Mnóstwo jest opinii i teorii na temat wpływu mleka na zdrowie człowieka. Z jednej strony szereg kampanii zachęcających do jego i jego przetworów spożywania a z drugiej informacje o ich szkodliwości. Prawda jak zwykle leży pośrodku :). Osoby cierpiące na alergię na białko mleka krowiego nie powinny produktów mlecznych spożywać.
Te z nietolerancją laktozy również mogą odczuwać dyskomfort ze strony przewodu pokarmowego (m.in. wzdęcia, biegunki, bóle) po wypiciu mleka, ale niekoniecznie po produktach mlecznych, np. jogurt. Należy to zawsze sprawdzić na konkretnym "żywym organizmie". Co natomiast z osobami zdrowymi? Jak najbardziej mleko i jego produkty powinny znaleźć się w ich jadłospisie. Należy pamiętać, że znajdziemy w nich wapń potrzebny do prawidłowego wzrostu i rozwoju, mineralizacji kości, przewodzenia impulsów nerwowych, prawidłowej kurczliwości mięśni. Jego niedobory mogą prowadzić do tężyczki, czyli nadpobudliwości nerwowo-mięśniowej, zniekształceń kości, nieprawidłowej pracy serca oraz zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego. Nie ma żadnych wiarygodnych dowodów naukowych pochodzących z badań epidemiologicznych, że zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia spożycie produktów mlecznych może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne. Zgodnie z tymi wytycznymi dzieci i młodzież powinny spożywać 3-4 porcje mleka/produktów mlecznych dziennie a dorośli minimum 2. W związku z czym pijmy, na zdrowie :).
Posiłki muszą być spożywane regularnie, począwszy od zdrowego, pełnowartościowego śniadania, aby zapewnić organizmowi materiał do pracy na cały dzień, nie powodując zbędnego odkładania tkanki tłuszczowej w naszym ciele. Jak powinno wyglądać śniadanie i co zrobić, kiedy rano nie mamy wystarczająco dużo czasu na przygotowanie zdrowego posiłku?
Nieoczekiwanie nadeszły ciężkie czasy zagrożenia epidemicznego. Nikt raczej nie przewidywał, że w 2020 roku świat opanuje wirus, który spowoduje ogromne skutki gospodarcze jak i zdrowotne - setki tysięcy zakażonych i wysoki bilans przypadków śmiertelnych w Azji i Europie.W trosce o zdrowie nas Wszystkich jesteśmy zobligowani do ciągłego przebywania w naszych domach i mieszkaniach. Pracujemy zdalnie, wychodzimy na zewnątrz jedynie po najpotrzebniejsze artykuły żywnościowe i środki pierwszej potrzeby czy też na krótki spacer w pobliżu naszych domostw ale bez kontaktu z innymi, co by zachować wszelkie możliwe środki ostrożności.
Brzmi dobrze :) Może ktoś kiedyś wymyśli złoty środek na długowieczność, ale na takie rozwiązanie musimy z pewnością jeszcze chwilę zaczekać :) Z resztą gdyby każdy żył 100 lat a może i więcej, życie byłoby spektakularnie nieprzewidywalne, dające mnóstwo możliwości, z pewnością o kilka lat więcej możliwości niż w dzisiejszych czasach ... tylko pytanie jak z tych możliwości korzystać pełnią sił ... skoro zdrowie już nie to ;) Dziś podpowiemy Wam, jakie produkty powinny być włączone do
codziennego menu, aby przedłużyć sobie życie o kilka ładnych lat w zdrowiu i dużej sprawności dzięki zdrowej diecie:)