Ile można przytyć w ciąży?

Pewnie wiele przyszłych mam zastanawia się nad odpowiedzią na to pytanie. A brzmi ona: ani nie za dużo, ani nie za mało. Wszystko zależy od tego ile ważyłyśmy w momencie poczęcia. Znając swoją masę ciała i wzrost wystarczy policzyć BMI a następnie na jego podstawie określić prawidłowy przyrost masy ciała.




Polecani dietetycy

Trochę teorii:

    BMI przed ciążą < 18,5 to przyrost 12,5-18,0 kg

    BMI przed ciążą 18,5-24,9 to przyrost 11,5-16,0 kg

    BMI przed ciążą 25,0-29,9 to przyrost 7,0-11,5 kg

    BMI przed ciążą powyżej 30 to przyrost 5,0-9,0 kg

Zalecany przyrost masy ciała w ciąży bliźniaczej wynosi 16,5-20 kg. Także  tyjmy, ale zdrowo i rozsądnie :). 

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy

Podobne artykuły

Odchudzanie małymi krokami: nie wszystko naraz, mały krok to duża zmiana

Program skierowany jest do osób, które pragną poprawić swoje nawyki żywieniowe w sposób trwały i bezstresowy. Zmiany w diecie mogą wydawać się trudne i przytłaczające, dlatego proponujemy podejście „krok po kroku”, które pozwala na stopniowe wprowadzanie zdrowych zmian w codziennym życiu.

Przyjemność Jedzenia świętuje Dzień Kobiet

Kobieta... zmysłowa, uśmiechnięta, zawsze piękna i w środku i na zewnątrz - nieważne czy w służbowym kostiumie czy w powyciąganym dresie. Inteligencja, ambicja, poczucie humoru, dobra organizacja, ciepło, siła, namiętność i oczywiście wrodzony seksapil... Takie właśnie jesteśmy - jedyne i niepowtarzalne :) I tak powinnyśmy o sobie myśleć, akceptować siebie, kochać siebie, być dumne z tego, kim jesteśmy i co robimy!

Stewia - "Słodkie zioło Paragwaju"

Powszechnie wiadomo, że wysokie spożycie cukru wiąże się z powstawaniem wielu problemów zdrowotnych. Pomimo tej wiedzy, wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez odrobiny słodkości. Dlatego też, wciąż poszukuje się substancji, które mogłyby stanowić zdrową alternatywę dla cukru. Jedną z nich jest stewia - roślina z rodziny Asteraceae pochodząca z Ameryki Południowej, a dokładniej z Paragwaju i Brazylii, gdzie uprawiana jest od ponad 1000 lat. Aktualnie popularność zyskała już na całym świecie, również w Polsce jest coraz częściej stosowana.

Małgorzata Łyżniak