Prozdrowotne właściwości truskawek znane są od dawna. Wszystko za sprawą bogactwa witamin i składników mineralnych, którymi truskawki mogą się pochwalić. Dostarczają między innymi potas, magnez, cynk, żelazo i witaminy z grupy B.
Truskawki słyną również z dużej zawartości flawonoidów - związków, które między innymi chronią przed rozwojem chorób nowotworowych, chorób sercowo - naczyniowych oraz szybkim starzeniem się skóry. Ponadto dostarczają błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Świetnie nadają się również jako element diety odchudzającej ze względu na niską kaloryczność.
Po zjedzeniu nawet niewielkiej ilości owoców u osób uczulonych mogą pojawić się wysypki skórne, bóle w jamie brzusznej, swędzenie, a także obrzęk twarzy. W takim przypadku należy całkowicie zrezygnować z ich spożywania.
Wielkanoc bez jajek? Nie do pomyślenia!
Oto kilka inspiracji na pyszne, jajeczne sałatki, które śmiało można podać na wielkanocny stół.
Jest uznawana za jedną z najlepszych diet ze względu na walory zdrowotne oraz smakowitość posiłków i łatwości ich przygotowania. Zatem ciężko się dziwić iż dieta ta staje się coraz bardziej popularna
Wakacje to czas odpoczynku i popełniania drobnych grzeszków żywienionych. Jednak w okresie letnim powinniśmy stosować się do tych samych zasad diety, co przez cały rok. Zarówno jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy, jak i po prostu jeść zdrowo i racjonalnie na co dzień. Jak radzić sobie z potencjalnymi utrudnieniami w czasie wakacji?