
Palmy kokosowe to wizytówka przede wszystkim południowej Azji i Ameryki. Rośliny te porastają także rejony Malezji i Polinezji. Jednym słowem - pełna egzotyka. Palmy kokosowe są znane na świecie już od ponad 4000 lat chodź ich pochodzenie nie jest do końca wiadome. Inna nazwa palmy kokosowej to drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia a czasami można spotkać się z określeniem drzewo o tysiącu zastosowań.
Co należy wiedzieć o kokosach?
Co zawiera w sobie kokos ?
- ogromną zawartość potasu 356 mg /100 g; dużą ilość fosforu oraz wapnia;
- inne składniki mineralne takie jak: magnez, sód, żelazo, cynk;
- witaminy m.in. C, B6, E, K, kwas foliowy;
- jest dobrym źródłem błonnika;
- zawiera wiele pozytywnie oddziałujących na organizm człowieka nasyconych kwasów tłuszczowych;
- około 100g miąższu kokosowego to odpowiedniki 352 kcal.
Dlaczego warto zaprzyjaźnić się z orzechem kokosowym?
- kokos chroni przed chorobami serca, może przyczynić się do zmniejszenia cholesterolu w organizmie i uchronić przed zmianami miażdżycowymi;
- owoce kokosa mają dobroczynne właściwości dla naszego uzębienia i szerzej można powiedzieć dla higieny jamy ustnej; zapobiegają powstawaniu próchnicy, pleśniawek, co więcej np. olej kokosowy położony na zęby powoduje powstanie warstwy ochronnej antybakteryjnej;
- niektórzy nie wiedzą, że o kokosie mówi się podobnie jak o czosnku, że jest antybiotykiem jaki natura nam dała, pomaga zwalczyć grypę, infekcje, opryszczkę, gronkowca;
- sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej;
- kokos jest także wsparciem w zapobieganiu i leczeniu choroby Parkinsona i Alzheimera.
Co zrobić z tym kokosem?
Pomysłów jest dużo, ponieważ kokos przetwarzany jest na całym świecie we wszelki możliwy sposób.
Sam naturalny orzech oczywiście także nadaje się do spożycia, miąższ będzie idealnym materiałem do koktajli, sałatek, wiórek a sama woda kokosowa orzeźwi i odświeży. Natomiast najbardziej znanym jest olej kokosowy, który ma zastosowanie zarówno w kuchni jak i kosmetologii. Nawilża, natłuszcza, odżywia a dodawany do potraw może przynieść lekkie ukojenie naszej wadze ;)
Kokos może być wykorzystywany do wytwarzania mleka kokosowego, idealnie sprawdzającego się w kuchni tajskiej? Coraz częściej mleko kokosowe dodajemy do pysznych zup czy sheaków, co nadaje potrawom nutkę egzotyki. Z kokosa można wyprodukować także mąkę kokosową, cukier kokosowy o lekkim smaku i aromacie karmelu.
Jednym słowem, jeśli Tylko lubimy, z kokosa w kuchni wyczarować można wszystko - zupę, curry, ciasta, ciasteczka kokosanki, świetną panierkę do owoców morza a nawet wino dla bardziej wtajemniczonych. Jeśli chodzi o kosmetologię, idealnie sprawdza się olej kokosowy dla ciała i dla włosów w domowym spa. Można przygotować także maseczki i poddać się przeróżnym kokosowym rytuałom w domowym zaciszu, do czego zachęcamy :)
Kokosowych przyjemności w daniach, drinkach ( czasami można sobie pozwolić ;) oraz domowych fabrykach pielęgnacji ciała i ducha :)
Międzynarodowy Dzień Whisky 27 marca rozpoczyna kolejny jubileusz - pierwszy w tym roku, ale nie ostatni :) Powtórny dzień, w którym kartka z kalendarza przypomina o tradycji wzniesienia toastu tym zacnym trunkiem, przypada na 18 maja :)
Na świeżo po powrocie z nad morza, pokuszę się o słów kilka na temat żywienia na polskim wybrzeżu. Zdawać by się mogło, że polskie, piękne, nadmorskie kurorty będą oferować przede wszystkim zdrowe, świeżo złowione morskie ryby, które powinny przyciągać gości w ten rejon Polski. Wszak, gdzie zjeść lepszą rybę niż nad polskim morzem? Okazuje się, że nie jest to jednak takie oczywiste.
Ciąża to stan fizjologiczny, w zupełności naturalny a jednocześnie czas dość szczególny w życiu przyszłej Mamy. Jej samopoczucie w ciągu tych 9 miesięcy bywa różne. Jedne panie ciążę przechodzą łagodnie, czują się w niej dobrze i jedynym jej "objawem" jest powiększający się brzuszek. Innym dokuczają różne nieprzyjemne i męczące dolegliwości ciąży towarzyszące, szczególnie te ze strony przewodu pokarmowego.