Jak walczyć z chęcią na słodycze? Część 1.

W czasach kryzysu, słabszej formy psychicznej, ale nie tylko, bo w ramach przekąski czy po prostu kiedy najdzie nas ochota, sięgamy po coś słodkiego, co poprawi nam nastrój i sprawi, że poczujemy się lepiej zaspokajając łaknienie na cukier. O ile jedzenie słodyczy nie jest rzeczą totalnie zakazaną, to po pierwsze trzeba to robić z umiarem i rozsądkiem czyli okazjonalnie, a po drugie wybierać takie słodycze, które będą zdrowsze, a zależy to przede wszystkim od składu łakoci na etykiecie. Dlatego też doskonałym rozwiązaniem są słodycze, które sami możemy przygotować w domu z dobrych i zdrowych składników a będą równie słodkie, jak te sklepowe gotowce nafaszerowane dużą ilością sztucznych substancji i polepszaczy smaku.


Polecani dietetycy

Oczywiście jest też grupa osób uzależniona od słodyczy, która sięga po nie w każdym możliwym momencie. Taki stan wymaga bezwzględnych wyrzeczeń, ponieważ doprowadza to do ogromnego nieszczęścia, nie tylko otyłości, ale i powstania innych stanów chorobowych w organizmie. Naturalnie - trzeba to robić stopniowo. Bardzo często osoby borykające się z uzależnieniem od słodyczy potrzebują nie tylko motywacji, którą muszą odnaleźć w sobie, bo wiemy, że tak na prawdę wszystko siedzi w
naszej głowie, ale także i specjalistycznej terapii, która pomoże uświadomić taki problem i podjąć walkę z " wrogiem".
Dziś zaproponuję kilka porad, które mam nadzieję pomogą ograniczać chęć na słodycze ale także w drugiej części przedstawię kilka propozycji na te zdrowe słodkości, które można przygotować w zaciszu domowym.

1. Złota zasada - nie kupuj słodyczy do domu - nie magazynuj. Jeśli najdzie Cię ochota a słodkości będziesz mieć pod ręką, w szafce w kuchni, w salonie, gdziekolwiek ukryjesz swoje zapasy - to po prostu po nie sięgniesz i zjesz z nawiązką. Jeśli natomiast siedząc na kanapie takie łaknienie Cię najdzie, w domu nic nie będzie, to jednak trudniej się zmobilizować, ubrać, wyjść do sklepu i dokonać zakupu niż wstać i wyciągnąć z szafki kolejną paczkę ciastek.

2. Jedz regularnie, nie podjadaj między posiłkami. Pamiętaj, nie można się głodzić, ponieważ braki w ilości kalorii powodują zaburzenia zbilansowanej diety i wówczas organizm domaga się uzupełnienia tych ubytków kalorycznych właśnie poprzez słodycze.

3. W przypadku odczucia chęci na słodycze miej pod ręką świeże owoce - też słodkie a o ile zdrowsze.

4. Niweluj stres, zadbaj o swój spokój psychiczny. Najczęściej sięgamy po coś słodkiego, kiedy chcemy odreagować jakąś stresującą sytuację, jaka miała miejsce w pracy, w domu. Gorsza kondycja naszego stanu psychicznego, zszarganych nerwów powoduje wysłanie sygnału do mózgu - zjedz coś słodkiego, to przyniesie Ci ukojenie. Trzeba pamiętać - na chwilę! To stan krótkotrwały a poprzez zjedzenie batona, tabliczki czekolady, czy pudełka trufli wszystkie nasze problemy nie znikną. To
nie jest sposób na wyleczenie całego zła, jakie nas otacza i "zapewnienie sobie szczęścia w naszej głowie". Ten mechanizm trzeba zrozumieć. W sytuacji stresowej sięgnięcie po batonik spowoduje, że w kolejnym słabszym momencie sięgniemy już po dwa a może więcej.

5. Dobra, zdrowa dieta - nasz organizm z czasem zmiany nawyków żywieniowych przestanie upominać się o rzeczy sztucznie słodkie. Będzie potrzebował naturalnej słodyczy z tych dobrych węglowodanów, w tym warzyw i owoców.

6. W ramach zdrowych przekąsek wybieraj słodkie ale zdrowe i z umiarem np. suszone owoce - morele, żurawinę, śliwki. Dobrym pomysłem są także koktajle np. zielony z jarmużu czy szpinaku możesz osłodzić naturalnie jabłkiem czy bananem - będzie równie słodko a zdrowo.

7. Jeśli masz ochotę na chrupanie zamiast chipsów z głębokiego tłuszczu wybieraj chipsy warzywne i owocowe, które możesz przygotować w domu lub też sięgnij po orzechy.

8. Aktywność fizyczna - wybierz taką postać ruchu jaką lubisz. Uprawianie sportu czy wykonywanie ćwiczeń pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi a to z kolei przyczynia się do tego, że nie odczuwasz chęci na słodkie.

9. Czytaj etykiety nie tylko na słodkim - cukier ma bardzo wiele postaci i na etykiecie produktu może zostać wymieniony pod innymi nazwami. Dlatego uważaj na produkty opatrzone napisem - zdrowe, bez dodatku cukru i dokładnie przeczytaj " co siedzi w środku".

10. Jeśli Twój układ pokarmowy akceptuje ostre, aromatyczne przyprawy, dodawaj je do potraw. Imbir, cynamon, świeże lub suszone zioła ale nie gotowe mieszanki z uwagi na sztuczne wzmacniacze smaku, spowodują "oszukanie" kubków smakowych naszego podniebienia i nie będą wyzwalały takiej chęci na słodycze.

11. Pij zioła np. lukrecja  czy mniszek lekarski także zmniejszają chęć na słodycze.

12. Wysypiaj się, bo to też wpływa na ośrodek łaknienia.

13. Na miejsca spotkań nie wybieraj kawiarni, cukierni, gdzie przysiądziesz przy szklanej szybie zza której będą do Ciebie przemawiać patery kolorowych i misternie przygotowywanych specjałów cukierniczych. Czas z przyjaciółmi można spędzić równie mile na spacerze.

14. Zapach wanilii - jeśli go akceptujesz, rozpylaj ten zapach w swoim domu, hamuje on apetyt a tym samym chęć na słodycze.

15. Unikaj słodkich napojów, to też cukier! Pij wodę!

16. Walkę ze słodyczami czyli zerwanie z nałogiem rozłóż na etapy - nie rób drastycznych kroków bo to nie przyniesie rezultatów. Stopniowo, sukcesywnie a osiągniesz cel!

Co może spowodować zwiększoną chęć na słodycze?
* niski poziom magnezu w organizmie, który można uzupełnić przez naturalne składniki z pożywienia;
* niski poziom chromu, który także wyzwala zwiększoną chęć na słodycze;
* spadek poziomu cukru we krwi, dlatego trzeba pamiętać przede wszystkim o zaczynaniu dnia od pełnowartościowego śniadania, regularne spożywanie posiłków, mniejsze ilości są równie ważne, ponieważ pozwolą na utrzymanie cukru na stałym poziomie;
* hormony np. u kobiet przed miesiączką - stan przejściowy:)
* początkowe stany chorobowe jak np. cukrzyca, dlatego każdy taki niepokojący objaw należy skonsultować z lekarzem.

W trosce o swoje zdrowie i szczupłą sylwetkę zrezygnuj z częstego jedzenia słodyczy. Można sobie pozwolić na odrobinę słodkości ale okazjonalnie i w małych ilościach a nie zajadać się nimi i podjadać łakocie od rana do wieczora. To nie przyniesie dobrego efektu a doprowadzi do spustoszenia Twojego organizmu, otyłości i w konsekwencji do uzależnienia.
Motywuj się codziennie! Słodkie - Tak ale raz na jakiś czas i mądrze!


Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Frytki: za czy przeciw?

Prawdopodobnie nawet najwięksi zwolennicy frytek na zadane w tytule pytanie będą zmuszeni odpowiedzieć "przeciw". Rzeczywiście, frytki nie są zalecanym produktem spożywczym jeśli są jadane często, w dużej ilości i przygotowywane w tradycyjny sposób: smażone w głębokim tłuszczu. Dlaczego?

Jak wyliczyć zapotrzebowanie na energię?

Podstawowa przemiana materii (BEE/PPM/BMR), jest to ilość energii potrzebnej do utrzymania podstawowych funkcji fizjologicznych organizmu (np. oddychania, pracy serca i krążenia), wówczas, gdy organizm znajduje sie w stanie spoczynku, w ściśle określonych warunkach: po co najmniej 8 godzinach snu, po 12-14 godzinach nieprzyjmowania pożywienia, po przebudzeniu, leżąc na wznak, w warunkach zupełnego spokoju fizycznego i psychicznego oraz komfortu cieplnego.

Witamina A na straży naszego wzroku

Wzrok to niebywały zmysł, który pozwala cieszyć się otaczającym światem, dotykać obrazów, kolorów, barw i przy tym napawać się tak niecodziennymi doznaniami. Pamiętajmy, że nie każdemu jest to dane i dlatego przestrzegamy, ale także zachęcamy do regularnego badania wzroku.

Małgorzata Łyżniak
Jakie płatki wybierać?
Jakie płatki wybierać?