Jeść osobno, czy w towarzystwie?

Już od starożytności organizowano wspólne posiłki, zwane syssitiami, tylko dla pełnoprawnych obywateli, w domach mężczyzn. Już wtedy intuicyjnie postrzegano spożywanie posiłków w towarzystwie za coś wartościowego, co warto powtarzać. Obecnie jest to praktykowane przez wszystkich, bez względu na wiek, pochodzenie czy rasę.


Polecani dietetycy

Spożywanie posiłków w towarzystwie ma wiele zalet:
  • zmniejsza poziom stresu 
  • poprawia nastrój (zwiększa się poziom hormonów szczęścia)
  • zmniejsza ryzyko zaburzeń odżywiania 
  • poprawia walory smakowe posiłków 
  • zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości 
  • zmniejsza ryzyko zaburzeń psychicznych 

Jak możemy się domyśleć samotne jedzenie posiłków działa przeciwnie do powyższych korzyści, zwłaszcza sprzyja:

  • spożywaniu posiłków wysoko przetworzonych, nie zawierających odpowiednich składników odżywczych, co zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości
  • marnowaniu żywności, ponieważ utrudnione jest przygotowywanie posiłku dla jednej osoby, zwłaszcza gdy opakowania produktów są powiększone. 
  • objadaniu się, ponieważ często samotne jedzenie wiąże się z oglądaniem telewizji, czy przeglądaniem laptopa, telefonu.

Samotne spożywanie posiłków nie zawsze bywa negatywne. Filozofia mindfulness promuje praktykowanie świadomego jedzenia, poprzez uważność i skupienie się na „tu i teraz”. W tej idei samotne spożywanie posiłków może przynieść pozytywne korzyści dla zdrowia psychicznego. Należy w jego trakcie zaangażować wszystkie zmysły oraz być uważnym na wszelkie odczucia, które są wywoływane podczas jedzenia. Takie wsłuchanie się w siebie, może pomóc w lepszym poznaniu siebie, zmniejszyć poziom stresu, a zwiększyć poczucie wewnętrznej siły.

Pomimo, że badania naukowe wykazują więcej zalet w jedzeniu potraw w towarzystwie niż osobno, to warto również praktykować idee mindfulness, aby w momencie gdy jemy posiłek sami, również czerpać z tego korzyści. 

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Refleksje po pobycie w nadmorskim kurorcie - jak się odżywiać?

Na świeżo po powrocie z nad morza, pokuszę się o słów kilka na temat żywienia na polskim wybrzeżu. Zdawać by się mogło, że polskie, piękne, nadmorskie kurorty będą oferować przede wszystkim zdrowe, świeżo złowione morskie ryby, które powinny przyciągać gości w ten rejon Polski. Wszak, gdzie zjeść lepszą rybę niż nad polskim morzem? Okazuje się, że nie jest to jednak takie oczywiste.

Przepisy na Fit Party

Czy każde spotkanie musi kojarzyć się ze stołem suto zastawionym kiełbasami, wędlinami, kalorycznymi deserami i tłustymi potrawami, które idealnie pasują pod tradycyjnego śledzika i pięćdziesiątkę czystej wódki? Niekoniecznie. Zaproponujmy naszym bliskim równie pyszne potrawy, tym razem w wersji fit, które nie jednego zaskoczą swoim smakiem a także może zachęcą do nieco zdrowszej diety na co dzień i od święta. Pokażmy na własnym przykładzie, że wspólne spędzanie czasu przy stole wcale nie musi negatywnie oddziaływać na naszą figurę, dotychczasowe efekty i sukcesy dietetyczne. Wystarczy odpowiednio dobrać menu i wprowadzić gości w przyjemny nastrój wiosny, dobrej formy psychicznej i fizycznej. Zaczynamy przyjęcie! :)

Zagadkowa egzotyka - owoce różnych kontynentów część 1.

Kolorowe, o dziwnym kształcie, często charakterystycznym smaku ale i zapachu.. co to takiego ? Czas zajrzeć na stragany owoców ze świata,aby poznać te tajemnicze owocowe przyjemności, które także coraz częściej pojawiają się również i na naszych półkach sklepowych. Wielu z nas zatrzymuje wzrok na intrygujących oko okazach ale brak nam odwagi, by spróbować nowych smaków. Czas to zmienić! :) A żeby przełamać pewne bariery, proponujemy nieco zajrzeć w głąb owocowego świata:) Podróż czas zacząć! :)

Anna Huma - Nande
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia