Czas wakacji to czas wyjazdów do lasu, nad jeziora, rzeki, morza i gdzie tylko zapragniemy, aby zapewnić sobie relaks i wypoczynek. Tym razem skoncentrujemy się na tym pierwszym czyli lesie, a raczej tym, co możemy w nim smacznego i zdrowego znaleźć dla ciała, ducha i urody. Dziś czas na poziomkę :)
Poziomki to owoce należące do rodziny różowatych. W Polsce rosną 3 gatunki z 17 dostępnych na całym świecie. Najbardziej znanym jest poziomka pospolita, która owocuje w czerwcu i lipcu. Najzdrowsze są poziomki dziko rosnące, które charakteryzują się największą ilością właściwości zdrowotnych i leczniczych.
Jakie zalety mają poziomki?
* są niskokaloryczne, 100 g owoców zawiera około 40 kcal;
* są bogate w witaminę C, 100 g poziomek zawiera 60 mg witaminy C;
* zawierają także witaminę A, E, K, witaminy z grupy B w tym B1, B2, B3, B6, B7, B9 czyli kwas foliowy;
* są dobrym źródłem potasu;
* działają pozytywnie na układ krwionośny;
* poprawiają odporność;
* pozytywnie oddziałują na skórę;
* są bogate w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki;
* hamują powstawanie złego cholesterolu;
* podobnie jak żurawina, pozytywnie działają na układ moczowy, zapobiegając infekcjom a jeśli już się one pojawią pomagają je zwalczyć;
* zawierają kwas salicylowy, który niszczy kamień nazębny;
* działają przeciwzapalnie i przeciwkrwotocznie dzięki obecności garbników;
* dzięki pektynom przyspieszają usuwanie zbędnych produktów przemiany materii;
A co dla urody?
- poziomki są idealne dla cery tłustej i trądzikowej - zawartość witaminy C i garbników oczyszcza skórę, zamyka pory, pomaga ją utrzymać w dobrej kondycji;
- w liściach poziomki znajdują się glikozydy czyli substancje, które wzmacniają naczynka;
- maseczka ze świeżych owoców poziomki pomaga utrzymać odpowiedni poziom sebum na skórze;
- poziomki rozjaśnią cerę, pomogą zniwelować przebarwienia na skórze, piegi.
Jest jednak ale... Poziomki, podobnie jak truskawki, mogą uczulać!
Z poziomek można przyrządzić wspaniałe soki, desery, dżemy, konfitury czy też bazę do popularnej nalewki ratafii. Ponadto napar z liści poziomki likwiduje nieprzyjemny zapach z ust i pomaga utrzymać jamę ustną w zdrowiu.
Zalecamy samodzielny zbiór poziomek z leśnych polan, ponieważ ceny zakupu są wyjątkowo można powiedzieć " z górnej półki" ale to z uwagi na to, że poziomki nie są owocami, które są dostępne na dużą skalę.
Owocnych leśnych poziomkowych zbiorów! :)
Najczęściej spożywanym rodzajem mleka w codziennej diecie przede wszystkim dzieci, ale także i dorosłych jest oczywiście mleko krowie. Zdecydowanie rzadziej do jadłospisu wprowadzane jest mleko także zwierzęce - kozie, które ma wiele walorów zdrowotnych ale trzeba pamiętać, że odznacza się także charakterystycznym zapachem i smakiem.
Powoli wkraczamy w okres jesienno-zimowy, kiedy to jesteśmy narażeni na różne infekcje i przeziębienia. Będziemy zmagać się z obniżoną odpornością i gorszym samopoczuciem. A gdyby tak wzmocnić się na ten czas za pomocą diety?
Ciąża to stan fizjologiczny, w zupełności naturalny a jednocześnie czas dość szczególny w życiu przyszłej Mamy. Jej samopoczucie w ciągu tych 9 miesięcy bywa różne. Jedne panie ciążę przechodzą łagodnie, czują się w niej dobrze i jedynym jej "objawem" jest powiększający się brzuszek. Innym dokuczają różne nieprzyjemne i męczące dolegliwości ciąży towarzyszące, szczególnie te ze strony przewodu pokarmowego.