9 ciekawostek o szparagach

Zostały okryte prawie 5000 lat temu, a nadal kradną serca i kubki smakowe :) Gdzie można je znaleźć czy leczą kaca i kto je ich najwięcej?  O szparagach słów kilka :)


Polecani dietetycy

1. Czy wiesz, że historia szparagów ma już prawie 5000 lat?
Warzywo to zostało odkryte na staroegipskich malowidłach z około 2700 r.p.n.e. Szparagami zajadali się Egipcjanie, Rzymianie i Chińczycy. Jednak czasy świetności dla szparagów w Europie przypadły dopiero na okres średniowiecza, a do Polski warzywo to dotarło w XVIII wieku.

2. Czy szparagi były uważane za skuteczny medykament w dawnych czasach?
Okazuje się, że tak. W Chinach szparagami leczono cukrzycę a także uważano je za środek moczopędny. W Europie i Azji szparagi wykorzystywano na wszelkiego rodzaju schorzenia układu krążenia, choroby dermatologiczne a także do leczenia impotencji.

3. Gdzie są największe plantacje szparagów?
Największą uprawą tego warzywa może pochwalić się Peru, a zaraz za nim wysokie drugie i trzecie miejsce zajmują Nowa Zelandia i Tajwan. W Polsce z największej produkcji słynie Wielkopolska.

4. Jakie kraje przodują w konsumpcji tego warzywa?
Zdecydowanie Włochy, Francja i Hiszpania.

5. Szparagi na kaca ;)
W opozycji do tłustego rosołu lub żurku przed wyjściem na imprezę staje zdrowy, niskokaloryczny szparag. Wystarczy zjeść kilka szparagów przed zakrapianym przyjęciem, a rano nie odczujemy bólu głowy. Wszystko to za sprawą aminokwasów, których sporo w tym warzywie.

6. Szparagowy mocz - co to takiego?
Po zjedzeniu szparagów mocz przybiera bardzo nieprzyjemną woń. Jest to spowodowane wytworzeniem się w organizmie związków chemicznych. Najciekawszy w tej historii jest fakt, że tylko 22 % ludzi jest w stanie wyczuć ten zapach. A czemu tylko 22 %? Jest to tłumaczone uwarunkowaniami genetycznymi.

7. Szparagowy afrodyzjak
Szparag swoim charakterystycznym kształtem wzbudza erotyczne skojarzenia, jednak oprócz samego wyglądu warzywo to zawiera fitoestrogeny oddziałujące podobnie do żeńskiego hormonu estrogenu, który to wpływa z kolei na libido.

8. Jedz do woli!
100 g szparagów to około 18 kcal - smaczne, niskokaloryczne i zdrowe! Nie zapominaj o szparagach w swojej sezonowej diecie!


9. A to dopiero ciekawostka.. :)
Prażone nasiona szparagów stanowią substytut kawy.
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Mleka roślinne - czy warto je spożywać?

Najczęściej spożywanym rodzajem mleka w codziennej diecie przede wszystkim dzieci, ale także i dorosłych jest oczywiście mleko krowie. Zdecydowanie rzadziej do jadłospisu wprowadzane jest mleko także zwierzęce -  kozie, które ma wiele walorów zdrowotnych ale trzeba pamiętać, że odznacza się także charakterystycznym zapachem i smakiem.

Wybiła północ - Sylwester za pasem!

Święta, święta... i już po :) Ile kilogramów Wam przybyło ? ;) Może lepiej się jeszcze nie ważyć ;) Choć trzeba pamiętać, że przed nami sylwestrowej nocy czar i niewiele czasu  pozostało na doprowadzenie się do porządku i dopięcie w kupioną dużo wcześniej kreację na ten wyjątkowy wieczór ;) Kilka dni zostało, więc spróbujemy coś temu zaradzić :)

Dlaczego jemy, skoro wcale nie jesteśmy głodni?

Oto kilka powodów, dla których jemy tak naprawdę nie chcąc jeść. Po pierwsze, i bardzo częste nie odczuwamy prawdziwego głodu. Ten fałszywy głód może wiązać się ze stresem, zmęczeniem i negatywnymi emocjami. W tym stanie nie chcemy jeść “zwykłego” jedzenia, ale tłuste, smażone, chrupiące, słodkie, niezdrowe. Ochoczo sięgniemy po jakiś fast-food lub słodycze a rozsądny obiad zostawimy na później.

Małgorzata Łyżniak
Dieta w niecodziennym wydaniu
Dieta w niecodziennym wydaniu