Dlaczego warto jeść miód?

Miód jest powszechnie znanym, jednak chyba trochę zapomnianym i odsuniętym na dalszy plan składnikiem zdrowej diety. Z czego się składa, jakie ma własciwości i dlaczego warto go jeść? 


Polecani dietetycy

Do słodzenia miodem codziennej herbaty raczej nie będę zachęcać, jednak jako zamiennik cukru, np. do dressingu dodawanego do zdrowych dań lub sałatek, koktajli owocowych, owsianki czy kanapki z ciemnym chlebem i twarogiem, może stanowić smaczny i zdrowy dodatek.
Miód w ponad 80 procentach składa się z węglowodanów (cukrów), natomiast za jego smak i aromat odpowiadają obecne w nim kwasy owocowe (m. in. cytrynowy, jabłkowy) i olejki eteryczne.

O barwie miodu decydują natomiast liczne barwniki w tym najważniejsze: beta-karoten i ksantofil. Związki te odznaczają się właściwościami przeciwutleniającymi, które walcząc z nadmiarem wolnych rodników produkowanych w organizmie człowieka, przyczyniają się do zapobiegania powstawaniu miażdżycy, nowotworów, jak również opóźniają procesy starzenia się organizmu.

Beta-karoten i ksantofil to nie jedyne przeciwutleniacze miodu. Do tej grupy można zaliczyć również liczne flawonoidy oraz obecne w miodzie witaminy A i C. Poza wymienionymi witaminami w miodzie znajdziemy jeszcze pewne ilości witamin: B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna oraz składników mineralnych: potasu, chloru, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, manganu, kobaltu i innych.

Innymi cennymi składnikami miodu są nadtlenek wodoru i acetylocholina.
Pierwszy z wymienionych ma właściwości antyseptyczne, drugi zaś wpływa na układ krążenia powodując, m. in. obniżenie ciśnienia krwi.
Ten bogaty skład miodu powoduje, że przypisuje się mu działanie lecznicze i profilaktyczne m.in. w chorobach serca, wątroby, przewodu przewodu pokarmowego.

Tradycyjnie stosuje się miód do walki z przeziębieniem i w celu podniesienia odporności.

Aby w pełni korzystać z właściwości miodu należy pamiętać o kilku faktach:

1. Miód jest wysokokalorycznym produktem składającym się przede wszystkim z cukrów prostych dlatego jest bardzo limitowany w diecie osób chorych na cukrzycę, insulinooporność i inne choroby związane z nieprawidłowym metabolizmem węglowodanów.

2. Nie powinien być nadużywany również przez wszystkich, którzy dbają o zdrowie i szczupłą sylwetkę.

3. Miód traci sporo swoich swoich właściwości w wyższej temperaturze, zwłaszcza dodany do wrzątku lub gotowania, dlatego powinien być stosowany przede wszystkim na zimno.

4. Miód nie powinien być podawany dzieciom poniżej 1 roku życia, gdyż może spowodować groźne dla tej grupy wiekowej zatrucie.





Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Selen - kluczowy składnik diety w chorobie Hashimoto

Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy typu Hashimoto jest powszechnym problemem zdrowotnym w naszym społeczeństwie. Oprócz klasycznego leczenia farmakologicznego stosowanego w omawianym schorzeniu warto zwrócić uwagę na składniki odżywcze zawarte w pożywieniu, które istotnie wspomagają pracę tarczycy. Na szczególną uwagę zasługuje selen.

Kakao - smak dzieciństwa

Kakao ... hmmm ... smak dzieciństwa zapamiętany w pięknym obrazku sprzed lat:) Mamy pełnię lata. Stół w kuchni nakryty ceratą w kratkę a na niej owoce. Na stole tym stoi kubek, biały, porcelanowy, z przodu ma prążki a w samym środku jest czerwone jabłuszko :) Mam go do dziś i ma już on jakieś .. niech policzę.. tak - z pewnością minimum 31 lat.. :) A w kubku tym .. "napój bogów" - kakao przygotowane prze moją babcię na śniadanie. Obok kanapka z dżemem albo białym serem i miodem. Kiedyś to był zestaw obowiązkowy. Też macie takie wspomnienia z dzieciństwa? Może podzielicie się z nami swoimi obrazkami namalowanymi wspomnieniami sprzed lat? Kiedyś kakao królowało na śniadaniowych stołach w domu, szkołach, stołówkach a nawet barach mlecznych. Co ma takiego w sobie ten napój i pytanie czy warto go pić? Postaramy się odpowiedzieć w kilku słowach i nieco przybliżyć co kryje tajemniczy kubek wypełniony po brzegi smakowitym i aromatycznym kakao.

Dieta a wakacje all inclusive

Osoby dbające o szczupłą sylwetkę często obawiają się wyjazdów o charakterze all-inclusive, upatrując w nich zaprzepaszczenia wielomiesięcznych starań o niższą masę ciała. Czy słusznie?

Jolanta Czepułkowska
Co nieco o kimchi
Co nieco o kimchi