22 marzec - Światowy Dzień Wody

Jest to święto ustanowione przez Zgromadzenie Ogólne ONZ rezolucją z 22 grudnia 1992, które jest odchodzone co roku 22 marca.

Powołane zostało w czasie konferencji "Szczyt Ziemi 1992 (UNCED)" w Rio de Janeiro w Brazylii, w ramach Agendy 21. Powodem był fakt, że ponad miliard ludzi na świecie cierpi z powodu braku dostępu do czystej wody pitnej. Ideą obchodów jest uświadomienie państwom członkowskim wpływu prawidłowej gospodarki wodnej na ich kondycję gospodarczą i społeczną.



Polecani dietetycy



Poniżej przedstawimy 15 korzyści z picia wody:
  • Woda smaruje stawy
  • Woda tworzy ślinę i śluz
  • Dostarcza tlen po całym organiźmie
  • Poprawia kondycję i wygląd skóry
  • Woda wchodzi w skład płynu mózgowo-rdzeniowego
  • Woda reguluje temperaturę ciała
  • Prawidłowa praca układu trawiennego zależy od ilości spożywanej wody
  • Woda pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii
  • Woda pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi
  • Drogi oddechowe potrzebują wody
  • Woda zawiera minerały potrzebne do prawidłowej pracy organizmy
  • Woda zapobiega uszkodzeniom nerek
  • Zwiększa wydajność podczas ćwiczeń
  • Woda wspomaga utratę masy ciała i ma 0 kalorii
  • Redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia kaca
Pamiętajmy!
Aby prawidłowo funkcjonować, wszystkie komórki i organy naszego ciała potrzebują wody.
Autor:

Podobne artykuły

Jak nie przytyć w Święta czyli dekalog bożonarodzeniowej rozpusty

Czas świąt to jak wiadomo okres pokus, różnych odstępstw, grzechów dietetycznych mniejszych i większych, dlatego trzeba wdrożyć w życie" dekalog świątecznej rozpusty" :) Dekalog ten nie pozwoli nam tak do końca zatracić się w bożonarodzeniowych tradycyjnych daniach oraz ulec świątecznemu obżarstwu ;)

Jeść osobno, czy w towarzystwie?

Już od starożytności organizowano wspólne posiłki, zwane syssitiami, tylko dla pełnoprawnych obywateli, w domach mężczyzn. Już wtedy intuicyjnie postrzegano spożywanie posiłków w towarzystwie za coś wartościowego, co warto powtarzać. Obecnie jest to praktykowane przez wszystkich, bez względu na wiek, pochodzenie czy rasę.

Co kryje się w... jajkach?

Nie od dziś wiadomo, że jajka są niezwykle wartościowym składnikiem zdrowej diety. Jednak dopiero od kilku lat na nowo wróciły do pełni łask po tym, jak wcześniej sugerowano, że ich częste spożycie może wpływać na podwyższenie cholesterolu we krwi i może prowadzić, m.in.: do chorób serca.

Elżbieta Gmurczyk
W klimacie świątecznych przepisów
W klimacie świątecznych przepisów