Cykl runo leśne lato: Jeżyna

Dziś kontynuujemy cykl o runie leśnym, koncentrując się na jeżynie nazywanej inaczej ożyną lub ostrężyną :) Zdecydowanie częściej więcej uwagi poświęca się jej bardziej czerwonej siostrze - malinie, a nie słusznie, ponieważ jeżyna także ma dużo właściwości, które bardzo pozytywnie oddziałują na nasz organizm. Warto sprawdzić, co bliźniacza jeżyna może zdziałać korzystnego dla naszego zdrowia :)


Polecani dietetycy


Jeżyna jest krzewem, należącym tak jak i poziomka do rodziny różowatych. Rośnie najczęściej dziko w lasach ale jest także rośliną coraz częściej goszczącą w naszych ogrodach. Dlaczego ? Odpowiedź jest oczywista - bo jest po prostu zdrowa:) Owoce jeżyny kształtem przypominają malinę, choć są nieco wydłużone i mają intensywną ciemną barwę - od odcieni niebieskich przez granaty aż do mocnej czerni.

Co legendy głoszą o jeżynie?
Krzewy jeżynowe, zgodnie ze mitologią starożytnej Grecji, powstały w wyniku batalii między Zeusem a Tytanami. Walka była na tyle drapieżna, iż krew Tytanów spływająca na ziemię zaowocowała powstaniem rośliny, jaką jest jeżyna. Sok jeżynowy nazywany był krwią Tytanów. W starożytności jeżyna już była wykorzystywana w medycynie tamtejszych czasów. Odkryto, że liście jeżynowe przeżuwane przez ówczesny lud, pomagały we wzmocnieniu dziąseł a także owoc ten był naturalnym medykamentem w leczeniu chorób skórnych.
A jak jest dzisiaj? Co w sobie kryje jeżyna i jakie właściwości korzystne dla nas sobą reprezentuje?

Jeżyna to źródło:
- witaminy C, A, E, K, B6;
- zawiera tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz kwas foliowy;
- jest bogactwem takich minerałów jak: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz błonnik;

Jakie prozdrowotne działanie przyniesie nam włączenie do diety owoców jeżyny?
* działanie przeciwnowotworowe z uwagi na bardzo dużą zawartość antyoksydantów; jeżyny poprzez swój skład hamują powstawanie komórek nowotworowych;
* działanie antybakteryjne - szczególnie gardło, jama ustna;
* wzmacnia układ odpornościowy;
* przyspieszają gojenie ran i uszkodzeń skórnych ( najlepsze okłady z owoców);
* regulują pracę układu trawiennego i pokarmowego, pomagają uporać się z brakiem regularnych wypróżnień z uwagi na dużą ilość błonnika w swym składzie;
* chronią i wspomagają pracę układu krążenia;
* chronią wzrok, w tym szczególnie mogą zapobiegać rozwojowi takiego stanu chorobowego, jakim jest m.in zwyrodnienie plamki żółtej;
* dzięki zawartości witaminy K, wapnia i magnezu wspierają układ kostny i jego regenerację w przypadku np. złamań;
* bardzo dobre oddziaływanie na skórę, hamuje procesy starzenia, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni przed uszkodzeniami skórnymi, stanowiąc naturalną ochronę.

Jeżynę warto wykorzystywać zarówno w diecie, w tym także diecie cukrzycowej, ale także i w kosmetyce, także tej domowej, naturalnej aby wzmocnić cerę i nadać jej blasku:) Liście jeżyny są bardzo dobrym składnikiem naparów na przeziębienie, grypę. Sam wywar z owoców jest doskonały na ukojenie nerwów, na problemy ze wzrokiem, na wszystkie dolegliwości żołądkowe i jelitowe.

Zbierajmy jeżyny, przetwarzajmy je we właściwy sposób aby nie traciły swoich cennych właściwości leczniczych i były naturalnym lekarstwem w naszej domowej apteczce ... praktycznie na większość dolegliwości :)

Udanych zbiorów jeżynowych! :)
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Przyjemność z chrupania czyli orzechy!

Pora na przekąskę, a Ty nie wiesz na co się zdecydować? Owoc, warzywo, wafle ryżowe, a może po prostu... orzechy ? Są wprawdzie kaloryczne, jednak nie należy zapominać o ich właściwościach prozdrowotnych. Jeśli będziemy spożywać je z umiarem, to z pewnością nie zaszkodzą naszej diecie a dostarczą naszemu organizmowi cennych witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpłyną na ochronę naszego serca.
Jakie orzechy wybrać? Wachlarz jest dość szeroki:)

Cykl runo leśne lato: Poziomka

Czas wakacji to czas wyjazdów do lasu, nad jeziora, rzeki, morza i gdzie tylko zapragniemy, aby zapewnić sobie relaks i wypoczynek. Tym razem skoncentrujemy się na tym pierwszym czyli lesie, a raczej tym, co możemy w nim smacznego i zdrowego znaleźć dla ciała, ducha i urody. Dziś czas na poziomkę :)

Koszmar dzieciństwa - szpinak :)

Zielony, papkowaty, bez smaku.... tak z pewnością kojarzy się nam szpinak, kiedy sięgniemy pamięcią do czasów przedszkolnych ;) Ale czy faktycznie takie wspomnienie powinno  ciągnąć  się za nami w nieskończoność ? Nie zgadzamy się na to, dlatego czas na nowe otwarcie - szpinak w smacznej, zdrowej, wartościowej odsłonie. Zaczynamy! :

Elżbieta Gmurczyk
Dieta w niecodziennym wydaniu
Dieta w niecodziennym wydaniu