Pieczywo i dieta?

Podstawą efektywnego odchudzania jest eliminacja pieczywa oraz wszystkich źródeł węglowodanów z diety. Stwierdzenie to nie jest prawdą. Wcale nie musisz rezygnować z pieczywa – jest ono bardzo ważną częścią zdrowej, zbilansowanej diety. Produkty zbożowe trzeba jeść codziennie, co  podkreśla również Instytut Żywności i Żywienia.  Źródło sukcesu zależy jednak od właściwego wyboru. Kiedy sięgasz po pieczywo, kasze, makarony pamiętaj o swoim zdrowiu. Wybieraj produkty z pełnego przemiału, zawierają one dużo więcej witamin, związków mineralnych i błonnika niż pieczywo białe. Brązowy ryż, płatki owsiane, kasze gruboziarniste, makarony razowe oraz pieczywo pełnoziarniste, razowe, graham są to produkty warte polecenia.


Polecani dietetycy

Co kryje w sobie pełne ziarno?
Jest to kopalnia zdrowia. Pełne, czyli nieprzetworzone ziarno składa się z trzech części : otrąb, zarodka i bielma, a każda z tych części wnosi wiele dobrego do organizmu.
•    Otręby są źródłem błonnika, witamin z grupy B, magnezu, cynku, żelaza, miedzi, antyoksydantów.
•    Często mówi się o otrębach, ale o zarodku już nie. Jest to błąd ponieważ z zarodka rozwija się roślina, dlatego jest bardzo ważną, odżywczą częścią ziarna. Zarodek ma w sobie białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy ( E , z grupy B), enzymy, antyoksydanty i składniki mineralne.
•    Bielmo, czyli warstwa wewnętrzna ziarna, ma za zadanie dostarczać energii, dlatego zawiera węglowodany, białka, znajdziemy w nim również małe ilości witamin z grupy B i składników mineralnych.

Wysokoprzetworzone? Zrezygnuj z tego rodzaju pieczywa
Biała mąka, czyli baza z której powstaje białe pieczywo, otrzymywana jest w procesie rafinacji. W trakcie tego procesu z ziarna mechanicznie usuwane są otręby i zarodki, czyli to co ziarno ma najlepszego do zaoferowania. W ten sposób tracona jest niestety ponad połowa witamin z grupy B, witaminy E i prawie cały błonnik.
Dlaczego niestety? Jak wiadomo witaminy i minerały są konieczne dla zdrowego funkcjonowania organizmu. Najlepszym ich źródłem jest dieta. Błonnik jest to kolejny obowiązkowy składnik zdrowego jadłospisu. Dlatego, kiedy wybierasz pieczywo, zwróć uwagę ile zawiera błonnika. Jego obecność w diecie to same zalety:
•    Ułatwia odchudzanie i utrzymywanie prawidłowej masy ciała
•    Reguluje pracę przewodu pokarmowego
•    Przeciwdziała zaparciom

Pełnoziarniste pieczywo i odchudzanie?

Sprawdza się idealnie. Pieczywo urozmaica dietę oraz przedłuża uczucie sytości po posiłku. Dieta, w której znajduje się pełnoziarniste pieczywo daje lepsze efekty, a osoby odchudzające się tracą więcej zbędnych kilogramów i tkanki tłuszczowej niż te, które nie jedzą pieczywa na diecie.

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Olej w diecie - rodzaje, stosowanie, zalety

Jednym z podstawowych elementów diety obok białka czy węglowodanów są tłuszcze. Spełniają bardzo wiele funkcji w organizmie człowieka, w tym są odpowiedzialne za pokłady energii w naszym ciele, budują komórki, utrzymują ciepło, wspierają przyswajanie cennych witamin. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, jakie to ważne w codziennej diecie, by przyjmować zdrowe tłuszcze i oczywiście w odpowiedniej ilości. Zdrowe, czyli jakie?

Dlaczego jemy, skoro wcale nie jesteśmy głodni?

Oto kilka powodów, dla których jemy tak naprawdę nie chcąc jeść. Po pierwsze, i bardzo częste nie odczuwamy prawdziwego głodu. Ten fałszywy głód może wiązać się ze stresem, zmęczeniem i negatywnymi emocjami. W tym stanie nie chcemy jeść “zwykłego” jedzenia, ale tłuste, smażone, chrupiące, słodkie, niezdrowe. Ochoczo sięgniemy po jakiś fast-food lub słodycze a rozsądny obiad zostawimy na później.

27 marca - co świętujemy?

Międzynarodowy Dzień Whisky 27 marca rozpoczyna kolejny jubileusz - pierwszy w tym roku, ale nie ostatni :) Powtórny dzień, w którym kartka z kalendarza przypomina o tradycji wzniesienia toastu tym zacnym trunkiem, przypada na 18 maja :)

Anna Huma - Nande
(zwolnienie lekarskie)
Nasi Dietetycy na Uniwersytecie Warszawskim
Nasi Dietetycy na Uniwersytecie Warszawskim