W krainie czekolady :)

Pycha . Przypuszczam, że większość z nas darzy ją wielką miłością. Sama też czasami chętnie sięgam po coś czekoladowego. O jej wpływie na zdrowie kolejnym razem a dziś kilka ciekawostek na temat tego smakołyku.


Polecani dietetycy

* Nazwa czekolada pochodzi z języka azteckiego a dokładnie od słowa xocalati, oznaczającego gorzką     wodę.

* Czekolada stała się sławna dzięki Casanovie.

* Pierwszą tabliczkę czekolady wyprodukowała firma Cadbury w Anglii w 1842 roku.

* Do powstania 450 gramów tego smakołyku potrzeba jest ok. 400 ziaren kakao a 1 kilograma ok. 800.

* Obecnie 70% światowego kakao pochodzi z Afryki.

* Największa tabliczka czekolady ważyła 5792,5 kg. Została zrobiona w Anglii w 2011 roku.

* Amerykanie spożywają jej największe ilości, ponad 50% całkowitego spożycia światowego.

* Śmiertelna ilość czekolady to 40 tabliczek zjedzonych jedna po drugiej.

* Największy sklep czekoladowy znajduje się w Dubaju. Jego powierzchnia wynosi 900 m2 a na środku     stoi czekoladowe drzewko.

Może zatem wycieczka do Dubaju ?


Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy

Podobne artykuły

Dieta przy Ozempic

Opracowanie diety przy Ozempic wymaga indywidualnego podejścia, które uwzględnia specyfikę działania leku oraz potrzeby Pacjenta. Dietetyk z gabinetu w Warszawie oferuje kompleksowe wsparcie, dostosowując jadłospis do stylu życia i preferencji kulinarnych. Dzięki temu Pacjenci mogą skutecznie zarządzać swoją wagą, jednocześnie dbając o zdrowie.

Dzień barmana czyli na jakie drinki mogę pozwolić sobie na diecie?

Drogie Panie i Drodzy Panowie! :)
Dziś w kalendarzu data 6 lutego, a to oznacza, że mamy dość nietypowe święto, a dokładniej Dzień Barmana:) W życiu nie słyszałam o takim wydarzeniu, które tym bardziej zasługiwałoby na upamiętnienie na kartach kalendarza, ale w sumie, czemu by nie świętować :) Byłoby przyjemnie, jednak z pewnością, Ci co na diecie zastanawiają się, czy w ogóle mogą
sobie pozwolić na takie odstępstwo od normy.

Co można grillować?

Zacznijmy od mięsa i ryb. Najlepiej wybierać te chude i dobrej jakości. Kładąc je na grillu nie powinny być zmrożone ani mocno schłodzone. Najlepsza to temperatura pokojowa. Nie należy również kupować i grillować mięs będących już w marynacie, zawierających azotyn sodu, który pod wpływem temperatury rozkłada się do toksycznych związków.

Elżbieta Gmurczyk
30 lipca Dzień Sernika
30 lipca Dzień Sernika