
Myślę, że dużo osób zastanawiało się nad tym. I pewnie nie raz próbowało na diecie być. A szczególnie teraz w sezonie wiosennym, który sprzyja takim decyzjom. I z czasem pojawiało się pytanie czy warto dietę kontynuować. Bo przecież wymaga ona pewnych wyrzeczeń, zmian i to nie chwilowych jeśli chcemy efekt utrzymać a trwałych, jest pewną pracą, którą należy wykonać.
Porządna praca ze specjalistą dietetykiem, który dopasuje jadłospis pod nasze potrzeby, ale będzie to wymagało zaangażowania czy jakiś "cud" podobno szybko, łatwo i przyjemnie a jeszcze na stałe.
Chętnie skusimy się na "coś bez wysiłku". Ale takich rewelacji nie ma. Aby zrealizować plan, w każdej dziedzinie życia, musimy na to popracować. Możemy teraz "pójść na łatwiznę", ale koniecznym jest zdawanie sobie sprawy, że konsekwencje tego wyboru w przyszłości bliższej niż dalszej poniesiemy również my. Nas dotkną problemy zdrowotne wynikające z nadmiernej masy ciała i nieprawidłowego sposobu odżywiania się, np. cukrzyca, nadciśnienie, problemy z układem krążenia, zawały, udary, itd. To my i nasi najbliżsi odczujemy skutki tego wszystkiego. Dlatego w dietę warto zainwestować. Jeśli chcemy mieć wpływ na nasze życie i zdrowie zadbajmy o siebie. Nie za kilka lat, ale już! Włóżmy w to pracę i cieszmy się wynikami przez długi czas. Skorzystajmy z pomocy dietetyka, który wesprze i podzieli się wiedzą. Motywacja oraz prawdopodobieństwo sukcesu wzrosną.
Do dzieła :).
Jednym z najczęstszych niedoborów żywieniowych w diecie (szczególnie diecie wege) jest niedobór żelaza. Dlaczego jest ono tak istotne? Jakie pełni funkcje w naszym organizmie i jakie są najczęstsze objawy niskiego poziomu żelaza?
Na świeżo po powrocie z nad morza, pokuszę się o słów kilka na temat żywienia na polskim wybrzeżu. Zdawać by się mogło, że polskie, piękne, nadmorskie kurorty będą oferować przede wszystkim zdrowe, świeżo złowione morskie ryby, które powinny przyciągać gości w ten rejon Polski. Wszak, gdzie zjeść lepszą rybę niż nad polskim morzem? Okazuje się, że nie jest to jednak takie oczywiste.
Zacznijmy od mięsa i ryb. Najlepiej wybierać te chude i dobrej jakości. Kładąc je na grillu nie powinny być zmrożone ani mocno schłodzone. Najlepsza to temperatura pokojowa. Nie należy również kupować i grillować mięs będących już w marynacie, zawierających azotyn sodu, który pod wpływem temperatury rozkłada się do toksycznych związków.