Jarmuż pod lupą

Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw na gospodarskim straganie, po które można sięgnąć aby zapewnić sobie witaminy, witalność i energię. Kiedyś te kędzierzawe liście były zdecydowanie bardziej popularne, dziś nie tak często trafiają na pierwsze strony naszych jadłospisów. Dlaczego ? Smak, zapach ? Czas odkryć, co jarmuż ma nam do zaoferowania.


Polecani dietetycy


W jarmużowej krainie czyli kilka słów tytułem wstępu ...
Jarmuż wychował się w rodzinie kapustnych.Pierwsze uprawy powstały ponad 2200 lat temu i były  już znane w czasach starożytnego Rzymu. Pisali o nim starożytni uczeni, którzy chcieli zaznaczyć, jak ważną rolę spełniał w ówczesnych okresie. Była to funkcja lecznicza. Jarmuż był stosowany jako lekarstwo na wiele różnych schorzeń. W średniowieczu natomiast warzywo to stało się jednym z najbardziej dostępnych i najczęściej spożywanych przez ludzkość pokarmów. W Polsce jarmuż pojawił się w XIV wieku. Jego smak przypomina trochę kapustę, szpinak, brokuły, z tą różnicą, że jeśli warzywo to przemarznie, lekko gorzkawa nuta zamienia się w słodycz dzięki zamianie skrobi na cukry.
 

Jarmuż na tropie super foods
Jarmuż   z uwagi na ogromne bogactwo witamin i mikroelementów jest zaliczany do tzw. super foods, czyli "super-żywności" odznaczającej się niezwykłymi wartościami odżywczymi. Te kędzierzawe liście, zawierają w sobie błonnik, chlorofil, sulforafan, witaminę C, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, witaminę B6, A, K, kwas foliowy a także takie minerały jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. Jarmuż może być spożywany przez diabetyków, ponieważ charakteryzuje go niski indeks glikemiczny. Warzywo to jest mile widziane w diecie zarówno zdrowotnej jak i odchudzającej, ponieważ 100 g kędzierzawej skarbnicy samych najlepszych dla zdrowia wartości nie przekracza 30 kcal.
 

Jarmuż - pierwsza pomoc w trosce o...
Jarmuż jest cudownym, naturalnym medykamentem, który pomoże w regulacji ciśnienia krwi, przyczyni się do zahamowania powstawania złego cholesterolu, zapobiega miażdżycy, reguluje krzepliwość krwi, pozytywnie oddziałuje na układ kostny, zapobiega powstawaniu osteoporozy, poprawia pracę układu odpornościowego, przyspiesza metabolizm, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci, wykazuje działanie antynowotworowe, przeciwutleniające,może ochronić przed powstawaniem wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Uwaga! Jarmuż zawiera szczawiany, więc nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na kamicę szczawianową.
 

Pomysł na.. :)
Jarmuż w kuchni oczywiście :)  Jak można go wykorzystać, zachowując największe wartości odżywcze ? Najlepiej spożywać go na surowo w postaci dodatku do sałatek i  zielonych koktajli. W formie przetworzonej  natomiast liście jarmużu można wykorzystać jako składnik farszu do naleśników, pierogów, tart i zapiekanek, do zup warzywnych. My polecamy jednak najprostszą i najsmaczniejszą wersję - chipsy z jarmużu w towarzystwie kilku kropli oliwy z oliwek, soli morskiej i odrobiny świeżego czosnku.
 

Ciekawostki:
* jarmuż zawiera w sobie więcej witaminy A niż jakiekolwiek zielone warzywa;
* ma w sobie więcej cennego wapnia niż mleko;
* inna nazwa jarmużu popularna w Polsce to kapusta bezgłowa;
 
Czas zimowy to idealna pora na jarmuż. Kto nie próbował, ten traci ;)  Poszukiwania amatorów jarmużowego smaku czas rozpocząć !


Autor:

Podobne artykuły

Cellulit - jak sobie z nim radzić dzięki diecie

To zmora wszystkich  szczupłych i tych bardziej puszystych, niskich i wysokich - cechy fizjonomii nie mają tu znaczenia. Jedno jest pewne - skórka pomarańczowa, bo tak popularnie nazywany jest cellulit, często jest  powodem niezadowolenia z uwagi na chociażby walory estetyczne naszego ciała. Pocieszenie jednak niewątpliwie jest w postaci metod zapobiegania takim właśnie niedoskonałościom.

Rozgrzewające przyprawy - sekrety zdrowego smaku

Rozgrzewające przyprawy nie tylko nadają zimowym potrawom smak, ale również wspierają zdrowe odżywianie. Odkrycie fascynującego świata aromatycznych przypraw, wprowadzenie ich do codziennych posiłków pozwoli korzystać z ich zdrowotnych zalet jak również spowoduje, że zimowe dni będą pełne smaku i ciepła.

Jak przetrwać Święta przy suto zastawionym stole i przyspieszyć przemianę materii?

Odliczanie do świąt czas zacząć. A jak święta to także przygotowania do pichcenia świątecznych potraw, wigilijnych dań, które gromadzą przy jednym stole całą rodzinę.
Tradycyjna kuchnia świąteczna nie należy do lekkich, łatwych i przyjemnych, szczególnie, gdy dania przygotowywane są z tradycją, na bazie receptur i przepisów sprzed lat, gdy gotowały nasze prababcie, babcie.

Jolanta Czepułkowska
Chudniesz z lekami? Czas na Dietetyka!
Chudniesz z lekami? Czas na Dietetyka!