9 ciekawostek o szparagach

Zostały okryte prawie 5000 lat temu, a nadal kradną serca i kubki smakowe :) Gdzie można je znaleźć czy leczą kaca i kto je ich najwięcej?  O szparagach słów kilka :)


Polecani dietetycy

1. Czy wiesz, że historia szparagów ma już prawie 5000 lat?
Warzywo to zostało odkryte na staroegipskich malowidłach z około 2700 r.p.n.e. Szparagami zajadali się Egipcjanie, Rzymianie i Chińczycy. Jednak czasy świetności dla szparagów w Europie przypadły dopiero na okres średniowiecza, a do Polski warzywo to dotarło w XVIII wieku.

2. Czy szparagi były uważane za skuteczny medykament w dawnych czasach?
Okazuje się, że tak. W Chinach szparagami leczono cukrzycę a także uważano je za środek moczopędny. W Europie i Azji szparagi wykorzystywano na wszelkiego rodzaju schorzenia układu krążenia, choroby dermatologiczne a także do leczenia impotencji.

3. Gdzie są największe plantacje szparagów?
Największą uprawą tego warzywa może pochwalić się Peru, a zaraz za nim wysokie drugie i trzecie miejsce zajmują Nowa Zelandia i Tajwan. W Polsce z największej produkcji słynie Wielkopolska.

4. Jakie kraje przodują w konsumpcji tego warzywa?
Zdecydowanie Włochy, Francja i Hiszpania.

5. Szparagi na kaca ;)
W opozycji do tłustego rosołu lub żurku przed wyjściem na imprezę staje zdrowy, niskokaloryczny szparag. Wystarczy zjeść kilka szparagów przed zakrapianym przyjęciem, a rano nie odczujemy bólu głowy. Wszystko to za sprawą aminokwasów, których sporo w tym warzywie.

6. Szparagowy mocz - co to takiego?
Po zjedzeniu szparagów mocz przybiera bardzo nieprzyjemną woń. Jest to spowodowane wytworzeniem się w organizmie związków chemicznych. Najciekawszy w tej historii jest fakt, że tylko 22 % ludzi jest w stanie wyczuć ten zapach. A czemu tylko 22 %? Jest to tłumaczone uwarunkowaniami genetycznymi.

7. Szparagowy afrodyzjak
Szparag swoim charakterystycznym kształtem wzbudza erotyczne skojarzenia, jednak oprócz samego wyglądu warzywo to zawiera fitoestrogeny oddziałujące podobnie do żeńskiego hormonu estrogenu, który to wpływa z kolei na libido.

8. Jedz do woli!
100 g szparagów to około 18 kcal - smaczne, niskokaloryczne i zdrowe! Nie zapominaj o szparagach w swojej sezonowej diecie!


9. A to dopiero ciekawostka.. :)
Prażone nasiona szparagów stanowią substytut kawy.
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Elżbietą Gmurczyk

Kochani! :) Po długiej przerwie wracamy do naszego cyklu wywiadów "Poznaj swojego Dietetyka" :) Do tej pory przybliżyliśmy Wam postać Małgorzaty Łyżniak i Joli Czepułkowskiej a dziś proponujemy bliżej zapoznać się z osobą niezwykle profesjonalną, kochającą życie i swoją pracę - przedstawiamy Elżbietę Gmurczyk :) Kim jest, co robi w wolnych chwilach, co jest największą pasją i największym wyzwaniem...Jesteście ciekawi ? Zaczynamy! :)

Co dobrego można przygotować z dyni?

Tak naprawdę bardzo dużo ciekawych i smacznych potraw :) . W związku z tym, że sezon dyniowy w pełni warto wykorzystać to warzywo w kuchni. Dynię podawać możemy w wersji bardziej na słodko lub wytrawnie. Oto kilka pomysłów:

Niedobór żelaza w diecie

Jednym z najczęstszych niedoborów żywieniowych w diecie (szczególnie diecie wege) jest niedobór żelaza. Dlaczego jest ono tak istotne? Jakie pełni funkcje w naszym organizmie i jakie są najczęstsze objawy niskiego poziomu żelaza?

Aleksandra Gazi
Wapń w diecie dzieci
Wapń w diecie dzieci