
Palmy kokosowe to wizytówka przede wszystkim południowej Azji i Ameryki. Rośliny te porastają także rejony Malezji i Polinezji. Jednym słowem - pełna egzotyka. Palmy kokosowe są znane na świecie już od ponad 4000 lat chodź ich pochodzenie nie jest do końca wiadome. Inna nazwa palmy kokosowej to drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia a czasami można spotkać się z określeniem drzewo o tysiącu zastosowań.
Co należy wiedzieć o kokosach?
Co zawiera w sobie kokos ?
- ogromną zawartość potasu 356 mg /100 g; dużą ilość fosforu oraz wapnia;
- inne składniki mineralne takie jak: magnez, sód, żelazo, cynk;
- witaminy m.in. C, B6, E, K, kwas foliowy;
- jest dobrym źródłem błonnika;
- zawiera wiele pozytywnie oddziałujących na organizm człowieka nasyconych kwasów tłuszczowych;
- około 100g miąższu kokosowego to odpowiedniki 352 kcal.
Dlaczego warto zaprzyjaźnić się z orzechem kokosowym?
- kokos chroni przed chorobami serca, może przyczynić się do zmniejszenia cholesterolu w organizmie i uchronić przed zmianami miażdżycowymi;
- owoce kokosa mają dobroczynne właściwości dla naszego uzębienia i szerzej można powiedzieć dla higieny jamy ustnej; zapobiegają powstawaniu próchnicy, pleśniawek, co więcej np. olej kokosowy położony na zęby powoduje powstanie warstwy ochronnej antybakteryjnej;
- niektórzy nie wiedzą, że o kokosie mówi się podobnie jak o czosnku, że jest antybiotykiem jaki natura nam dała, pomaga zwalczyć grypę, infekcje, opryszczkę, gronkowca;
- sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej;
- kokos jest także wsparciem w zapobieganiu i leczeniu choroby Parkinsona i Alzheimera.
Co zrobić z tym kokosem?
Pomysłów jest dużo, ponieważ kokos przetwarzany jest na całym świecie we wszelki możliwy sposób.
Sam naturalny orzech oczywiście także nadaje się do spożycia, miąższ będzie idealnym materiałem do koktajli, sałatek, wiórek a sama woda kokosowa orzeźwi i odświeży. Natomiast najbardziej znanym jest olej kokosowy, który ma zastosowanie zarówno w kuchni jak i kosmetologii. Nawilża, natłuszcza, odżywia a dodawany do potraw może przynieść lekkie ukojenie naszej wadze ;)
Kokos może być wykorzystywany do wytwarzania mleka kokosowego, idealnie sprawdzającego się w kuchni tajskiej? Coraz częściej mleko kokosowe dodajemy do pysznych zup czy sheaków, co nadaje potrawom nutkę egzotyki. Z kokosa można wyprodukować także mąkę kokosową, cukier kokosowy o lekkim smaku i aromacie karmelu.
Jednym słowem, jeśli Tylko lubimy, z kokosa w kuchni wyczarować można wszystko - zupę, curry, ciasta, ciasteczka kokosanki, świetną panierkę do owoców morza a nawet wino dla bardziej wtajemniczonych. Jeśli chodzi o kosmetologię, idealnie sprawdza się olej kokosowy dla ciała i dla włosów w domowym spa. Można przygotować także maseczki i poddać się przeróżnym kokosowym rytuałom w domowym zaciszu, do czego zachęcamy :)
Kokosowych przyjemności w daniach, drinkach ( czasami można sobie pozwolić ;) oraz domowych fabrykach pielęgnacji ciała i ducha :)
Czas od maja do września, kiedy występują słonecznie dni, to najlepszy okres na uzupełnienie w naszym organizmie witaminy D, na której niedobór cierpi około 90% polskiego społeczeństwa.
W czasach kryzysu, słabszej formy psychicznej, ale nie tylko, bo w ramach przekąski czy po prostu kiedy najdzie nas ochota, sięgamy po coś słodkiego, co poprawi nam nastrój i sprawi, że poczujemy się lepiej zaspokajając łaknienie na cukier. O ile jedzenie słodyczy nie jest rzeczą totalnie zakazaną, to po pierwsze trzeba to robić z umiarem i rozsądkiem czyli okazjonalnie, a po drugie wybierać takie słodycze, które będą zdrowsze, a zależy to przede wszystkim od składu łakoci na etykiecie. Dlatego też doskonałym rozwiązaniem są słodycze, które sami możemy przygotować w domu z dobrych i zdrowych składników a będą równie słodkie, jak te sklepowe gotowce nafaszerowane dużą ilością sztucznych substancji i polepszaczy smaku.
Czas od maja do września, kiedy występują słonecznie dni, to najlepszy okres na uzupełnienie w naszym organizmie witaminy D, na której niedobór cierpi około 90% polskiego społeczeństwa.