Ciekawski ogórek

Ogórek jest warzywem, które spożywamy niemal codziennie. Ale czy jesteśmy świadomi wszystkich jego zalet i dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu?  Z pewnością nie. Dlatego dziś analizie poddajemy długie, zielone walcowate w kształcie warzywo, które możemy kosztować o każdej porze roku. Ogórek! :)



Polecani dietetycy


Ogórek należy do warzyw z rodziny dyniowatych, a że ród ten jest dosyć szeroki, możemy wyszczególnić ponad 50 gatunków ogórkowej rodziny. Z uwagi na to, że ogórek składa się w 98 % z wody, jest doskonałym orzeźwieniem na letnie upały i jedną z niestandardowych możliwości nawadniania organizmu. Co więcej, ma działanie moczopędne, a to z kolei pozwala na usunięcie z naszego organizmu zbędnych toksyn w bardzo naturalny sposób. Kaloryczność naszego ogórka to około 12-15 kcal w 100g, dlatego warto go włączyć do codziennej diety jako przekąskę lub po prostu składnik sałatki lub koktajlu. Pamiętajmy jednak, że najwięcej dobrego w ogórku kryje się w jego skórce.
 
Dlaczego ogórek jest zielony?

Kolor swojego garniturka ogórek zawdzięcza zielonemu barwnikowi - chlorofilowi. A ten z kolei dzięki swoim właściwościom, wpływa na oczyszczanie organizmu z różnych niekorzystnie wpływających na nasz organizm związków chemicznych. Spożywanie ogórków jest zalecane m. in. osobom z nieświeżym oddechem czy nadmierną potliwością.
Ogórek też wspomaga walkę z dokuczliwą zgagą, dzięki hamowaniu produkcji kwasu solnego w żołądku.
 
Dla kogo ogórkowy raj ?
Ogórki mają także zbawienny wpływ na odkwaszanie organizmu. Niewłaściwie się odżywiając doprowadzamy do tzw. zakwaszenia organizmu czyli zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Czym to może się objawiać? Przede wszystkim odczuciem chronicznego zmęczenia, spadkiem energii, suchą skórą, słabą kondycją włosów czy nawet skurczami łydek. Jedzenie ogórków pomoże przeciwdziałać tego rodzaju skutkom ubocznym zachwianej gospodarki kwasowo-zasadowej w naszym ciele.
 
Ogórek a nowotwór kukurbitacyny 
Kukurbitacyny to grupa steroidów, która gromadzi się w liściach, łodygach, korzeniach głównie ogórka gruntowego. Mają  bardzo gorzki smak, który kumuluje się od ciemniejszej strony warzywa. Dlatego przy obieraniu ogórka, należy zwrócić uwagę na to, by rozpoczynać obieranie od jaśniejszej strony, aby nie przenieść gorzkiego smaku na całe warzywo. Jednak z drugiej strony kukurbitacyny mają właściwości prozdrowotne  a dokładnie przeciwnowotworowe. Kukurbitacyn B przyczynia się do blokady rozwoju komórek rakowych prostaty. Poza tym znajdujące się w ogórku flawonoidy są także substancjami działającymi antynowotworowo, więc zadbajmy o własną ochronę w naturalny ogórkowy sposób.
 
Ogórkowa skóra
Czy ogórek pomoże zadbać o kondycję naszej skóry i wpłynie pozytywnie na cerę? Tak. Spożywanie ogórków pomoże przede wszystkim nawilżyć skórę, wszak warzywo to składa się z 98% z wody. Dodatkowo tradycyjne maseczki z plasterków ogórka dostarczą naszej skórze wielu witamin, które rozjaśnią naszą cerę, ściągną pory i zapobiegną powstawaniu wolnych rodników. Ogórek  jest idealny na trądzik i nadmierne wytwarzanie sebum, a położenie zielonych krążków na powieki pozwoli zniwelować opuchliznę i cienie pod oczami.
 
Ciekawostki z ogórkowego świata... Czy wiedziałeś, że
:
- w średniowieczu wierzono, że ogórek jest doskonałym lekarstwem na gorączkę, dlatego aby wspomóc chorego wkładano mu do łóżka ogórka, który miał uleczyć wysoką temperaturę przenosząc stan chorobowy na siebie;
- Arystoteles szerzył przekonanie, że ogórki są idealnym rozwiązaniem dla mało namiętnych mężów, a regularne spożywanie tego warzywa miało zwiększyć ich libido;
- najdłuższy ogórek miał 170 cm długości i ważył prawie 70 kg, a jego właścicielem był hodowca z Chin, który zarzekał się, że wyprodukował ogórka na samych naturalnych nawozach;
- ogórek to nie tylko warzywo, ale środek komunikacji miejskiej w nieco starszych czasach - Jelcz 043 - autobus, który swoim obłym kształtem przypominał ogórka. Obecnie autobusy te możemy podziwiać np. w maju na tradycyjnej corocznej Nocy Muzeów.
 
Udanego sezonu ogórkowego! :)


Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Zawsze jest pora na... kalafiora!

To pyszne warzywo, na pierwszy rzut oka niepozorne, a jednak posiadające wiele korzystnych właściwościach dla naszego zdrowia. Delikatne w smaku, z bogactwem składników odżywczych, tak więc czym prędzej powinno znaleźć w naszym menu.

Co dobrego można przygotować z dyni?

Tak naprawdę bardzo dużo ciekawych i smacznych potraw :) . W związku z tym, że sezon dyniowy w pełni warto wykorzystać to warzywo w kuchni. Dynię podawać możemy w wersji bardziej na słodko lub wytrawnie. Oto kilka pomysłów:

Co kryje się w... jajkach?

Nie od dziś wiadomo, że jajka są niezwykle wartościowym składnikiem zdrowej diety. Jednak dopiero od kilku lat na nowo wróciły do pełni łask po tym, jak wcześniej sugerowano, że ich częste spożycie może wpływać na podwyższenie cholesterolu we krwi i może prowadzić, m.in.: do chorób serca.

Jolanta Czepułkowska
Dieta pudełkowa czyli wady i zalety cateringu dietetycznego
Dieta pudełkowa czyli wady i zalety cateringu dietetycznego