Jak przetrwać upały ze zdrową dietą?

Od kilkunastu dni dosłownie rozpuszczamy się grzejąc się w promieniach czerwcowego słońca. Pamiętajmy, że takie upały mogą być także niebezpieczne dla zdrowia. Przy takiej temperaturze nie chce nam się gotować i tworzyć złożonych kompozycji, które będziemy spożywać w ciągu dnia. Dlatego  podpowiadamy, z jakich szybkich rozwiązań można skorzystać, by zdrowo zjeść w tak gorące, upalne wręcz letnie dni.


Polecani dietetycy

Woda
Woda przy takich temperaturach na zewnątrz to podstawa. Pamiętajmy, że nawodnienie organizmu przy takim żarze, jaki leje się z nieba jest priorytetem. Powinniśmy spożywać minimum 2 - 2,5 litra wody dziennie. Można dodawać do niej cytrynę, limonkę, miętę dla dodatkowego orzeźwienia. Kolorowe napoje bogate w cukier lub inne substancje słodzące nie tylko nie sprzyjają szczupłej sylwetce i utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ale także nie nawadniają naszego organizmu, ponieważ cukier w nich zawarty powoduje zahamowanie wchłaniania się płynów. Pamiętaj! Pij wodę regularnie, nawet wtedy, kiedy nie chce Ci się pić.
Kiedy odczuwasz pragnienie, świadczy to już o odwodnieniu organizmu.

Orzeźwiający koktajl z rana
W ramach pełnowartościowego śniadania, które doda nam energii i witamin można pokusić się o pyszny koktajl z sezonowymi owocami. Jesteśmy w trakcie pory truskawkowej, więc zachęcamy do miksowania, shakeowania w truskawkowym klimacie.
Np.
* Truskawki, płatki kaszy jaglanej, jogurt naturalny;
* Truskawki, płatki owsiane, wiórki kokosowe, mleko;
* Truskawki, otręby, ananas świeży, mleko;
* Truskawka, awokado, siemię lniane, banan;

Smoothie na II śniadanie lub podwieczorek

Można wykonać je w domu i zabrać ze sobą do pracy, aby w ciągu dnia dostarczyć sobie dodatkową porcję zdrowia.
Podpowiadamy ciekawe, sprawdzone i smaczne połączenia:
* Truskawki, liście świeżego szpinaku, jabłko;
* Truskawki, maliny, świeża bazylia, świeży imbir;
* Truskawka, banan, jagody goji;
* Truskawka, kiwi, pomarańcza
Przed samym spożyciem podrasuj miksturę kostkami lodu.

Chłodnik na obiad
Tak! Na to czekaliśmy cały rok! Pyszny, szybki, ożywczy chłodnik:) Idealny moment na takie dania. Świeże warzywa podane w towarzystwie cudownych, aromatycznych świeżych przypraw, pływających w kremowych jogurtach, maślankach, kefirach. To jest smak lata!

A jakie mamy propozycje?
* Sztandarowy chłodnik z botwinki:
pęczek botwinki z młodymi buraczkami, kefir, sok z cytryny, ocet winny,
duża ilość świeżego kopru, jajko na twardo;
* Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy:
ogórki zielone, gruntowe, rzodkiewka, cebula dymka ze szczypiorkiem,
jogurt naturalny typu greckiego, kefir, świeża mięta, koper'
* Chłodnik pomidorowo-arbuzowy:
pomidory malinowe, miąższ z arbuza, prażone płatki migdałowe, ząbki
czosnku, szalotka, ocet winny, rukola oraz ser feta jako dodatek;

Lekka sałatka na kolację
Baza to świeża młoda sałata lub rukola a dodatki wg uznania:
* truskawki, granat, ser feta, świeża mięta, ocet balsamiczny;
* truskawki, kozi ser, oliwa z oliwek, prażone pestki dyni;
* grillowana pierś z kurczaka, świeży ananas, pomidory, miód,musztarda;
* krewetki, pomarańcze, czosnek, orzechy włoskie, chilli, miód, oliwa z
oliwek
* biały ser, grejpfrut, prażone pestki dyni i słonecznika, miód, oliwa z
oliwek.

Ja już nabrałam apetytu na te wszystkie letnie i lekkie pyszności:) Wytrwałości na ten upalny, letni czas!


Autor:

Podobne artykuły

Owoce leśne czyli co zdrowego i pysznego znajdziemy w lesie?

Za nami połowa wakacji. Niektórzy zdążyli już nieco wypocząć, inni dopiero pakują walizki na letni wypoczynek. Niezależnie od tego, czy na wyjeździe, czy też w okolicy własnego domu, zawsze warto wybrać się na spacer do lasu :) I chyba nie trzeba zastanawiać się jakie argumenty przemawiają za ;) Jeśli jednak są wątpliwości, przytoczę tylko niektóre z nich - warto dla zdrowia, rekreacji, aktywności fizycznej i bezwzględnie czystego powietrza :) Do tego w bonusie dokładam piękne widoki leśnego krajobrazu a przytulanie do drzew dodaje energii i pozytywnie ładuje nasze ludzkie "akumulatory" - pamiętajcie! :) Czymże byłby spacer po lesie bez koszyka wypełnionego bogactwami, jakie o tej porze możemy bez trudu napotkać na swojej drodze:) Zróbmy mały przegląd a potem zastanowimy się, jak w wartościowy i cudowny sposób można przechować smak lata do późnej jesieni czy zimy :)

Zimno, zimno a będzie jeszcze zimniej...

Koniec grudnia. Szaro, buro i ponuro. A będzie jeszcze chłodniej. Zima dopiero przed nami.
Coraz częściej słyszę od Pacjentów w Gabinecie, że ciężko wstaje się rano, że chętnie zostaliby pod ciepłą kołdrą a już najchętniej, skoro muszą już wstać, to zaczęliby dzień ciepłym śniadaniem.

W związku z tym otwieramy cykl z przepisami na zimowe posiłki.
Zdrowo, pysznie i przyjemnie :)

Zacznijmy od śniadań. Oto kilka propozycji przygotowania ciepłego śniadania. Szybkich w ciągu tygodnia, trochę bardziej wymagających w weekend a przede wszystkim smacznych.

Czy da się przyrządzić grilla w wersji fit?

Uwaga ! Alarm! :) Tym razem nie taki groźny, ale czas stwierdzić... niestety jesteśmy już na półmetku wakacji! :) Czas szybko leci, ale my się nie martwimy, a dlaczego? Bo efektywnie wykorzystujemy lato i podpowiadamy Wam, jak z niego przyjemnie korzystać :) I właśnie dziś nadchodzi ten moment, w którym należy sobie przypomnieć, że lato czyli czas wakacji, cudownych ciepłych wieczorów, miłego towarzystwa nie kojarzy się z niczym innym jak... grillem i garden party:) Dlatego w skrócie zachęcamy i wracamy pamięcią do zasad zdrowego grillowania i udanego, choć zdecydowanie fit - przyjęcia, jakim jest garden party :)

Anna Huma - Nande