Sokowy szał!

Sok...warzywny, owocowy,  z przyprawami, orzeźwiający.. a może po prostu zdrowy? Soki to ważny element diety, który dostarcza wielu witamin i korzystnych dla naszego zdrowia składników mineralnych. Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy sok jest źródłem tej pełnowartościowej witalności zamkniętej najczęściej w kartonie lub butelce.


Polecani dietetycy

Najzdrowsze dla naszej diety są soki warzywne. Najlepsze są te, które sami możemy sobie przygotować. Zdrowe, niedosładzane, bez zbędnych koloryzacji chemią i innymi barwnikami ożywiającymi zawartość opakowania. Dodatkowo samodzielnie możemy  komponować skład tych bomb witaminowych w zależności od naszego nastroju i potrzeb organizmu.
 
Dla osób, które nie mają wystarczająco dużo czasu, alternatywą są tzw. soki jednodniowe, które należy spożyć do kilku godzin od momentu przygotowania. Właśnie wtedy zachowują wszystkie swoje właściwości zdrowotne i nie są poddawane dodatkowym obróbkom termicznym i technologicznym.
 
Więcej smaku, więcej zdrowia, czego chcieć więcej
 
Przykładowo - sok z marchewki dzięki witaminie A poprawi kondycję naszej skóry, zapobiegnie procesowi starzenia, wspomoże produkcję kolagenu. Sok z buraka wzmocni układ krwionośny a sok z kiszonej kapusty  na czele z witaminami B oraz C, pomoże uregulować schorzenia układu pokarmowego, oczyścić organizm i będzie naszym sprzymierzeńcem w walce z chorobami nowotworowymi.
 
A co z sokami owocowymi? Mają one zdecydowanie większą zawartość cukru, dlatego też trzeba uważać z częstotliwością ich spożywania. Poza tym powinny być naturalne, więc podobnie jak w przypadku warzywnych, najlepiej przygotować je samemu z owoców ze sprawdzonego źródła - bez chemii i konserwantów. I tak np., soki jabłkowe pomogą utrzymać perystaltykę jelit z w najlepszym porządku, sok z żurawiny wpłynie pozytywnie na układ moczowy a sok z grejpfruta przyspieszy przemianę materii.
 
Czy jednak pomimo to, że zarówno soki warzywne jak i owocowe są skarbnicą witamin i składników mineralnych, możemy je spożywać  w codziennej diecie bez ograniczeń?
Nie możemy. Sok ma kalorie, czyli wartość energetyczną - sok to posiłek! Może on stanowić przekąskę na II śniadanie lub podwieczorek natomiast nie może być traktowany jako napój i spożywany w dowolnych ilościach w ciągu dnia. Trzeba o tym pamiętać!
 
Sokowe A..B..C..
 
* Najzdrowsze dla naszej diety są soki świeżo wyciskane;
* Sok to nie napój - ma być naturalny i zdrowy;
* Wybierając gotowe rozwiązania z półek sklepowych przede wszystkim uważnie przeczytaj skład;
* Wystrzegaj się soków dosładzanych, sztucznie barwionych - wybieraj bardziej naturalne rozwiązania;
* Daj sobie zastrzyk energii w postaci bomby witaminowej wypijając sok na II śniadanie czy podwieczorek;
* Zdecydowanie częściej wybieraj soki warzywne; mają mniejszą kaloryczność i lepiej wpływają na naszą sylwetkę ;)
* Nie bójmy się komponować, mieszać, doprawiać - przyprawy ożywią smak i przyspieszą trawienie - ważny jest umiar i zbilansowanie składowych naszego koktajlu.


Autor:

Podobne artykuły

Przepisy na domowe sosy

Sosy to wspaniałe dodatki do posiłku. Wzbogacają smak dania. Ponadto sprawiają, że “suche” potrawy stają się soczyste i smaczniejsze. Jeżeli nie macie pomysłu czym doprawić sałatkę lub z czym zjeść makaron, mięso czy warzywa z grilla, oto nasze przepisy na zdrowe i smaczne sosy. W przeciwieństwie do większości kupnych sosów pełnych tłuszczu i sztucznych dodatków domowa wersja przysłuży się Waszemu zdrowiu, zamiast mu zaszkodzić.

To...fu? Co w sobie kryje?

Długo nie mogłam się przełamać, aby spróbować czegoś, co inni nazywają tofu .. aż wreszcie się stało :) Zajęło to trochę czasu, nie powiem, że nie, ale skusiwszy się na obiad w postaci springrolsów czyli zawiniętego w makaron ryżowy tofu ze świeżą żółtą papryką, liśćmi szpinaku i czarnuszką, polanymi sosem sojowym, mogę potwierdzić, że eksperyment przeżyłam ... ale szczerze to o zachwycie nad tofu powiedzieć nie mogę. A jakie są Wasze upodobania smakowe w obszarze zajadania się bądź nie zajadania się tofu? Skrobniecie coś w tym temacie? :) Z pewnością tofu nie wejdzie do top 10 mojej listy faworytów w menu ale raz na jakiś czas może się skuszę, szczególnie jeśli bardziej zgłębię wiedzę w tym temacie. Tak więc dla mnie i dla Was - porcja wiedzy o tofu:)
Zaczynamy!:)

Dlaczego warto stawiać na polskie produkty?

Jednym z najważniejszych powodów, dla których powinniśmy wybierać polskie produkty, polskich producentów, polskie marki jest fakt, że wspieramy dzięki temu rodzimą gospodarkę.

Małgorzata Łyżniak