A Ty, co wiesz o fidze?

Figa z makiem, z pasternakiem ;) Tak zwykło się mówić w potocznym języku, a tak całkiem serio - serio o fidze jeszcze nie wspominaliśmy :) I właśnie nadeszła chwila, by nieco przybliżyć " osobowość" figowej kreacji ;) Czym jest, jak smakuje i jakimi właściwościami może szczycić się figa? Analizę czas zacząć! ;)


Polecani dietetycy

 
Figa historycznie
Legendy głoszą, że drzewo figowca znane już było za czasów Adama i Ewy, kiedy to po zerwaniu zakazanego owocu pierwsi ludzie na ziemi zorientowali się, że są nadzy i zakryli się liściem figowca. W Nowym Testamencie jest także przypowieść o fidze, jednak przedstawionej bardziej jako przeklęty owoc, który nie chciał zaowocować. W starożytnej Grecji natomiast około IX w.p.n.e. powstała nawet specjalna profesja sykofanty, którego zadaniem było powiadamianie odpowiednich służb o kradzieży lub wywozie owoców świętego drzewa z kraju. A dlaczego ? Bo figa jest kapryśna i nie zawsze chce zaowocować ;)
 

Humorzasta figa
Figa jest owocostanem drzewa dwupiennego czyli ma gatunki męskie i żeńskie. Męskie nie dają jadalnych owoców tylko są to tzw. kapryfigi czyli kozie figi. Jadalne owoce dają drzewostany żeńskie i te odmiany noszą nazwę fig smyrneńskich. Jednak nie wszystkie żeńskie drzewostany zawsze ulegają procesowi rozrodczemu, dlatego nigdy nie wiadomo, czy figa obrodzi  zgodnie oczekiwaniami :)
 

Prezentacja figi
Figa pochodzi z rodu morowatych. Najczęściej występuje w rejonie Półwyspu Arabskiego, Bliskiego Wschodu, Południowej Europy czy Azji Mniejszej. Ma gruszkowaty kształt  o skórzastej fakturze najczęściej w kolorze  fioletu lub zieleni. Wypełniona jest malutkimi pestkami mieniącymi się w kolorze od barwy złotej do intensywnej czerwieni. Figa w trakcie dojrzewania zmienia także swój smak - początkowo mdły i nijaki zmienia się w intensywną słodycz. Biały nalot na owocach figowca nie świadczy wcale o nadpsuciu produktu - wręcz przeciwnie, potwierdza dojrzałość i słodki smak poprzez wytrącający się cukier.
 

Rozkład figi na czynniki pierwsze
100 g świeżej figi= 74 kcal
100 g suszonej figi = 249 kcal
Skład:
* przede wszystkim cukry: fruktoza, glukoza
* witaminy z grupy B,A,K,C
* kwas foliowy, wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo
* błonnik
 

Właściwości figi

* wzmacnia kości - jest skarbnicą wapnia, porównywalnego ze szklanką mleka;
* wzmacnia zęby;
* zapobiega osteoporozie;
* jest źródłem błonnika;
* zapobiega zaparciom, reguluje pracę jelit;
* obniżają poziom cholesterolu;
* wzmacnia układ krwionośny;
* zawierają duże ilości potasu, który przyczynia się m.in. do wydalenia z organizmu nadmiaru sodu i tym samym obniża ciśnienie tętnicze;
* działa zbawiennie na skórę, opóźnia procesy starzenia;
* łagodzą stres, poprawiają pamięć i koncentrację;
 

Figa na talerzu - jak ją spożywać ?
* na surowo np. na kanapce z serem pleśniowym;
* w formie marmolady, dżemów, konfitur;
* suszone jako przekąska;
* w wersji pitnej jako nalewka wzmacniająca odporność, łagodząca dolegliwości związane z przeziębieniem.
 
Uwaga! Fig nie poleca się cukrzykom  z uwagi dużą ilość cukrów prostych, które bardzo szybko wpływają na wzrost poziomu cukru we krwi.
 

Czy wiedziałeś, że...
* figa ugotowana w mleku leczy ból gardła, a liście tego owocu odpowiednio przygotowane wspomagają walkę z męczącym kaszlem;
* w Polsce przez wiele lat figa była lekiem na utratę słuchu;
* podania głoszą, że w dawnych czasach uznawano, że mieszanie w jadle łyżką z figowego drzewa zapewni dostatek i pyszne posiłki;
* sok mleczny z kory figi to mikstura uznawana za szybsze gojenie się ran;
* figi są uznawane za afrodyzjak a nawet za naturalny lek na problemy z erekcją
* na południu Europy produkuje się wino figowe.
 
A może po kieliszeczku figowej naleweczki na rozgrzanie? ;) Dziś przyda się na pewno!
Figli z figami na te jesienne pochmurne, zimne i deszczowe popołudnia;)
 

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Ile soli możemy zjeść?

Zgodnie ze wskazaniami osoby dorosłe 5 g dziennie, co odpowiada jednej łyżeczce do herbaty. Dzieci i młodzież 1,9-3,75 g w ciągu dnia. Badania pokazują, że niestety zalecenia zaleceniami a rzeczywistość jest zupełnie inna. Spożywamy 2-3 razy więcej soli niż powinniśmy.

Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Jolantą Czepułkowską

Zgodnie z obietnicą, kontynuujemy cykl wywiadów  pod hasłem " Poznaj swojego dietetyka":) Dziś rozmowa z Jolantą Czepułkowską - specjalistą z zakresu zdrowego żywienia, która swoją wiedzą i doświadczeniem wspiera pacjentów gabinetów dietetycznych Przyjemność Jedzenia. To, że jest świetnym dietetykiem - to wszyscy wiemy. A jaka jest prywatnie? Sprawdźmy :) Zatem ... Czas poznać Jolę;)

Święta, święta i po Świętach czyli jak wrócić do zdrowych przyzwyczajeń?

Święta, święta i po świętach. Czy to dobry czas na pomiar naszej masy ciała na wadze tuż po zakończeniu świąt? Może dajmy sobie jeszcze chwilę, aby wrócić na właściwe tory. To dość drastyczne, aby z dnia na dzień, przejść na radykalną dietę, kiedy w lodówce stoją w rządku poukładane słoiki i pojemniki z jedzeniem ze świąt, jakie dostaliśmy do przejedzenia przez bliskich. Święta za nami, Sylwester przed nami, dużo pokus, ale my stoimy na straży zdrowego rozsądku i powoli przywołujemy Was Drodzy do porządku!

Jolanta Czepułkowska
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?