Ciężki orzech do zgryzienia? :) Kokos

Ostatnio można zaobserwować, jak kokos ponownie święci triumfy najwyższej popularności w świecie konsumpcji, mody, kosmetologii. Co takiego jest w tym pozornie włochatym i tajemniczym kokosie, że coraz więcej z nas sięga po owoc cudownej, słonecznej palmy kokosowej? Co w nim najcenniejsze dla zdrowia i urody :) Sprawdźmy :) Czas aby rozgryźć ten ciężki orzech i wydobyć z niego to, co najbardziej wartościowe:)


Polecani dietetycy

Palmy kokosowe to wizytówka przede wszystkim południowej Azji i Ameryki. Rośliny te porastają także rejony Malezji i Polinezji. Jednym słowem - pełna egzotyka.  Palmy kokosowe są znane na świecie już od ponad 4000 lat chodź ich pochodzenie nie jest do końca wiadome. Inna nazwa palmy kokosowej to drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia a czasami można spotkać się z określeniem drzewo o tysiącu zastosowań. 

Co należy wiedzieć o kokosach?

  •    Kokosy mogą ważyć nawet do 2,5 kg;  
  •    Wnętrze tych owoców to woda kokosowa oraz biała wyściółka czyli miąższ;  
  •    Owoc składa się z cienkiej warstwy skórki, następnie brązowych włosków zwanych koirą oraz z elementu tworzącego pestkę;  
  • Palmy kokosowe lubią ciepły klimat morski; porastają  plaże nawet o wysokim zasoleniu; 
  • Rosną do wysokości około 30 metrów, zdarza się, że wyjątkowe okazy osiągają wysokość nawet do 40 metrów;
  • Owoce kokosa mogą unosić się na wodzie nawet w obrębie 4500 km i nadal posiadać możliwość kiełkowania;
  • Owoce kokosa należy zbierać  przynajmniej raz w miesiącu aby nie doprowadzić do przejrzenia tego owocu na drzewie;
  • Największymi producentami kokosów są: Filipiny, Indonezja, Indie, Sri Lanka, Malezja, Nowa Gwinea;
  • Ciekawostką jest to, że w niektórych miejscach na świecie "zbieraczami" kokosów są specjalnie do tego szkolone małpy, choć z różnym skutkiem, gdyż same są amatorami niedojrzałych owoców palmy kokosowej?

Co zawiera w sobie kokos ?

- ogromną zawartość potasu 356 mg /100 g; dużą ilość fosforu oraz wapnia;

- inne składniki mineralne takie jak:  magnez, sód, żelazo, cynk;

- witaminy m.in. C, B6, E, K, kwas foliowy;

- jest dobrym źródłem błonnika;

- zawiera wiele pozytywnie oddziałujących na organizm człowieka nasyconych kwasów tłuszczowych;

- około 100g miąższu kokosowego to odpowiedniki 352 kcal.


Dlaczego warto zaprzyjaźnić się z orzechem kokosowym?

- kokos chroni przed chorobami serca, może przyczynić się do zmniejszenia cholesterolu w organizmie i uchronić przed zmianami miażdżycowymi;

- owoce kokosa mają dobroczynne właściwości dla naszego uzębienia i szerzej można powiedzieć dla higieny jamy ustnej; zapobiegają powstawaniu próchnicy, pleśniawek, co więcej np. olej kokosowy położony na zęby powoduje powstanie warstwy ochronnej antybakteryjnej;

- niektórzy nie wiedzą, że o kokosie mówi się  podobnie jak o czosnku, że jest antybiotykiem jaki natura nam dała, pomaga zwalczyć grypę, infekcje, opryszczkę, gronkowca;

- sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej;

- kokos jest także wsparciem w zapobieganiu i leczeniu choroby Parkinsona i Alzheimera. 


Co zrobić z tym kokosem?

Pomysłów jest dużo, ponieważ kokos przetwarzany jest na całym świecie we wszelki możliwy sposób.

Sam naturalny orzech oczywiście także nadaje się do spożycia, miąższ będzie idealnym materiałem do koktajli, sałatek, wiórek a sama woda kokosowa orzeźwi i odświeży. Natomiast najbardziej znanym jest olej kokosowy, który ma  zastosowanie zarówno w kuchni jak i kosmetologii. Nawilża, natłuszcza, odżywia a dodawany do potraw może przynieść lekkie ukojenie naszej wadze ;)

Kokos może być wykorzystywany do wytwarzania mleka kokosowego, idealnie sprawdzającego się w kuchni tajskiej? Coraz częściej mleko kokosowe dodajemy do pysznych zup czy sheaków, co nadaje potrawom nutkę egzotyki. Z kokosa można wyprodukować także mąkę kokosową, cukier kokosowy o lekkim smaku i aromacie karmelu.

Jednym słowem, jeśli Tylko lubimy, z kokosa w kuchni wyczarować można wszystko - zupę, curry, ciasta, ciasteczka kokosanki, świetną panierkę do owoców morza a nawet wino dla bardziej wtajemniczonych.  Jeśli chodzi o kosmetologię, idealnie sprawdza się olej kokosowy dla ciała i dla włosów w domowym spa. Można przygotować także maseczki i poddać się przeróżnym kokosowym rytuałom w domowym zaciszu, do czego zachęcamy :)

Kokosowych przyjemności w daniach, drinkach ( czasami można sobie pozwolić ;) oraz domowych fabrykach pielęgnacji ciała i ducha :)

Fot: Coleur/Pixabay

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Czas na bób!

Są i tacy, którzy nigdy nie jedli tego pożywnego zielonego warzywa a są i tacy, którzy o nim wcale nie słyszeli. Jakie ma właściwości i dlaczego warto włączyć go do diety a kto powinien uważać i wystrzegać się tego warzywa? Sprawdźmy :) Sezon na bób czas zacząć!:)

Kakao - smak dzieciństwa

Kakao ... hmmm ... smak dzieciństwa zapamiętany w pięknym obrazku sprzed lat:) Mamy pełnię lata. Stół w kuchni nakryty ceratą w kratkę a na niej owoce. Na stole tym stoi kubek, biały, porcelanowy, z przodu ma prążki a w samym środku jest czerwone jabłuszko :) Mam go do dziś i ma już on jakieś .. niech policzę.. tak - z pewnością minimum 31 lat.. :) A w kubku tym .. "napój bogów" - kakao przygotowane prze moją babcię na śniadanie. Obok kanapka z dżemem albo białym serem i miodem. Kiedyś to był zestaw obowiązkowy. Też macie takie wspomnienia z dzieciństwa? Może podzielicie się z nami swoimi obrazkami namalowanymi wspomnieniami sprzed lat? Kiedyś kakao królowało na śniadaniowych stołach w domu, szkołach, stołówkach a nawet barach mlecznych. Co ma takiego w sobie ten napój i pytanie czy warto go pić? Postaramy się odpowiedzieć w kilku słowach i nieco przybliżyć co kryje tajemniczy kubek wypełniony po brzegi smakowitym i aromatycznym kakao.

Międzynarodowy Dzień Herbaty

Na zewnątrz robi się już nieco bardziej zimowo i świątecznie a w taki właśnie klimat idealnie wpisuje się grudniowe święto, którego głównym bohaterem jest herbata. 15 grudnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Herbaty. Niestety w Polsce wydarzenie to nie nabrało jeszcze tak wyjątkowego blasku i blichtru jak w innych rejonach świata ale czemu by tego nie zmienić i nie zacząć celebracji od teraz? Na co czekać ? Zaparzamy filiżankę herbaty i czytamy! :)

Anna Kowalczyk - Soszyńska