Przepis na pizzę razową ze świeżymi figami, serem gorgonzola i szynką szwarcwaldzką

Dziś smaki włoskie :) Co powiecie na pyszną razową pizzę ze świeżymi figami, serem gorgonzola i szynką szwarcwaldzką ?:)


Polecani dietetycy

To sama przyjemność :) Przepis ne tę pizzę został już dawno sprawdzony, jest warty polecenia, dlatego dziś w tym miejscu zdradzamy ten sekretny przepis:)



Składniki

*Rozczyn:

14 g świeżych drożdży
1 łyżka mąki pszennej
5 łyżek ciepłego mleka
1 łyżka cukru


*Ciasto

1 i 2/3 szklanki mąki pszennej z pełnego ziarna
3/4 szklanki wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
Ewentualnie mąka pszenna do podsypywania ciasta



*Pozostałe składniki


4 świeże figi
10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (1 opakowanie)
80 g sera pleśniowego gorgonzola
20 dkg sera żółtego w kostce
bazylia suszona, tymianek suszony, oregano

świeża bazylia do dekoracji


* Dodatkowe naczynia

Misa na przygotowanie rozczynu
Miska na połączenie składników i wymieszanie ciasta
Okrągła płytka blacha do pizzy

Papier do pieczenia


Przygotowanie:


Drożdże rozprószyć do miski, zalać ciepłym mlekiem a następnie dodać łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru.Wszystko rozmieszać aby nie było grudek. Miskę przykryć i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Kiedy rozczyn jest gotowy przygotować drugie naczynie, wsypać mąkę z pełnego ziarna, dodać sól, oliwę z oliwek, wodę i połączyć te składniki z przygotowanym wcześniej rozczynem. Wszystko wymieszać aż do jednolitego połączenia. Naczynie z przygotowanym ciastem przykryć ściereczką oraz kocem i odstawić w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło o podwoiło swoją masę ( czas oczekiwania u mnie to około 1 h 15 minut).
Blachę przykryj papierem do pieczenia. Wyłóż na tak przygotowaną blachę wyrośnięte ciasto. Nie wymaga wałkowania, wystarczy je palcami rozgnieść i wypełnić blachę - brzegi grubsze, środek może być cieńszy. Jeśli ciasto będzie się zbyt bardzo przyklejało, można obsypać je mąką pszenną. Blat do pizzy posyp startym żółtym serem, następnie rozkrusz kawałki gorgonzoli, porozkładaj porwaną w kawałki szynkę szwarcwaldzką, udekoruj całość pokrojonymi w plastry świeżymi figami. Całość posyp bazylią, oregano i tymiankiem.
Pizzę piecz w temperaturze 220 stopni przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj danie listkami świeżej bazylii.


Przyjemnej degustacji włoskich smaków :)






Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Owocowy zawrót głowy

Zdrowe, kolorowe, soczyste owoce pachnące słońcem, latem, dobrym, wakacyjnym nastrojem :) Korzystajmy z takich dobrodziejstw, póki sezon w pełni:) Nie ma lepszego okresu, by dostarczyć sobie zdrowe, dobre, witaminowe kalorie z natury :) Pamiętajmy o różnorodności i odpowiednim zbilansowaniu a nasze ciało i dusza trafią do owocowego raju;) A jak trafić na właściwy tor? :)

Czerwony jak...burak!

"Mój buraku, mój czerwony (...) ;) Czy wszyscy pamiętają z jakiego wiersza Jana Brzechwy pochodzi ten fragment tekstu? Oczywiście z dzieła poety " Na straganie" :) Jestem przekonana, że większość z nas uczyła się tego wierszyka na pamięć w czasach dzieciństwa, ja nawet brałam udział w przedstawieniu ale dana mi była inna rola niż naszego buraczanego przyjaciela :) Ile wiemy o buraku ? Myślę niewiele. Dodatkowo nie przepadamy za nim bo brudzi nam ręce i nie każdy lubi go przygotowywać a to błąd. Dlatego dziś pod lupę bierzemy buraka! :) Ciekawe, czy nasz tytułowy bohater się jeszcze bardziej zaczerwieni, jak napiszemy dziś krótką rozprawę na temat tego poważnego towarzysza ;)

Królowa jesieni - dynia!

Pomarańczowa, kształtna, ale przede wszystkim uniwersalna! Na talerzu możesz wyczarować z niej zupę, tartę, puree, a nawet sernik!  Poza tym posiada wiele zalet, dla których warto się poddać jej urokowi.

Anna Huma - Nande