Czy mleko naprawdę szkodzi?

Mnóstwo jest opinii i teorii na temat wpływu mleka na zdrowie człowieka. Z jednej strony szereg kampanii zachęcających do jego i jego przetworów spożywania a z drugiej informacje o ich szkodliwości. Prawda jak zwykle leży pośrodku :). Osoby cierpiące na alergię na białko mleka krowiego nie powinny produktów mlecznych spożywać.




Polecani dietetycy

Te z nietolerancją laktozy również mogą odczuwać dyskomfort ze strony przewodu pokarmowego (m.in. wzdęcia, biegunki, bóle) po wypiciu mleka, ale niekoniecznie po produktach mlecznych, np. jogurt. Należy to zawsze sprawdzić na konkretnym "żywym organizmie". Co natomiast z osobami zdrowymi? Jak najbardziej mleko i jego produkty powinny znaleźć się w ich jadłospisie. Należy pamiętać, że znajdziemy w nich wapń potrzebny do prawidłowego wzrostu i rozwoju, mineralizacji kości, przewodzenia impulsów nerwowych, prawidłowej kurczliwości mięśni. Jego niedobory mogą prowadzić do tężyczki, czyli nadpobudliwości nerwowo-mięśniowej, zniekształceń kości, nieprawidłowej pracy serca oraz zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego. Nie ma żadnych wiarygodnych dowodów naukowych pochodzących z badań epidemiologicznych, że zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia spożycie produktów mlecznych może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne. Zgodnie z tymi wytycznymi dzieci i młodzież powinny spożywać 3-4 porcje mleka/produktów mlecznych dziennie a dorośli minimum 2. W związku z czym pijmy, na zdrowie :).

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Czas na sorbet! Owocowy i....warzywny

Latem korzystamy z różnych pomysłów na ochłodę. Jednym z bardziej popularnych, który lubią i Ci mali i Ci duzi... to jedzenie lodów :)

Czas na jesień

I w powietrzu i na talerzu. A jeśli ta pora roku to znak, że jabłka, gruszki i śliwki królują w naszym menu. Oto kilka przepisów, które często proponuję moim pacjentom w diecie: śniadaniowych, obiadowych i kolacyjnych z tymi produktami. Pamiętajmy, jak zawsze, ważny jest zdrowy rozsądek, umiar, ale również przyjemność jedzenia .

Jak przetrwać Święta przy suto zastawionym stole i przyspieszyć przemianę materii?

Odliczanie do świąt czas zacząć. A jak święta to także przygotowania do pichcenia świątecznych potraw, wigilijnych dań, które gromadzą przy jednym stole całą rodzinę.
Tradycyjna kuchnia świąteczna nie należy do lekkich, łatwych i przyjemnych, szczególnie, gdy dania przygotowywane są z tradycją, na bazie receptur i przepisów sprzed lat, gdy gotowały nasze prababcie, babcie.

Małgorzata Łyżniak