Jak przetrwać upały ze zdrową dietą?

Od kilkunastu dni dosłownie rozpuszczamy się grzejąc się w promieniach czerwcowego słońca. Pamiętajmy, że takie upały mogą być także niebezpieczne dla zdrowia. Przy takiej temperaturze nie chce nam się gotować i tworzyć złożonych kompozycji, które będziemy spożywać w ciągu dnia. Dlatego  podpowiadamy, z jakich szybkich rozwiązań można skorzystać, by zdrowo zjeść w tak gorące, upalne wręcz letnie dni.


Polecani dietetycy

Woda
Woda przy takich temperaturach na zewnątrz to podstawa. Pamiętajmy, że nawodnienie organizmu przy takim żarze, jaki leje się z nieba jest priorytetem. Powinniśmy spożywać minimum 2 - 2,5 litra wody dziennie. Można dodawać do niej cytrynę, limonkę, miętę dla dodatkowego orzeźwienia. Kolorowe napoje bogate w cukier lub inne substancje słodzące nie tylko nie sprzyjają szczupłej sylwetce i utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ale także nie nawadniają naszego organizmu, ponieważ cukier w nich zawarty powoduje zahamowanie wchłaniania się płynów. Pamiętaj! Pij wodę regularnie, nawet wtedy, kiedy nie chce Ci się pić.
Kiedy odczuwasz pragnienie, świadczy to już o odwodnieniu organizmu.

Orzeźwiający koktajl z rana
W ramach pełnowartościowego śniadania, które doda nam energii i witamin można pokusić się o pyszny koktajl z sezonowymi owocami. Jesteśmy w trakcie pory truskawkowej, więc zachęcamy do miksowania, shakeowania w truskawkowym klimacie.
Np.
* Truskawki, płatki kaszy jaglanej, jogurt naturalny;
* Truskawki, płatki owsiane, wiórki kokosowe, mleko;
* Truskawki, otręby, ananas świeży, mleko;
* Truskawka, awokado, siemię lniane, banan;

Smoothie na II śniadanie lub podwieczorek

Można wykonać je w domu i zabrać ze sobą do pracy, aby w ciągu dnia dostarczyć sobie dodatkową porcję zdrowia.
Podpowiadamy ciekawe, sprawdzone i smaczne połączenia:
* Truskawki, liście świeżego szpinaku, jabłko;
* Truskawki, maliny, świeża bazylia, świeży imbir;
* Truskawka, banan, jagody goji;
* Truskawka, kiwi, pomarańcza
Przed samym spożyciem podrasuj miksturę kostkami lodu.

Chłodnik na obiad
Tak! Na to czekaliśmy cały rok! Pyszny, szybki, ożywczy chłodnik:) Idealny moment na takie dania. Świeże warzywa podane w towarzystwie cudownych, aromatycznych świeżych przypraw, pływających w kremowych jogurtach, maślankach, kefirach. To jest smak lata!

A jakie mamy propozycje?
* Sztandarowy chłodnik z botwinki:
pęczek botwinki z młodymi buraczkami, kefir, sok z cytryny, ocet winny,
duża ilość świeżego kopru, jajko na twardo;
* Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy:
ogórki zielone, gruntowe, rzodkiewka, cebula dymka ze szczypiorkiem,
jogurt naturalny typu greckiego, kefir, świeża mięta, koper'
* Chłodnik pomidorowo-arbuzowy:
pomidory malinowe, miąższ z arbuza, prażone płatki migdałowe, ząbki
czosnku, szalotka, ocet winny, rukola oraz ser feta jako dodatek;

Lekka sałatka na kolację
Baza to świeża młoda sałata lub rukola a dodatki wg uznania:
* truskawki, granat, ser feta, świeża mięta, ocet balsamiczny;
* truskawki, kozi ser, oliwa z oliwek, prażone pestki dyni;
* grillowana pierś z kurczaka, świeży ananas, pomidory, miód,musztarda;
* krewetki, pomarańcze, czosnek, orzechy włoskie, chilli, miód, oliwa z
oliwek
* biały ser, grejpfrut, prażone pestki dyni i słonecznika, miód, oliwa z
oliwek.

Ja już nabrałam apetytu na te wszystkie letnie i lekkie pyszności:) Wytrwałości na ten upalny, letni czas!


Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

5 powodów, dla których warto jeść owies

Osoby, które regularnie sięgają po owies dbają o prawidłową pracę swojego przewodu pokarmowego. Owies jest bardzo ważnym źródłem błonnika pokarmowego w naszej diecie, a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji.

10 października - Dzień Owsianki

Dawno nie celebrowaliśmy żadnego święta, a już z pewnością nie tak zdrowego;) Owsianka... to nic innego, jak samo zdrowie o poranku :) Wiem, wiem, nie wszyscy ją lubią, ale może warto się przekonać, aby wprowadzić do swojego życia witalność, moc wartości odżywczych nieocenionych dla naszego ciała i ducha.

Lody – smak lata

W letnie upalne dni ciężko jest sobie odmówić orzeźwiającej przekąski jaką są lody. Czy zawsze ta słodka słabość musi być bombą kaloryczną? Może, ale nie musi! Najlepiej lody potraktować jako przekąskę, czyli II śniadanie czy podwieczorek a nie dodatkowy posiłek w naszym jadłospisie.

Małgorzata Łyżniak