożywania takich produktów, za którymi na co dzień niekoniecznie przepadamy i możemy sklasyfikować je wszystkie :)

Brak kontroli nad jakością i starannością przygotowania i zbilansowania  dań pudełkowych
Wybierając gotowce, nigdy nie mamy pewności, że zawartość pudełka została odpowiednio zbilansowana i przygotowana wg wyliczonych i dostosowanych do potrzeb pacjenta norm. Nie wiemy także, z jakiej jakości produktów zostały przygotowane nasze dania w porównaniu do tego, gdybyśmy samodzielnie brali udział w ich przyrządzaniu.
 
Gotowe programy żywieniowe do zakupu, ale czy dla wszystkich?
Najczęściej  w ofercie znajdują się gotowe zestawy, którym przypisana jest odpowiednia wartość kaloryczna. Mogą być to jadłospisy wege, bez laktozy, bez glutenu etc., ale co z osobami zainteresowanymi dietą, które z punktu widzenia medycznego muszą mieć precyzyjnie przygotowane menu, uwzględniając wszystkie wskazania i przeciwwskazania pod kątem swojego schorzenia? Tu zdecydowanie będzie potrzebna konsultacja w gabinecie dietetycznym, gdzie specjalista przeanalizuje wyniki badań, dostosuje plan żywieniowy do potrzeb pacjenta. Diety pudełkowe w takich przypadkach mogą się nie sprawdzić a czasami nawet zaszkodzić.
 
Ekologia ... eko czy nie eko?
Dużo firm działających w obszarze cateringu dietetycznego nie wykorzystuje jeszcze ekologicznych i nie szkodzących środowisku pojemników, w których dostarczane są posiłki.
Bardzo często można spotkać się z plastikowymi sztucznymi pudełkami, które nie są ani ekologiczne ani przetrzymywanie w nich żywności nie służy naszemu zdrowiu.

Brak czynnika edukacyjnego

Korzystanie z gotowych dostępnych na rynku diet pudełkowych z pewnością jest bardzo wygodne. Nie tracimy czasu na przygotowanie posiłków w domu, nie tracimy czasu na stanie w kolejkach, by zrobić zakupy, otrzymujemy wybrany zestaw na czas, w wyznaczone wcześniej miejsce. Ale należy zadać sobie pytanie, co dalej? Jak długo mam się odchudzać i kupować pudełka aby nie zaprzepaścić osiągniętych wcześniej wyników. Czy będę wiedział/a, jak zbilansować sobie posiłek, jakie ilości będą mi potrzebne aby dostarczyć sobie właściwe zapotrzebowanie na energię? Dieta pudełkowa nie zagwarantuje czynnika edukacyjnego, który z czasem pozwoliłby nam na zdobycie wiedzy i potrzebnych umiejętności w realizacji zdrowej diety na co dzień.
 
Drodzy, wybór należy do Was. My stawiamy na edukację i ekologię, zachęcając Was do rozważnego wyboru ścieżki zdrowego i rozsądnego żywienia... z przyjemnością rzecz jasna;)

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Z czego robić nalewki zdrowotne?

Zima powoli puka do naszych drzwi:)  Temperatury coraz niższe, o zwykłe przeziębienie coraz łatwiej a infekcja położy nas do łóżka na minimum tydzień. I w tym miejscu należy sobie zadać ważne pytanie - czy jest coś, co nas uchroni lub jeśli się już przydarzy lżejsza wersja "wirusa ebola", szczególnie w przypadku mężczyzn, to czy jest coś naturalnego, co przywróci nam równowagę zdrowotną ? ;) Okazuje się, że jest. Samodzielnie zrobiona, o pięknym kolorze i cudownym aromacie - domowa, zdrowotna naleweczka ;) Mogę się domyślać, że na wielu Waszych twarzach pojawił się uśmiech :) Aby zaspokoić Wasz apetyt na zdrowie, sprawdźmy jaka nalewka sprawdzi się na konkretną przypadłość ;)

Frytki: za czy przeciw?

Prawdopodobnie nawet najwięksi zwolennicy frytek na zadane w tytule pytanie będą zmuszeni odpowiedzieć "przeciw". Rzeczywiście, frytki nie są zalecanym produktem spożywczym jeśli są jadane często, w dużej ilości i przygotowywane w tradycyjny sposób: smażone w głębokim tłuszczu. Dlaczego?

Czym są nowalijki?

Czas nowalijek rozpoczyna się już od marca i trwa do początku czerwca. Jednak czy takie warzywa są pełnowartościowe? Czy są równie bogate w witaminy i składniki odżywcze co warzywa dostępne w późniejszym okresie?

Elżbieta Gmurczyk
Woda - niezbędnik życia codziennego
Woda - niezbędnik życia codziennego