Przepisy na szparagi

Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do połowy czerwca, czyli inaczej mówiąc właśnie teraz. To właściwy czas, aby dla tych, którzy jeszcze nie jedli spróbować, a dla tych, którzy są fanami najeść się do woli potraw ze szparagami.


Polecani dietetycy

Dlaczego lubimy szparagi?

Ponieważ są niskokaloryczne i zdrowe. Stanowią skarbnicę witamin i składników mineralnych, które działają korzystnie na wzrok, serce, poziom cholesterolu, perystaltykę jelit, kondycję skóry, włosów, paznokci oraz spowalniają procesy starzenia się komórek. Dodatkowo, co bardzo ważne, szparagi są lekkim, smacznym i bardzo wdzięcznym w przygotowaniu warzywem. Doskonałym dodatkiem czy głównym składnikiem dań.

A których potraw ze szparagami absolutnie należy spróbować? Osobiście polecam, i wpisuję je również w diety moich pacjentów:

Na śniadanie:

Zapiekany omlet ze szparagami [1 porcja] – 2 jaja, 3 duże szparagi, 1 plaster szynki, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka startego sera żółtego, sól, pieprz, natka pietruszki, bazylia. W szparagach oderwać zdrewniałe części przy końcach. Pokroić na mniejsze kawałki. Zanurzyć we wrzątku na 1-2 minuty. Opłukać pod zimną wodą. Jajka połączyć z serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki i bazylią. Wymieszać. W naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć szparagi i szynkę. Masę jajeczną wylać na szparagi. Zapiekać w 170°C przez 15-17 minut.

Na obiad:

Kurczak ze szparagami i rukolą [1 porcja] – filet z piersi kurczaka, ½ pęczka szparagów, garść rukoli, 1 łyżeczka pestek dyni, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, curry, słodka papryka. Mięso pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Oliwę połączyć z solą, pieprzem, czosnkiem, curry i słodką papryką. Wymieszać. Do marynaty włożyć mięso na godzinę. Usmażyć. W szparagach odłamać zdrewniałe części przy końcach. Gotować w lekko osolonym wrzątku 7-8 minut. Szparagi połączyć z mięsem. Posypać rukolą i pestkami dyni.

Łosoś ze szparagami [1 porcja] – łosoś, ½ pęczka szparagów, 1 łyżeczka masła, sól, pieprz, szczypiorek. W szparagach odłamać zdrewniałe części przy końcach. Pokroić na mniejsze kawałki. Poddusić na maśle. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Szparagi ułożyć na blasze. Na nich położyć rybę. Całość piec 7-8 minut w 180°C.

Makaron ze szparagami [1 porcja] – makaron, ½ pęczka szparagów, ½ małej cebuli, ½ szklanki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka startego żółtego sera, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz. Makaron ugotować al dente. W szparagach odłamać zdrewniałe części przy końcach. Cebulę drobno posiekać. Szparagi gotować w lekko osolonej wodzie 5-6 minut, pokroić. Na oliwie poddusić cebulę. Dodać ugotowane szparagi i sos pomidorowy. Całość wymieszać. Dodać makaron. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszać. Posypać serem.
Kasza jaglana ze szparagami, suszonymi pomidorami i Fetą [1 porcja] - kasza jaglana, ½ pęczka szparagów, 3 suszone pomidory, 1 plaster sera Feta, 1 łyżeczka pestek słonecznika, sól, pieprz, mięta, szczypiorek, sok z cytryny.  Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. W szparagach oderwać zdrewniałe części przy końcach. Pokroić na mniejsze kawałki. Suszone pomidory i ser pokroić w kostkę. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Pod koniec gotowania kaszy dodać szparagi. Wymieszać. Gotować 3-4 minuty. Do całości dodać suszone pomidory, sok z cytryny, sól, pieprz, miętę i szczypiorek. Całość jeszcze raz wymieszać. Posypać pestkami słonecznika i serem Feta.

Na kolację:

Sałatka z truskawkami i szparagami [1 porcja] – 1-2 garści rukoli/szpinaku, 1 szklanka truskawek, 3  szparagi, ½ ogórka zielonego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, pieprz. W szparagach odłamać zdrewniałe części przy końcach. Gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Truskawki przekroić na pół. Ogórka pokroić w plastry. Oliwę, ocet i miód połączyć ze sobą. Wymieszać. Rukolę/szpinak połączyć z ogórkiem i szparagami. Polać sosem z oliwy, octu balsamicznego i miodu. Doprawić pieprzem. Całość jeszcze raz wymieszać. Posypać truskawkami.

Sałatka ze szparagami i awokado [1 porcja] – 4 liście sałaty/1-2 garści mieszanki sałat, 3 szparagi, 5-6 pomidorków koktajlowych, ½ małego awokado, 1 plaster sera pleśniowego, 5-6 orzeszków ziemnych/pistacjowych, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego/balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. W szparagach odłamać zdrewniałe części przy końcach. Gotować w lekko osolonej wodzie 4-5 minut. Pomidorki przekroić na pół. Awokado i ser pokroić w kostkę. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Oliwę, ocet winny, musztardę i miód połączyć ze sobą. Całość wymieszać. Szparagi ułożyć na sałacie. Dodać pomidorki i awokado. Polać sosem z oliwy, octu winnego, musztardy i miodu. Całość wymieszać. Posypać serem pleśniowym i orzeszkami.

Zielony krem szparagowy [1 porcja] – ½ pęczka szparagów, ½ małej cebuli, 2 łyżki jogurtu naturalnego, ½ szklanki bulionu, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka startego sera Parmezan (lub innego), 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa. W szparagach odłamać zdrewniałe części przy końcach. Zalać bulionem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Cebulę i czosnek poddusić lekko na maśle. Cebulę i czosnek połączyć ze szparagami i bulionem. Całość wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i bazylią. Gotować do miękkości. Całość zmiksować. Do całości dodać jogurt naturalny. Całość jeszcze raz wymieszać. Posypać Parmezanem.
Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Gluten w chorobie Hashimoto

Jaki ma on związek z tym schorzeniem? Wykluczyć go czy nie? Literatura podaje, że gluten ma silne powiązania z chorobami autoimmunologicznymi, do których zaliczamy chorobę Hashimoto. Jego spożycie może spowodować reakcję ze strony układu odpornościowego.

Czy napój energetyczny rzeczywiście dodaje energii?

Na co dzień żyjemy bardzo szybko, może aż za szybko. Wpadliśmy w gonitwę, której rytm narzuca wartki prąd codzienności. Praca zawodowa, w której wymagający szef tylko czeka na nasze potknięcie, w domu lista zadań, która nie ma końca, kontra brak czasu na wypoczynek i relax, który pomógłby odnaleźć równowagę. Zatem. jak radzą sobie ludzie, biorący udział w tej życiowej sztafecie. aby przetrwać i wyrażając się kolokwialnie " ogarnąć" tę szarość życia codziennego? Odpowiedzi nie trzeba daleko szukać - coraz częściej sięgamy po popularnie nazywane energetyki. Czym są i jak działają na organizm? Czy faktycznie wspomagają czy są obciążeniem dla naszego ciała?

Fasolka szparagowa - jak wpływa na nasz organizm?

Uwielbiam ten klimat .... warszawskich targowisk, na których stragany przesycone są tęczą barw świeżych i pachnących warzyw i owoców. Wszystkie z lokalnych upraw rolników, którzy zachęcają do zakupu naturalnością oferowanych produktów, prawdziwym smakiem lata, który uśmiecha się do nas z każdej strony.

Jolanta Czepułkowska