Przepis na pizzę razową ze świeżymi figami, serem gorgonzola i szynką szwarcwaldzką

Dziś smaki włoskie :) Co powiecie na pyszną razową pizzę ze świeżymi figami, serem gorgonzola i szynką szwarcwaldzką ?:)


Polecani dietetycy

To sama przyjemność :) Przepis ne tę pizzę został już dawno sprawdzony, jest warty polecenia, dlatego dziś w tym miejscu zdradzamy ten sekretny przepis:)



Składniki

*Rozczyn:

14 g świeżych drożdży
1 łyżka mąki pszennej
5 łyżek ciepłego mleka
1 łyżka cukru


*Ciasto

1 i 2/3 szklanki mąki pszennej z pełnego ziarna
3/4 szklanki wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
Ewentualnie mąka pszenna do podsypywania ciasta



*Pozostałe składniki


4 świeże figi
10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (1 opakowanie)
80 g sera pleśniowego gorgonzola
20 dkg sera żółtego w kostce
bazylia suszona, tymianek suszony, oregano

świeża bazylia do dekoracji


* Dodatkowe naczynia

Misa na przygotowanie rozczynu
Miska na połączenie składników i wymieszanie ciasta
Okrągła płytka blacha do pizzy

Papier do pieczenia


Przygotowanie:


Drożdże rozprószyć do miski, zalać ciepłym mlekiem a następnie dodać łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru.Wszystko rozmieszać aby nie było grudek. Miskę przykryć i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Kiedy rozczyn jest gotowy przygotować drugie naczynie, wsypać mąkę z pełnego ziarna, dodać sól, oliwę z oliwek, wodę i połączyć te składniki z przygotowanym wcześniej rozczynem. Wszystko wymieszać aż do jednolitego połączenia. Naczynie z przygotowanym ciastem przykryć ściereczką oraz kocem i odstawić w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło o podwoiło swoją masę ( czas oczekiwania u mnie to około 1 h 15 minut).
Blachę przykryj papierem do pieczenia. Wyłóż na tak przygotowaną blachę wyrośnięte ciasto. Nie wymaga wałkowania, wystarczy je palcami rozgnieść i wypełnić blachę - brzegi grubsze, środek może być cieńszy. Jeśli ciasto będzie się zbyt bardzo przyklejało, można obsypać je mąką pszenną. Blat do pizzy posyp startym żółtym serem, następnie rozkrusz kawałki gorgonzoli, porozkładaj porwaną w kawałki szynkę szwarcwaldzką, udekoruj całość pokrojonymi w plastry świeżymi figami. Całość posyp bazylią, oregano i tymiankiem.
Pizzę piecz w temperaturze 220 stopni przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj danie listkami świeżej bazylii.


Przyjemnej degustacji włoskich smaków :)






Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

A po lecie ? Odchudzanie :)

Wakacje się skończyły, ale części z nas została po nich niezbyt miła pamiątka w postaci "wystającego brzuszka" i większej masy ciała. Czas zabrać się do pracy i pozbyć tego co zbędne. Warto pamiętać, że, aby dieta była skuteczna musi być odpowiednio DOPASOWANA do naszych parametrów, potrzeb oraz trybu życia. I koniecznie SMACZNA:), dlatego dobrze jest skorzystać z pomocy fachowca, czyli dietetyka. Oto moja propozycja:

Zalety wege diety

Wegetarianizm to model żywienia wykluczający spożycie mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego.

Stewia - "Słodkie zioło Paragwaju"

Powszechnie wiadomo, że wysokie spożycie cukru wiąże się z powstawaniem wielu problemów zdrowotnych. Pomimo tej wiedzy, wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez odrobiny słodkości. Dlatego też, wciąż poszukuje się substancji, które mogłyby stanowić zdrową alternatywę dla cukru. Jedną z nich jest stewia - roślina z rodziny Asteraceae pochodząca z Ameryki Południowej, a dokładniej z Paragwaju i Brazylii, gdzie uprawiana jest od ponad 1000 lat. Aktualnie popularność zyskała już na całym świecie, również w Polsce jest coraz częściej stosowana.

Jolanta Czepułkowska