Jeść osobno, czy w towarzystwie?

Już od starożytności organizowano wspólne posiłki, zwane syssitiami, tylko dla pełnoprawnych obywateli, w domach mężczyzn. Już wtedy intuicyjnie postrzegano spożywanie posiłków w towarzystwie za coś wartościowego, co warto powtarzać. Obecnie jest to praktykowane przez wszystkich, bez względu na wiek, pochodzenie czy rasę.


Polecani dietetycy

Spożywanie posiłków w towarzystwie ma wiele zalet:
  • zmniejsza poziom stresu 
  • poprawia nastrój (zwiększa się poziom hormonów szczęścia)
  • zmniejsza ryzyko zaburzeń odżywiania 
  • poprawia walory smakowe posiłków 
  • zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości 
  • zmniejsza ryzyko zaburzeń psychicznych 

Jak możemy się domyśleć samotne jedzenie posiłków działa przeciwnie do powyższych korzyści, zwłaszcza sprzyja:

  • spożywaniu posiłków wysoko przetworzonych, nie zawierających odpowiednich składników odżywczych, co zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości
  • marnowaniu żywności, ponieważ utrudnione jest przygotowywanie posiłku dla jednej osoby, zwłaszcza gdy opakowania produktów są powiększone. 
  • objadaniu się, ponieważ często samotne jedzenie wiąże się z oglądaniem telewizji, czy przeglądaniem laptopa, telefonu.

Samotne spożywanie posiłków nie zawsze bywa negatywne. Filozofia mindfulness promuje praktykowanie świadomego jedzenia, poprzez uważność i skupienie się na „tu i teraz”. W tej idei samotne spożywanie posiłków może przynieść pozytywne korzyści dla zdrowia psychicznego. Należy w jego trakcie zaangażować wszystkie zmysły oraz być uważnym na wszelkie odczucia, które są wywoływane podczas jedzenia. Takie wsłuchanie się w siebie, może pomóc w lepszym poznaniu siebie, zmniejszyć poziom stresu, a zwiększyć poczucie wewnętrznej siły.

Pomimo, że badania naukowe wykazują więcej zalet w jedzeniu potraw w towarzystwie niż osobno, to warto również praktykować idee mindfulness, aby w momencie gdy jemy posiłek sami, również czerpać z tego korzyści. 

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

11 października - Światowy Dzień Wzroku - Mamy Cię na oku!

Wzrok to jeden z najważniejszych zmysłów, dzięki któremu jesteśmy w stanie rejestrować, odbierać i oglądać otaczający nas świat. Narządem, który umożliwia nam obserwację tego wszystkiego, co dzieje się w okół jest oko. Ale czy tak na prawdę zastanawiamy się nad tym, jak codziennie dbać o to aby nasze widzenie było prawidłowe i jak najdłużej dawało nam jak najwyższą jakość obrazu ? Nie wydaje mi się, dlatego dziś przy okazji Światowego Dnia Wzroku, warto jest pochylić się nad tym, jak wspomóc prawidłowe widzenie poprzez właściwą dietę, nie zapominając przy tym, jak ważną rolę odgrywa ćwiczenie wzroku poprzez gimnastykę oczu czy utrzymanie odpowiedniej kondycji fizycznej.
Jedno jest pewne - oczy mamy jedne na całe życie i jeśli ktoś z Was do tej pory nie przywiązywał wystarczającej uwagi do dbałości o wzrok, to czas najwyższy to zmienić! A jak? Podpowiemy!

Nowalijki

Nowalijki to młode warzywa, które wiosną ukazały się pierwszy raz. Czekamy na nie z niecierpliwością po długiej zimie, kiedy mamy ochotę zjeść już coś innego.

Jak przetrwać upały ze zdrową dietą?

Od kilkunastu dni dosłownie rozpuszczamy się grzejąc się w promieniach czerwcowego słońca. Pamiętajmy, że takie upały mogą być także niebezpieczne dla zdrowia. Przy takiej temperaturze nie chce nam się gotować i tworzyć złożonych kompozycji, które będziemy spożywać w ciągu dnia. Dlatego  podpowiadamy, z jakich szybkich rozwiązań można skorzystać, by zdrowo zjeść w tak gorące, upalne wręcz letnie dni.

Aleksandra Gazi
Czym są antocyjany i dlaczego warto włączyć je do diety?
Czym są antocyjany i dlaczego warto włączyć je do diety?