
* Nazwa czekolada pochodzi z języka azteckiego a dokładnie od słowa xocalati, oznaczającego gorzką wodę.
* Czekolada stała się sławna dzięki Casanovie.
* Pierwszą tabliczkę czekolady wyprodukowała firma Cadbury w Anglii w 1842 roku.
* Do powstania 450 gramów tego smakołyku potrzeba jest ok. 400 ziaren kakao a 1 kilograma ok. 800.
* Obecnie 70% światowego kakao pochodzi z Afryki.
* Największa tabliczka czekolady ważyła 5792,5 kg. Została zrobiona w Anglii w 2011 roku.
* Amerykanie spożywają jej największe ilości, ponad 50% całkowitego spożycia światowego.
* Śmiertelna ilość czekolady to 40 tabliczek zjedzonych jedna po drugiej.
* Największy sklep czekoladowy znajduje się w Dubaju. Jego powierzchnia wynosi 900 m2 a na środku stoi czekoladowe drzewko.
Może zatem wycieczka do Dubaju ?
Drogie Panie i Drodzy Panowie! :)
Dziś w kalendarzu data 6 lutego, a to oznacza, że mamy dość nietypowe święto, a dokładniej Dzień Barmana:) W życiu nie słyszałam o takim wydarzeniu, które tym bardziej zasługiwałoby na upamiętnienie na kartach kalendarza, ale w sumie, czemu by nie świętować :) Byłoby przyjemnie, jednak z pewnością, Ci co na diecie zastanawiają się, czy w ogóle mogą
sobie pozwolić na takie odstępstwo od normy.
Wrzesień to dla wielu z nas czas powrotów – do pracy, szkoły, obowiązków i codziennej rutyny. Po miesiącach grillów, lodów, gofrów, drinków i innych przyjemności łatwo zapomnieć, że nasz organizm nie ma przycisku pauza. Cóż robić...znów trzeba zadbać o siebie.
Olej kokosowy ma z pewnością nieocenione walory smakowe. Jeżeli chodzi natomiast o jego zalety zdrowotne to ze względu na wysoką zawartość tzw. MCT (Medium Chain Triglicerides) średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych jest łatwostrawny, zatem zalecany m.in. osobom cierpiącym na choroby wątroby oraz w zespołach złego wchłaniania.