Zmiana – daj sobie czas

Każda zmiana trwa. Bez względu na to czy jest to zmiana na lepsze, czy na gorsze i jakiego obszaru naszego życia dotyczy.


Polecani dietetycy

Każda zmiana ma etapy: zaprzeczenie, gniew, negocjacje, depresja, akceptacja. Te wszystkie okresy wymagają czasu. Nie jest to „ot tak, już i zrobione.” Zwykle trwa to minimum pół roku i nie jest to czas wypełniony tylko sukcesami. Zdarzają się porażki.

Dokładanie tak samo jest z odchudzaniem, czyli zmianami naszych nawyków żywieniowych. Często rozmawiamy o tym z naszymi Pacjentami w Gabinecie.

Pamiętaj to wszystko trwa!

Nie poddawaj się przy pierwszym czy drugim niepowodzeniu ! - to byłoby zbyt proste :)

Tak jak  zawsze tłumaczę wszystkim moim Pacjentom – należy podejść do tej zmiany zdroworozsądkowo. Raz jest lepiej, raz gorzej. Czasami potrzebne jest wprowadzenie modyfikacji w diecie, czasami dłuższa chwila czasu, żeby zobaczyć rezultaty. Nie można patrzeć zero – jedynkowo.

Jaki z tego wniosek? Czas zmienić podejście, zabrać się do pracy i nie denerwować tym, że nie będzie idealnie :).
Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy

Podobne artykuły

Co zdrowego ma dla nas Pani Jesień? Rokitnik!

Rokitnik to owoc późnego lata i wczesnej jesieni, choć jego owoce można zbierać jeszcze w okresie zimy. Jednak czy ktoś o nim słyszał? Idealnie przypomina swą intensywnie pomarańczową barwą o kolorach aktualnej pory roku, którą mamy za oknem:) A z czego słynie i jak może pozytywnie oddziaływać na nasz organizm, szczególnie przy nieco chłodniejszej aurze na zewnątrz? Poznajmy tajniki zagadkowego rokitnika.

Stara szkoła

Ostatnio usłyszałam w gabinecie od Pacjenta stwierdzenie „szukam diety dla siebie”. To nie pierwszy raz. Kontekst bywa odchudzający, zdrowotny, związany ze złym samopoczuciem, a ostatnio, najczęściej łączący wszystkie te elementy. Także tym razem, moim pierwszym skojarzeniem z tym stwierdzeniem było przypuszczenie o chęć eksperymentowania Pacjenta z różnymi „sposobami” na odżywianie.

Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?

Dzisiaj trochę dłuższa historia :). Ostatnio rozmawiałam z Pacjentem o gotowych posiłkach, o tym, że w dzisiejszych czasach pełnych pośpiechu i nieustannego zabiegania, przygotowywanie posiłków staje się coraz bardziej zaniedbywaną czynnością. Co sprawia, że tak chętnie sięgamy po gotowe jedzenie, a samodzielne gotowanie staje się luksusem? Okazuje się, że ten trend ma wiele aspektów:

Jolanta Czepułkowska
Płaski brzuch – jak go osiągnąć poprzez dietę?
Płaski brzuch – jak go osiągnąć poprzez dietę?