Sokowy szał!

Sok...warzywny, owocowy,  z przyprawami, orzeźwiający.. a może po prostu zdrowy? Soki to ważny element diety, który dostarcza wielu witamin i korzystnych dla naszego zdrowia składników mineralnych. Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy sok jest źródłem tej pełnowartościowej witalności zamkniętej najczęściej w kartonie lub butelce.


Polecani dietetycy

Najzdrowsze dla naszej diety są soki warzywne. Najlepsze są te, które sami możemy sobie przygotować. Zdrowe, niedosładzane, bez zbędnych koloryzacji chemią i innymi barwnikami ożywiającymi zawartość opakowania. Dodatkowo samodzielnie możemy  komponować skład tych bomb witaminowych w zależności od naszego nastroju i potrzeb organizmu.
 
Dla osób, które nie mają wystarczająco dużo czasu, alternatywą są tzw. soki jednodniowe, które należy spożyć do kilku godzin od momentu przygotowania. Właśnie wtedy zachowują wszystkie swoje właściwości zdrowotne i nie są poddawane dodatkowym obróbkom termicznym i technologicznym.
 
Więcej smaku, więcej zdrowia, czego chcieć więcej
 
Przykładowo - sok z marchewki dzięki witaminie A poprawi kondycję naszej skóry, zapobiegnie procesowi starzenia, wspomoże produkcję kolagenu. Sok z buraka wzmocni układ krwionośny a sok z kiszonej kapusty  na czele z witaminami B oraz C, pomoże uregulować schorzenia układu pokarmowego, oczyścić organizm i będzie naszym sprzymierzeńcem w walce z chorobami nowotworowymi.
 
A co z sokami owocowymi? Mają one zdecydowanie większą zawartość cukru, dlatego też trzeba uważać z częstotliwością ich spożywania. Poza tym powinny być naturalne, więc podobnie jak w przypadku warzywnych, najlepiej przygotować je samemu z owoców ze sprawdzonego źródła - bez chemii i konserwantów. I tak np., soki jabłkowe pomogą utrzymać perystaltykę jelit z w najlepszym porządku, sok z żurawiny wpłynie pozytywnie na układ moczowy a sok z grejpfruta przyspieszy przemianę materii.
 
Czy jednak pomimo to, że zarówno soki warzywne jak i owocowe są skarbnicą witamin i składników mineralnych, możemy je spożywać  w codziennej diecie bez ograniczeń?
Nie możemy. Sok ma kalorie, czyli wartość energetyczną - sok to posiłek! Może on stanowić przekąskę na II śniadanie lub podwieczorek natomiast nie może być traktowany jako napój i spożywany w dowolnych ilościach w ciągu dnia. Trzeba o tym pamiętać!
 
Sokowe A..B..C..
 
* Najzdrowsze dla naszej diety są soki świeżo wyciskane;
* Sok to nie napój - ma być naturalny i zdrowy;
* Wybierając gotowe rozwiązania z półek sklepowych przede wszystkim uważnie przeczytaj skład;
* Wystrzegaj się soków dosładzanych, sztucznie barwionych - wybieraj bardziej naturalne rozwiązania;
* Daj sobie zastrzyk energii w postaci bomby witaminowej wypijając sok na II śniadanie czy podwieczorek;
* Zdecydowanie częściej wybieraj soki warzywne; mają mniejszą kaloryczność i lepiej wpływają na naszą sylwetkę ;)
* Nie bójmy się komponować, mieszać, doprawiać - przyprawy ożywią smak i przyspieszą trawienie - ważny jest umiar i zbilansowanie składowych naszego koktajlu.


Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Świszcz, Moczka, Siemieniotka - znasz te potrawy świąteczne?

Chciałoby się powiedzieć, co kraj to obyczaj ale dziś bardziej odpowiada nam stwierdzenie, co region to obyczaj. Tradycja bożonarodzeniowa w każdej ze stron Polski, jest nieco inna. Oczywiście są wspólne filary świętowania zarówno w obyczajowości jak i w tradycyjnej kuchni, która serwowana jest podczas uroczystej Wigilii i w kolejnych  dwóch dniach Świąt Bożego Narodzenia.

Przyczyny i rodzaje otyłości

Otyłość zaliczana jest do najszybciej szerzących się chorób cywilizacyjnych na świecie.
Definiowana jest jako stan patologicznego wzrostu tkanki tłuszczowej, prowadzący do zwiększonego ryzyka rozwoju wielu chorób przewlekłych, m.in. schorzeń sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, czy insulinooporności.

Zagadkowa egzotyka - owoce różnych kontynentów część 2

 Dzisiaj kontynuujemy tematykę owoców egzotycznych. Czas przybliżyć sylwetki kolejnych tajemniczych kandydatów zamieszkujących obce kontynenty:)

Elżbieta Gmurczyk
Dlaczego mamy problem ze zmianą nawyków żywieniowych?
Dlaczego mamy problem ze zmianą nawyków żywieniowych?