
W ciąży KONIECZNIE trzeba zwrócić uwagę na to co i jak jemy. Prawidłowy jadłospis może uchronić zarówno nas jak i Malucha przed niekorzystnymi skutkami. A jakie one są? W przypadku zbyt wysokich przyrostów masy ciała w ciąży - trochę teorii.
Zacznijmy od Mamy:
długoterminowa otyłość i choroby z niej wynikające
powikłania ciążowe: cukrzyca ciężarnych, nadciśnienie, rzucawki, zatrucia, zaparcia
bóle kręgosłupa
obrzęki nóg
żylaki
hemoroidy
przedwczesny poród
trudny poród
Dziecko:
wysoka masa urodzeniowa
długoterminowa otyłość i choroby z niej wynikające
nieprawidłowe ułożenie płodu
przedwczesny poród
A co jeśli Mama przytyje za mało? U niej samej zwiększa to ryzyko przedwczesnego porodu. A u dziecka powodować może:
niską masę urodzeniowa (większa umieralność i chorobowość okołoporodowa, problemy rozwojowe okresu dziecięcego, wzrost ryzyka cukrzycy, nadciśnienia oraz chorób układu krążenia w późniejszym wieku)
niedobory witamin i składników mineralnych (większe ryzyko wad wrodzonych)
słabszy rozwój narządów i układów
Aby mieć pewność, że nasza dieta jest odpowiednio zbilansowana i dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych WARTO skonsultować się z dietetykiem. Sama w trakcie swojej pracy zawodowej miałam dużo ciężarnych pacjentek, które po prostu chciały mieć pewność, że odpowiednio dbają i o siebie i o dziecko. A to przecież najważniejsze.
Każda zmiana trwa. Bez względu na to czy jest to zmiana na lepsze, czy na gorsze i jakiego obszaru naszego życia dotyczy.
Współczesne tempo życia, ograniczenia czasowe i dynamiczny rozwój technologii sprawiają, że coraz więcej osób decyduje się na zdalne formy konsultacji również w obszarze zdrowego odżywiania. Dietetyk online to odpowiedź na potrzeby tych, którzy chcą poprawić sposób żywienia, schudnąć lub zadbać o zdrowie metaboliczne, ale nie zawsze mogą lub chcą korzystać z wizyt stacjonarnych.
Powszechnie wiadomo, że wysokie spożycie cukru wiąże się z powstawaniem wielu problemów zdrowotnych. Pomimo tej wiedzy, wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez odrobiny słodkości. Dlatego też, wciąż poszukuje się substancji, które mogłyby stanowić zdrową alternatywę dla cukru. Jedną z nich jest stewia - roślina z rodziny Asteraceae pochodząca z Ameryki Południowej, a dokładniej z Paragwaju i Brazylii, gdzie uprawiana jest od ponad 1000 lat. Aktualnie popularność zyskała już na całym świecie, również w Polsce jest coraz częściej stosowana.