Dlaczego ważne jest spożywanie tłuszczów?

Obecnie można coraz częściej spotkać się u osób próbujących zrzucić pewną ilość masy ciała ze stanowiskiem, że należy zrezygnować ze spożywania tłuszczu w diecie. Czy jest to słuszne działanie?


Polecani dietetycy

Tłuszcz jest ważnym składnikiem dodającym energii naszemu organizmowi. Kwasy tłuszczowe dzielą się one na nasycone i nienasycone. Pierwsze obecne są w produktach pochodzenia zwierzęcego, drugie zaś występują w produktach roślinnych. Kwasy nienasycone, ponieważ te są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, powinny być niezbędnym elementem naszej diety. Tłuszczy nasyconych również nie można lekceważyć, ponieważ w nich obecny jest szczególny rodzaj tłuszczu - cholesterol. Jest wykorzystywany przez większość tkanek organizmu oraz gromadzony w celu zapasów energetycznych.

Należy pamiętać również, że tłuszcze są nośnikiem witamin takich jak witamina A, D, E, K. Jeżeli wymienione wyżej witaminy nie znajdą się w obecności tłuszczu to nie zostaną przyswojone do naszego organizmu. Tłuszcz ponadto chroni przed utratą ciepła, wpływa na odpowiednie ułożenie narządów, szczególne tych znajdujących się w jamie brzusznej. Zdrowy stan skóry, włosów i paznokci również zależy od obecności tłuszczu w naszej diecie. Najważniejszą rolą tłuszczu jest jego niezaprzeczalny wpływ na układ krążenia. Mowa jest o tłuszczach wielonienasyconych których pokłady znajdziemy np. w rybach czy oliwie z oliwek. Wpływają one na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi w naczyniach wieńcowych serca, dodatkowo zapobiegają powstawaniu zakrzepów.

Zatem jakie produkty wybierać aby uzupełniać podaż tłuszczów w naszej diecie? Zdecydowanie dobrym wyborem będzie dodawanie olejów do sałatek w postaci sosów np. oliwy z oliwek, oleju lnianego, spożywanie ryb tłustych np. łososia, makreli, pstrąga tęczowego. Dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są również orzechy, które są idealnym dodatkiem do wielu potraw ale równie dobrze sprawdzą się jako przekąska w ciągu dnia. Nie zapominając o tłuszczach pochodzenia zwierzęcego dobrym wyborem będzie spożywanie jaj, mleka i przetworów mlecznych i mięsa. Należy pamiętać że tłuszcze nienasycone wraz z nasyconymi wpływają na dobry stan naszego organizmu, jednak świadomy wybór produktów i omijanie tych wysoko przetworzonych na bazie np. oleju palmowego będzie korzystniejsze dla organizmu.
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Dlaczego mamy problem ze zmianą nawyków żywieniowych?

W ostatnich latach zdrowy styl życia jest preferowany społecznie. Przekazy zdrowotne w mediach upowszechniają wiedzę i pozytywne postawy w stosunku do zdrowia. Racjonalne odżywianie jest podstawową kategorią zachowań zdrowotnych, ale pomimo akceptowania jego znaczenia, ciężko jest podjąć działania w tym kierunku, czyli „z jednej strony chcę czegoś, ale z drugiej strony nic w tym kierunku nie robię a w sumie to może samo się zrobi”.

Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Małgorzatą Łyżniak

Dziś proponujemy niecodzienny post pod hasłem " Poznaj swojego dietetyka" :) Warto wiedzieć "z kim ma się do czynienia" podczas tak wyboistej drogi, jaką jest dieta, dlatego dziś przybliżamy postać wyjątkową ;) Wyjątkowo uśmiechnięta, wyjątkowo energiczna, wyjątkowo ... szczupła ;))) Małgorzata Łyżniak - poznajcie najlepszego dietetyka w mieście, założycielkę, managerkę i właścicielkę Gabinetów Dietetycznych "Przyjemność Jedzenia";)
Spotykamy się w zaciszu domowym, aby zadać kilka pytań, które pozwolą Wam lepiej poznać Gosię, tym razem od strony prywatnej ;) Zaczynamy pytać ! :)

Rozgrzewające przyprawy - sekrety zdrowego smaku

Rozgrzewające przyprawy nie tylko nadają zimowym potrawom smak, ale również wspierają zdrowe odżywianie. Odkrycie fascynującego świata aromatycznych przypraw, wprowadzenie ich do codziennych posiłków pozwoli korzystać z ich zdrowotnych zalet jak również spowoduje, że zimowe dni będą pełne smaku i ciepła.

Małgorzata Łyżniak
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?