A Ty, co wiesz o fidze?

Figa z makiem, z pasternakiem ;) Tak zwykło się mówić w potocznym języku, a tak całkiem serio - serio o fidze jeszcze nie wspominaliśmy :) I właśnie nadeszła chwila, by nieco przybliżyć " osobowość" figowej kreacji ;) Czym jest, jak smakuje i jakimi właściwościami może szczycić się figa? Analizę czas zacząć! ;)


Polecani dietetycy

 
Figa historycznie
Legendy głoszą, że drzewo figowca znane już było za czasów Adama i Ewy, kiedy to po zerwaniu zakazanego owocu pierwsi ludzie na ziemi zorientowali się, że są nadzy i zakryli się liściem figowca. W Nowym Testamencie jest także przypowieść o fidze, jednak przedstawionej bardziej jako przeklęty owoc, który nie chciał zaowocować. W starożytnej Grecji natomiast około IX w.p.n.e. powstała nawet specjalna profesja sykofanty, którego zadaniem było powiadamianie odpowiednich służb o kradzieży lub wywozie owoców świętego drzewa z kraju. A dlaczego ? Bo figa jest kapryśna i nie zawsze chce zaowocować ;)
 

Humorzasta figa
Figa jest owocostanem drzewa dwupiennego czyli ma gatunki męskie i żeńskie. Męskie nie dają jadalnych owoców tylko są to tzw. kapryfigi czyli kozie figi. Jadalne owoce dają drzewostany żeńskie i te odmiany noszą nazwę fig smyrneńskich. Jednak nie wszystkie żeńskie drzewostany zawsze ulegają procesowi rozrodczemu, dlatego nigdy nie wiadomo, czy figa obrodzi  zgodnie oczekiwaniami :)
 

Prezentacja figi
Figa pochodzi z rodu morowatych. Najczęściej występuje w rejonie Półwyspu Arabskiego, Bliskiego Wschodu, Południowej Europy czy Azji Mniejszej. Ma gruszkowaty kształt  o skórzastej fakturze najczęściej w kolorze  fioletu lub zieleni. Wypełniona jest malutkimi pestkami mieniącymi się w kolorze od barwy złotej do intensywnej czerwieni. Figa w trakcie dojrzewania zmienia także swój smak - początkowo mdły i nijaki zmienia się w intensywną słodycz. Biały nalot na owocach figowca nie świadczy wcale o nadpsuciu produktu - wręcz przeciwnie, potwierdza dojrzałość i słodki smak poprzez wytrącający się cukier.
 

Rozkład figi na czynniki pierwsze
100 g świeżej figi= 74 kcal
100 g suszonej figi = 249 kcal
Skład:
* przede wszystkim cukry: fruktoza, glukoza
* witaminy z grupy B,A,K,C
* kwas foliowy, wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo
* błonnik
 

Właściwości figi

* wzmacnia kości - jest skarbnicą wapnia, porównywalnego ze szklanką mleka;
* wzmacnia zęby;
* zapobiega osteoporozie;
* jest źródłem błonnika;
* zapobiega zaparciom, reguluje pracę jelit;
* obniżają poziom cholesterolu;
* wzmacnia układ krwionośny;
* zawierają duże ilości potasu, który przyczynia się m.in. do wydalenia z organizmu nadmiaru sodu i tym samym obniża ciśnienie tętnicze;
* działa zbawiennie na skórę, opóźnia procesy starzenia;
* łagodzą stres, poprawiają pamięć i koncentrację;
 

Figa na talerzu - jak ją spożywać ?
* na surowo np. na kanapce z serem pleśniowym;
* w formie marmolady, dżemów, konfitur;
* suszone jako przekąska;
* w wersji pitnej jako nalewka wzmacniająca odporność, łagodząca dolegliwości związane z przeziębieniem.
 
Uwaga! Fig nie poleca się cukrzykom  z uwagi dużą ilość cukrów prostych, które bardzo szybko wpływają na wzrost poziomu cukru we krwi.
 

Czy wiedziałeś, że...
* figa ugotowana w mleku leczy ból gardła, a liście tego owocu odpowiednio przygotowane wspomagają walkę z męczącym kaszlem;
* w Polsce przez wiele lat figa była lekiem na utratę słuchu;
* podania głoszą, że w dawnych czasach uznawano, że mieszanie w jadle łyżką z figowego drzewa zapewni dostatek i pyszne posiłki;
* sok mleczny z kory figi to mikstura uznawana za szybsze gojenie się ran;
* figi są uznawane za afrodyzjak a nawet za naturalny lek na problemy z erekcją
* na południu Europy produkuje się wino figowe.
 
A może po kieliszeczku figowej naleweczki na rozgrzanie? ;) Dziś przyda się na pewno!
Figli z figami na te jesienne pochmurne, zimne i deszczowe popołudnia;)
 

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak wytrwać w diecie i nie tylko. Kilka słów o motywacji

Każdy ma zawsze dużo różnych postanowień, można by rzec wszelakich. Dieta... od poniedziałku. Bieganie.. jutro. II śniadanie... wdrożę od przyszłego tygodnia. I tak należałoby mnożyć pomysły, które już dawno powinny być zrealizowane. Jak radzić sobie z automotywacją? Jak nie poddawać się przeciwnościom losu, podejmując walkę o lepszą/ego siebie? Jak wytrwać w procesie nazywanym powszechnie odchudzaniem a bardziej profesjonalnie utratą masy ciała? Spróbujemy dziś Wam podpowiedzieć w jaki prosty sposób możecie wpływać na siebie i dążyć do upragnionego celu.

Voucher na 50 złotych - rozpocznij współpracę już dziś!

Zdrowie, energia i dobre samopoczucie są kluczowe dla osiągnięcia sukcesu zarówno w życiu prywatnym jak i zawodowym. Nieodpowiednia dieta i brak ruchu a co za tym idzie nadwaga, otyłość oraz choroby z nich wynikające, temu absolutnie nie sprzyjają.

Zawsze jest pora na... kalafiora!

To pyszne warzywo, na pierwszy rzut oka niepozorne, a jednak posiadające wiele korzystnych właściwościach dla naszego zdrowia. Delikatne w smaku, z bogactwem składników odżywczych, tak więc czym prędzej powinno znaleźć w naszym menu.

Elżbieta Gmurczyk
Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Małgorzatą Łyżniak
Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Małgorzatą Łyżniak