Ile można przytyć w ciąży?

Pewnie wiele przyszłych mam zastanawia się nad odpowiedzią na to pytanie. A brzmi ona: ani nie za dużo, ani nie za mało. Wszystko zależy od tego ile ważyłyśmy w momencie poczęcia. Znając swoją masę ciała i wzrost wystarczy policzyć BMI a następnie na jego podstawie określić prawidłowy przyrost masy ciała.




Polecani dietetycy

Trochę teorii:

    BMI przed ciążą < 18,5 to przyrost 12,5-18,0 kg

    BMI przed ciążą 18,5-24,9 to przyrost 11,5-16,0 kg

    BMI przed ciążą 25,0-29,9 to przyrost 7,0-11,5 kg

    BMI przed ciążą powyżej 30 to przyrost 5,0-9,0 kg

Zalecany przyrost masy ciała w ciąży bliźniaczej wynosi 16,5-20 kg. Także  tyjmy, ale zdrowo i rozsądnie :). 

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Sok czy woda w diecie Malucha?

Jest lato, gorąco, wiemy, że powinniśmy dużo pić. A dzieci? One też powinny pić. Tylko co? Maluchy karmione piersią tak naprawdę tylko mleko kobiece, które dostarcza odpowiedniej ilości płynów dzieciom do 6 miesiąca życia. Po tym czasie należy zacząć podawać im wodę. W przypadku niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym już od 5 miesiąca zaleca się podawanie wody, chyba, że pediatra zdecyduje inaczej. A co z sokami?

Zagadkowa egzotyka - owoce różnych kontynentów część 1.

Kolorowe, o dziwnym kształcie, często charakterystycznym smaku ale i zapachu.. co to takiego ? Czas zajrzeć na stragany owoców ze świata,aby poznać te tajemnicze owocowe przyjemności, które także coraz częściej pojawiają się również i na naszych półkach sklepowych. Wielu z nas zatrzymuje wzrok na intrygujących oko okazach ale brak nam odwagi, by spróbować nowych smaków. Czas to zmienić! :) A żeby przełamać pewne bariery, proponujemy nieco zajrzeć w głąb owocowego świata:) Podróż czas zacząć! :)

Jak przetrwać Święta przy suto zastawionym stole i przyspieszyć przemianę materii?

Odliczanie do świąt czas zacząć. A jak święta to także przygotowania do pichcenia świątecznych potraw, wigilijnych dań, które gromadzą przy jednym stole całą rodzinę.
Tradycyjna kuchnia świąteczna nie należy do lekkich, łatwych i przyjemnych, szczególnie, gdy dania przygotowywane są z tradycją, na bazie receptur i przepisów sprzed lat, gdy gotowały nasze prababcie, babcie.

Elżbieta Gmurczyk