Czy taka pusta, ta kapusta?

Często niedoceniana a niesłusznie. Może za mało o niej wiemy i dlatego uważamy ją za dość pospolite warzywo. Może i pospolite ale zdrowe, z wieloma pożytecznymi właściwościami dla naszego organizmu. W wierszu Jana Brzechwy była najmądrzejszą jarzyną spośród wszystkich, które brały udział w jakże burzliwej dyskusji "straganowej" ;) Czy równie rzeczowo i
jakże odpowiedzialnie kapusta, bo o niej właśnie mowa, przyczyni się do dbałości o nasze zdrowie?



Polecani dietetycy

Kapusta w Polsce znana jest od XV wieku, niektóre źródła podają, że pojawiła się u nas już w wieku XIV. Najbardziej popularną odmianą i jednocześnie najstarszą, uprawianą w Polsce była kapusta biała. 400 lat temu natomiast nowym gatunkiem, który zyskiwał popularność była kapusta włoska. Ten rodzaj rozpowszechniła znana wszystkim z wprowadzenia na stoły polskie włoszczyzny - królowa Bona. Kapusta pekińska to najnowszy nabytek na przestrzeni lat - pojawiła się dopiero na rynku polskim w latach trzydziestych XX w.

Kilka ważnych faktów:
* Legendy historyczne głoszą, że kapusta narodziła się z łez Likurga, który został ukarany przez swojego władcę za zniszczenie jakże niezwykle wartościowej winnicy;
* Sama nazwa kapusta pochodzi od słowa " caputium", co po łacinie oznacza główka;
* Co roku w Małopolsce, dokładnie w miejscowości Charsznica, odbywają się Charsznickie Dni Kapusty - największe święto tego rodzaju w naszym kraju;
* Najbardziej znane rodzaje kapusty to: kapusta biała, czerwona, pekińska, włoska ale także kalarepa, brukselka, brokuły;
* Zasadnicza różnica między kapustą kiszoną a kwaszoną jest taka, że kapusta kiszona podlega procesowi fermentacji przez około dwa tygodnie a kwaszona jest tylko "podrasowywana" mieszanką octu z cukrem oraz dodatkowo zachowuje swój biały kolor, kiedy kiszona zmienia barwę na żółtą;
* kapusta nie jest polecana osobom mającym schorzenia tarczycy, z uwagi na substancje, które utrudniają przyswajanie jodu z pożywienia.



Kapuściana metryczka:
- kapusta jest doskonałym warzywem, które można stosować w diecie z uwagi na swoją niską kaloryczność, 100g to jedyne 40 kcal;
- bogate źródło witamin, szczególnie tych z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6 ale także witaminy C; co ciekawe największa zawartość witaminy C jest w samym głąbie kapusty; w kapuście znajduje się także witamina A, E i K;
- spory zasób takich składników mineralnych jak: wapń, magnez, potas; kwas foliowy i żelazo kumuluje się w liściach kapusty a w procesie gotowania wyczuwalna jest woń siarki, tak więc i ten pierwiastek jest
obecny w tym warzywie;


Jakie są właściwości pro-zdrowotne kapusty?
* leczy kaca - już w starożytności Rzymianie spożywali liście kapusty aby zniwelować wypite procenty i uchronić się przed wszystkimi dolegliwościami tzw. dnia następnego ;)
* liście z kapusty doskonale sprawdzą się jako naturalny lek na ból stawów ale także ukoją ból piersi u kobiet karmiących swoje maleństwa, zapobiegając także powstawaniu stanów zapalnych;
* kiszona kapusta zwana antybiotykiem z natury wspomaga pracę układu trawiennego, wytwarza dobre bakterie, które pozytywnie oddziałują na jelita i układ pokarmowy, wspierają pracę żołądka;
* kapusta włoska zawiera  luteinę, która chroni nasz wzrok i wspomaga prawidłowe widzenie; zapobiega powstawaniu zaćmy;
* kapusta czerwona i związki w niej zawarte przyczyniają się do obniżenia ciśnienia i działają przeciwmiażdżycowo;
* sok ze świeżej kapusty jest dobrym rozwiązaniem na chorobę wrzodową żołądka; a jeśli rozcieńczymy go z wodą, stworzymy doskonały preparat do płukania jamy ustnej i gardła;
* sok z kiszonej kapusty wspomaga pracę wątroby, pęcherzyka żółciowego, śledziony ale także pomaga walczyć z żylakami odbytu, reumatyzmem;
* kapusta opóźnia procesy starzenia.


Uwaga! Obalamy mit - kapusta wcale nie jest ciężkostrawna. Oczywiście, jeśli dołożymy tam tłustego mięska pod bigosik albo wzbogacimy ją smalcem dla podbicia smaku to tak, danie będzie ciężkostrawne. Jednak
sama kapusta sama w sobie jest lekkostrawna.


Kapusta jest bardzo zdrowym warzywem, niskokalorycznym a przy tym bardzo smacznym. Wpisuje się w jesienny charakter naszego menu, dlatego jedzmy ją z przyjemnością - na zdrowie! :)

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Sierpniowe smaki: śliwka

Pierwsza połowa sierpnia za nami, a na lokalnych straganach pojawiają się piękne kolory i smaki jesieni -  soczysta śliwka:) Z czym Wam się kojarzy? Mi przede wszystkim z mało dietetycznym, ale za to bardzo pysznym drożdżowym ciastem ze śliwkami i kruszonką!;))) Mniam! :))

Zdrowe przekąski na Mundial

Wierni Kibice Drużyny Narodowej w czasie tych Mistrzostw, zasiądą przed odbiornikami swoich telewizorów, aby dzielić emocje i dzielnie dopingować naszą Reprezentację! :)) Ale czym jest doping bez dobrych przekąsek? ;) 

Zagadkowa egzotyka - owoce różnych kontynentów część 1.

Kolorowe, o dziwnym kształcie, często charakterystycznym smaku ale i zapachu.. co to takiego ? Czas zajrzeć na stragany owoców ze świata,aby poznać te tajemnicze owocowe przyjemności, które także coraz częściej pojawiają się również i na naszych półkach sklepowych. Wielu z nas zatrzymuje wzrok na intrygujących oko okazach ale brak nam odwagi, by spróbować nowych smaków. Czas to zmienić! :) A żeby przełamać pewne bariery, proponujemy nieco zajrzeć w głąb owocowego świata:) Podróż czas zacząć! :)

Anna Huma - Nande