Jeść osobno, czy w towarzystwie?

Już od starożytności organizowano wspólne posiłki, zwane syssitiami, tylko dla pełnoprawnych obywateli, w domach mężczyzn. Już wtedy intuicyjnie postrzegano spożywanie posiłków w towarzystwie za coś wartościowego, co warto powtarzać. Obecnie jest to praktykowane przez wszystkich, bez względu na wiek, pochodzenie czy rasę.


Polecani dietetycy

Spożywanie posiłków w towarzystwie ma wiele zalet:
  • zmniejsza poziom stresu 
  • poprawia nastrój (zwiększa się poziom hormonów szczęścia)
  • zmniejsza ryzyko zaburzeń odżywiania 
  • poprawia walory smakowe posiłków 
  • zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości 
  • zmniejsza ryzyko zaburzeń psychicznych 

Jak możemy się domyśleć samotne jedzenie posiłków działa przeciwnie do powyższych korzyści, zwłaszcza sprzyja:

  • spożywaniu posiłków wysoko przetworzonych, nie zawierających odpowiednich składników odżywczych, co zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości
  • marnowaniu żywności, ponieważ utrudnione jest przygotowywanie posiłku dla jednej osoby, zwłaszcza gdy opakowania produktów są powiększone. 
  • objadaniu się, ponieważ często samotne jedzenie wiąże się z oglądaniem telewizji, czy przeglądaniem laptopa, telefonu.

Samotne spożywanie posiłków nie zawsze bywa negatywne. Filozofia mindfulness promuje praktykowanie świadomego jedzenia, poprzez uważność i skupienie się na „tu i teraz”. W tej idei samotne spożywanie posiłków może przynieść pozytywne korzyści dla zdrowia psychicznego. Należy w jego trakcie zaangażować wszystkie zmysły oraz być uważnym na wszelkie odczucia, które są wywoływane podczas jedzenia. Takie wsłuchanie się w siebie, może pomóc w lepszym poznaniu siebie, zmniejszyć poziom stresu, a zwiększyć poczucie wewnętrznej siły.

Pomimo, że badania naukowe wykazują więcej zalet w jedzeniu potraw w towarzystwie niż osobno, to warto również praktykować idee mindfulness, aby w momencie gdy jemy posiłek sami, również czerpać z tego korzyści. 

Autor:

Podobne artykuły

Niedobór żelaza w diecie

Jednym z najczęstszych niedoborów żywieniowych w diecie (szczególnie diecie wege) jest niedobór żelaza. Dlaczego jest ono tak istotne? Jakie pełni funkcje w naszym organizmie i jakie są najczęstsze objawy niskiego poziomu żelaza?

Jak schudnąć z brzucha?

Posiadanie płaskiego brzucha to marzenie wielu osób, które dążą do poprawy swojego wyglądu i zdrowia. Współczesny styl życia często prowadzi do gromadzenia się tłuszczu w okolicach brzucha, co może wpływać na samopoczucie i pewność siebie. Wielu szuka skutecznych porad jak „schudnąć z brzucha”. Dążenie do smukłej sylwetki wymaga jednak odpowiedniego podejścia i zrozumienia, że kluczowe są zdrowe nawyki żywieniowe oraz regularna aktywność fizyczna.

Czas na bulwy - seler

Bardzo popularny, zdrowy, niskokaloryczny a jednocześnie nie doceniany w polskiej kuchni. Kiedyś wierzono, że przynosi szczęście a nauka dowiodła, że jego spożywanie zapewnia urodę, zdrowie i długowieczność. O kim mowa ? O selerze rzecz jasna. Jest to warzywo znane od wieków, dostępne na każdym straganie, w każdym sklepie, jednak czy jesteśmy świadomi jego właściwości i cennego źródła witamin i składników odżywczych? Wydaje się, że nie, dlatego czas to zmienić! Poznajcie selera! :)

Elżbieta Gmurczyk