Cykl runo leśne lato: Jeżyna

Dziś kontynuujemy cykl o runie leśnym, koncentrując się na jeżynie nazywanej inaczej ożyną lub ostrężyną :) Zdecydowanie częściej więcej uwagi poświęca się jej bardziej czerwonej siostrze - malinie, a nie słusznie, ponieważ jeżyna także ma dużo właściwości, które bardzo pozytywnie oddziałują na nasz organizm. Warto sprawdzić, co bliźniacza jeżyna może zdziałać korzystnego dla naszego zdrowia :)


Polecani dietetycy


Jeżyna jest krzewem, należącym tak jak i poziomka do rodziny różowatych. Rośnie najczęściej dziko w lasach ale jest także rośliną coraz częściej goszczącą w naszych ogrodach. Dlaczego ? Odpowiedź jest oczywista - bo jest po prostu zdrowa:) Owoce jeżyny kształtem przypominają malinę, choć są nieco wydłużone i mają intensywną ciemną barwę - od odcieni niebieskich przez granaty aż do mocnej czerni.

Co legendy głoszą o jeżynie?
Krzewy jeżynowe, zgodnie ze mitologią starożytnej Grecji, powstały w wyniku batalii między Zeusem a Tytanami. Walka była na tyle drapieżna, iż krew Tytanów spływająca na ziemię zaowocowała powstaniem rośliny, jaką jest jeżyna. Sok jeżynowy nazywany był krwią Tytanów. W starożytności jeżyna już była wykorzystywana w medycynie tamtejszych czasów. Odkryto, że liście jeżynowe przeżuwane przez ówczesny lud, pomagały we wzmocnieniu dziąseł a także owoc ten był naturalnym medykamentem w leczeniu chorób skórnych.
A jak jest dzisiaj? Co w sobie kryje jeżyna i jakie właściwości korzystne dla nas sobą reprezentuje?

Jeżyna to źródło:
- witaminy C, A, E, K, B6;
- zawiera tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz kwas foliowy;
- jest bogactwem takich minerałów jak: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz błonnik;

Jakie prozdrowotne działanie przyniesie nam włączenie do diety owoców jeżyny?
* działanie przeciwnowotworowe z uwagi na bardzo dużą zawartość antyoksydantów; jeżyny poprzez swój skład hamują powstawanie komórek nowotworowych;
* działanie antybakteryjne - szczególnie gardło, jama ustna;
* wzmacnia układ odpornościowy;
* przyspieszają gojenie ran i uszkodzeń skórnych ( najlepsze okłady z owoców);
* regulują pracę układu trawiennego i pokarmowego, pomagają uporać się z brakiem regularnych wypróżnień z uwagi na dużą ilość błonnika w swym składzie;
* chronią i wspomagają pracę układu krążenia;
* chronią wzrok, w tym szczególnie mogą zapobiegać rozwojowi takiego stanu chorobowego, jakim jest m.in zwyrodnienie plamki żółtej;
* dzięki zawartości witaminy K, wapnia i magnezu wspierają układ kostny i jego regenerację w przypadku np. złamań;
* bardzo dobre oddziaływanie na skórę, hamuje procesy starzenia, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni przed uszkodzeniami skórnymi, stanowiąc naturalną ochronę.

Jeżynę warto wykorzystywać zarówno w diecie, w tym także diecie cukrzycowej, ale także i w kosmetyce, także tej domowej, naturalnej aby wzmocnić cerę i nadać jej blasku:) Liście jeżyny są bardzo dobrym składnikiem naparów na przeziębienie, grypę. Sam wywar z owoców jest doskonały na ukojenie nerwów, na problemy ze wzrokiem, na wszystkie dolegliwości żołądkowe i jelitowe.

Zbierajmy jeżyny, przetwarzajmy je we właściwy sposób aby nie traciły swoich cennych właściwości leczniczych i były naturalnym lekarstwem w naszej domowej apteczce ... praktycznie na większość dolegliwości :)

Udanych zbiorów jeżynowych! :)
Autor:

Podobne artykuły

Diety sokowe. Czy są korzystne dla organizmu?

Diety sokowe to jeden z trendów, który przyciąga uwagę osób poszukujących szybkich sposobów na detoks organizmu i utratę wagi. Jednak zanim zanurzysz się w świat soków,warto przyjrzeć się ich potencjalnym korzyściom i zagrożeniom dla zdrowia.

Co po diecie?

Dlaczego trzeba wyjść z diety? Wychodzenie z diety polega na stopniowym rozszerzaniu diety odchudzającej w celu zwiększenia ilości "jedzenia" z poziomu niskokalorycznego, na którym trwamy odchudzając się do poziomu normoenergetycznego. Normoenergetyczna dieta w pełni pokrywa zapotrzebowanie na energię oraz w większym stopniu niż dieta odchudzająca na witaminy i składniki mineralne.

Lody podczas diety. Jeść czy nie jeść?

W letnie upalne dni większość z nas czuje nieodpartą chęć zjedzenia pysznych i orzeźwiających lodów. Co jednak powinny zrobić osoby będące w tym czasie na diecie? Walczyć z tą słodką słabością czy poddać się jej?

Elżbieta Gmurczyk