9 ciekawostek o szparagach

Zostały okryte prawie 5000 lat temu, a nadal kradną serca i kubki smakowe :) Gdzie można je znaleźć czy leczą kaca i kto je ich najwięcej?  O szparagach słów kilka :)


Polecani dietetycy

1. Czy wiesz, że historia szparagów ma już prawie 5000 lat?
Warzywo to zostało odkryte na staroegipskich malowidłach z około 2700 r.p.n.e. Szparagami zajadali się Egipcjanie, Rzymianie i Chińczycy. Jednak czasy świetności dla szparagów w Europie przypadły dopiero na okres średniowiecza, a do Polski warzywo to dotarło w XVIII wieku.

2. Czy szparagi były uważane za skuteczny medykament w dawnych czasach?
Okazuje się, że tak. W Chinach szparagami leczono cukrzycę a także uważano je za środek moczopędny. W Europie i Azji szparagi wykorzystywano na wszelkiego rodzaju schorzenia układu krążenia, choroby dermatologiczne a także do leczenia impotencji.

3. Gdzie są największe plantacje szparagów?
Największą uprawą tego warzywa może pochwalić się Peru, a zaraz za nim wysokie drugie i trzecie miejsce zajmują Nowa Zelandia i Tajwan. W Polsce z największej produkcji słynie Wielkopolska.

4. Jakie kraje przodują w konsumpcji tego warzywa?
Zdecydowanie Włochy, Francja i Hiszpania.

5. Szparagi na kaca ;)
W opozycji do tłustego rosołu lub żurku przed wyjściem na imprezę staje zdrowy, niskokaloryczny szparag. Wystarczy zjeść kilka szparagów przed zakrapianym przyjęciem, a rano nie odczujemy bólu głowy. Wszystko to za sprawą aminokwasów, których sporo w tym warzywie.

6. Szparagowy mocz - co to takiego?
Po zjedzeniu szparagów mocz przybiera bardzo nieprzyjemną woń. Jest to spowodowane wytworzeniem się w organizmie związków chemicznych. Najciekawszy w tej historii jest fakt, że tylko 22 % ludzi jest w stanie wyczuć ten zapach. A czemu tylko 22 %? Jest to tłumaczone uwarunkowaniami genetycznymi.

7. Szparagowy afrodyzjak
Szparag swoim charakterystycznym kształtem wzbudza erotyczne skojarzenia, jednak oprócz samego wyglądu warzywo to zawiera fitoestrogeny oddziałujące podobnie do żeńskiego hormonu estrogenu, który to wpływa z kolei na libido.

8. Jedz do woli!
100 g szparagów to około 18 kcal - smaczne, niskokaloryczne i zdrowe! Nie zapominaj o szparagach w swojej sezonowej diecie!


9. A to dopiero ciekawostka.. :)
Prażone nasiona szparagów stanowią substytut kawy.
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Czym najlepiej solić? :)

Chyba każdy z nas zna zalecenie dotyczące potrzeby ograniczania ilości spożycia soli. Zalecenie to wiąże się z wielokrotnie potwierdzonym w badaniach naukowych faktem kojarzącym nadmierne spożycie sodu (sól=chlorek sodu) z występowaniem nadciśnienia tętniczego, chorób wątroby, a nawet ryzykiem nowotworów żołądka. 

10 pomysłów na owoce sezonowe

Lato zbliża się ku końcowi. Dlatego warto skorzystać z okazji, że owoce sezonowe jeszcze są dostępne.

Właściwości witaminy D

Od kilku lat witamina D jest w centrum uwagi środowiska medycznego, ze względu na liczne niedobory tej witaminy sięgające nawet 90 % naszego społeczeństwa. Szczególnie narażone na jej niedobory są dzieci, osoby w wieku podeszłym, pacjenci borykający się z m.in. z otyłością i zaburzeniami wchłaniania, a także osoby mieszkające w miejscach o małym natężeniu promieniowania słonecznego, czy też spędzające większość czasu w zamkniętych pomieszczeniach.

Jolanta Czepułkowska
13 listopada - Dzień Placków Ziemniaczanych
13 listopada - Dzień Placków Ziemniaczanych