Pieczywo i dieta?

Podstawą efektywnego odchudzania jest eliminacja pieczywa oraz wszystkich źródeł węglowodanów z diety. Stwierdzenie to nie jest prawdą. Wcale nie musisz rezygnować z pieczywa – jest ono bardzo ważną częścią zdrowej, zbilansowanej diety. Produkty zbożowe trzeba jeść codziennie, co  podkreśla również Instytut Żywności i Żywienia.  Źródło sukcesu zależy jednak od właściwego wyboru. Kiedy sięgasz po pieczywo, kasze, makarony pamiętaj o swoim zdrowiu. Wybieraj produkty z pełnego przemiału, zawierają one dużo więcej witamin, związków mineralnych i błonnika niż pieczywo białe. Brązowy ryż, płatki owsiane, kasze gruboziarniste, makarony razowe oraz pieczywo pełnoziarniste, razowe, graham są to produkty warte polecenia.


Polecani dietetycy

Co kryje w sobie pełne ziarno?
Jest to kopalnia zdrowia. Pełne, czyli nieprzetworzone ziarno składa się z trzech części : otrąb, zarodka i bielma, a każda z tych części wnosi wiele dobrego do organizmu.
•    Otręby są źródłem błonnika, witamin z grupy B, magnezu, cynku, żelaza, miedzi, antyoksydantów.
•    Często mówi się o otrębach, ale o zarodku już nie. Jest to błąd ponieważ z zarodka rozwija się roślina, dlatego jest bardzo ważną, odżywczą częścią ziarna. Zarodek ma w sobie białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy ( E , z grupy B), enzymy, antyoksydanty i składniki mineralne.
•    Bielmo, czyli warstwa wewnętrzna ziarna, ma za zadanie dostarczać energii, dlatego zawiera węglowodany, białka, znajdziemy w nim również małe ilości witamin z grupy B i składników mineralnych.

Wysokoprzetworzone? Zrezygnuj z tego rodzaju pieczywa
Biała mąka, czyli baza z której powstaje białe pieczywo, otrzymywana jest w procesie rafinacji. W trakcie tego procesu z ziarna mechanicznie usuwane są otręby i zarodki, czyli to co ziarno ma najlepszego do zaoferowania. W ten sposób tracona jest niestety ponad połowa witamin z grupy B, witaminy E i prawie cały błonnik.
Dlaczego niestety? Jak wiadomo witaminy i minerały są konieczne dla zdrowego funkcjonowania organizmu. Najlepszym ich źródłem jest dieta. Błonnik jest to kolejny obowiązkowy składnik zdrowego jadłospisu. Dlatego, kiedy wybierasz pieczywo, zwróć uwagę ile zawiera błonnika. Jego obecność w diecie to same zalety:
•    Ułatwia odchudzanie i utrzymywanie prawidłowej masy ciała
•    Reguluje pracę przewodu pokarmowego
•    Przeciwdziała zaparciom

Pełnoziarniste pieczywo i odchudzanie?

Sprawdza się idealnie. Pieczywo urozmaica dietę oraz przedłuża uczucie sytości po posiłku. Dieta, w której znajduje się pełnoziarniste pieczywo daje lepsze efekty, a osoby odchudzające się tracą więcej zbędnych kilogramów i tkanki tłuszczowej niż te, które nie jedzą pieczywa na diecie.

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Czy warto spożywać sery pleśniowe?

Majówka za nami, pierwsze grillowanie kiełbas, kaszanek, mięs i ryb pomimo chłodnej aury mamy już za sobą, tak więc czas na kontynuację przyjęć i wspólne ucztowanie. Jedną z bardziej popularnych przekąsek na organizowanych przez nas domówkach czy też garden party są sery pleśniowe. Często podawane w towarzystwie winogron, stanowią idealny dodatek do kieliszka wina. Jednak czy są wartościowe? Czy powinny znaleźć się w naszej diecie? Sprawdźmy jakie sery są najbardziej popularne i czy mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i szczupłą sylwetkę.

Healthy break czyli co zapakować dziecku do szkoły na II śniadanie?

Kilka dni temu  po dwumiesięcznej wakacyjnej przerwie w tysiącach szkół w całej Polsce wybrzmiał pierwszy dzwonek. Jedni za tym dźwiękiem tęsknili bardziej, inni nieco mniej, mając w pamięci piękne wspomnienia otulone słońcem, szczęściem i wspaniałym uśmiechem przypominającym letnie przygody :)

Międzynarodowy Dzień Herbaty

Na zewnątrz robi się już nieco bardziej zimowo i świątecznie a w taki właśnie klimat idealnie wpisuje się grudniowe święto, którego głównym bohaterem jest herbata. 15 grudnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Herbaty. Niestety w Polsce wydarzenie to nie nabrało jeszcze tak wyjątkowego blasku i blichtru jak w innych rejonach świata ale czemu by tego nie zmienić i nie zacząć celebracji od teraz? Na co czekać ? Zaparzamy filiżankę herbaty i czytamy! :)

Jolanta Czepułkowska
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?