W krainie czekolady :)

Pycha . Przypuszczam, że większość z nas darzy ją wielką miłością. Sama też czasami chętnie sięgam po coś czekoladowego. O jej wpływie na zdrowie kolejnym razem a dziś kilka ciekawostek na temat tego smakołyku.


Polecani dietetycy

* Nazwa czekolada pochodzi z języka azteckiego a dokładnie od słowa xocalati, oznaczającego gorzką     wodę.

* Czekolada stała się sławna dzięki Casanovie.

* Pierwszą tabliczkę czekolady wyprodukowała firma Cadbury w Anglii w 1842 roku.

* Do powstania 450 gramów tego smakołyku potrzeba jest ok. 400 ziaren kakao a 1 kilograma ok. 800.

* Obecnie 70% światowego kakao pochodzi z Afryki.

* Największa tabliczka czekolady ważyła 5792,5 kg. Została zrobiona w Anglii w 2011 roku.

* Amerykanie spożywają jej największe ilości, ponad 50% całkowitego spożycia światowego.

* Śmiertelna ilość czekolady to 40 tabliczek zjedzonych jedna po drugiej.

* Największy sklep czekoladowy znajduje się w Dubaju. Jego powierzchnia wynosi 900 m2 a na środku     stoi czekoladowe drzewko.

Może zatem wycieczka do Dubaju ?


Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy

Podobne artykuły

Dzień barmana czyli na jakie drinki mogę pozwolić sobie na diecie?

Drogie Panie i Drodzy Panowie! :)
Dziś w kalendarzu data 6 lutego, a to oznacza, że mamy dość nietypowe święto, a dokładniej Dzień Barmana:) W życiu nie słyszałam o takim wydarzeniu, które tym bardziej zasługiwałoby na upamiętnienie na kartach kalendarza, ale w sumie, czemu by nie świętować :) Byłoby przyjemnie, jednak z pewnością, Ci co na diecie zastanawiają się, czy w ogóle mogą
sobie pozwolić na takie odstępstwo od normy.

Wakacje się skończyły... ale Twoje zdrowie nie ma przerwy

Wrzesień to dla wielu z nas czas powrotów – do pracy, szkoły, obowiązków i codziennej rutyny. Po miesiącach grillów, lodów, gofrów, drinków i innych przyjemności łatwo zapomnieć, że nasz organizm nie ma przycisku pauza. Cóż robić...znów trzeba zadbać o siebie.

Czy warto używać oleju kokosowego?

Olej kokosowy ma z pewnością nieocenione walory smakowe. Jeżeli chodzi natomiast o jego zalety zdrowotne to ze względu na wysoką zawartość tzw. MCT (Medium Chain Triglicerides) średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych jest łatwostrawny, zatem zalecany m.in. osobom cierpiącym na choroby wątroby oraz w zespołach złego wchłaniania.

Jolanta Czepułkowska