W ciąży KONIECZNIE trzeba zwrócić uwagę na to co i jak jemy. Prawidłowy jadłospis może uchronić zarówno nas jak i Malucha przed niekorzystnymi skutkami. A jakie one są? W przypadku zbyt wysokich przyrostów masy ciała w ciąży - trochę teorii.
Zacznijmy od Mamy:
długoterminowa otyłość i choroby z niej wynikające
powikłania ciążowe: cukrzyca ciężarnych, nadciśnienie, rzucawki, zatrucia, zaparcia
bóle kręgosłupa
obrzęki nóg
żylaki
hemoroidy
przedwczesny poród
trudny poród
Dziecko:
wysoka masa urodzeniowa
długoterminowa otyłość i choroby z niej wynikające
nieprawidłowe ułożenie płodu
przedwczesny poród
A co jeśli Mama przytyje za mało? U niej samej zwiększa to ryzyko przedwczesnego porodu. A u dziecka powodować może:
niską masę urodzeniowa (większa umieralność i chorobowość okołoporodowa, problemy rozwojowe okresu dziecięcego, wzrost ryzyka cukrzycy, nadciśnienia oraz chorób układu krążenia w późniejszym wieku)
niedobory witamin i składników mineralnych (większe ryzyko wad wrodzonych)
słabszy rozwój narządów i układów
Aby mieć pewność, że nasza dieta jest odpowiednio zbilansowana i dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych WARTO skonsultować się z dietetykiem. Sama w trakcie swojej pracy zawodowej miałam dużo ciężarnych pacjentek, które po prostu chciały mieć pewność, że odpowiednio dbają i o siebie i o dziecko. A to przecież najważniejsze.
Kobieta w ciąży też człowiek i czasami może mieć ochotę na "coś alkoholowego" :). Pytanie tylko czy może sobie na to pozwolić? Raczej nie. W tym okresie zaleca się całkowitą rezygnację z alkoholu. Przenika on bowiem barierę krew - łożysko i oddziaływuje szkodliwie na płód. Może spowodować jego niedotlenienie, upośledzenie wzrostu i rozwoju czy wystąpienie FAS, czyli płodowego zespołu alkoholowego.
Odliczanie do świąt czas zacząć. A jak święta to także przygotowania do pichcenia świątecznych potraw, wigilijnych dań, które gromadzą przy jednym stole całą rodzinę.
Tradycyjna kuchnia świąteczna nie należy do lekkich, łatwych i przyjemnych, szczególnie, gdy dania przygotowywane są z tradycją, na bazie receptur i przepisów sprzed lat, gdy gotowały nasze prababcie, babcie.
Zgodnie z obietnicą, kontynuujemy cykl wywiadów pod hasłem " Poznaj swojego dietetyka":) Dziś rozmowa z Jolantą Czepułkowską - specjalistą z zakresu zdrowego żywienia, która swoją wiedzą i doświadczeniem wspiera pacjentów gabinetów dietetycznych Przyjemność Jedzenia. To, że jest świetnym dietetykiem - to wszyscy wiemy. A jaka jest prywatnie? Sprawdźmy :) Zatem ... Czas poznać Jolę;)