Ostatnie dni lata, czyli jak wykorzystać owoce sezonowe

Lato zbliża się ku końcowi, niestety. A wraz z nim powoli znikają sezonowe owoce. Proponuję wykorzystać je do maksimum, póki jeszcze są. Następne dopiero za rok. Oto kilka przepisów ? smacznych, zdrowych i przyjemnych w smaku 




Polecani dietetycy

Twarożek z brzoskwinią/nektarynką [1 porcja] - 1 opakowanie serka wiejskiego light, 1 średnia brzoskwinia/nektarynka, 1 łyżeczka rodzynek, 1 łyżeczka płatków migdałowych, cynamon. Brzoskwinię/nektarynkę drobno pokroić. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Serek połączyć z brzoskwinią/nektarynką. Dodać rodzynki i płatki migdałowe. Posypać cynamonem. Jeszcze raz wymieszać.

Koktajl jagodowy/borówkowy z konfiturą [1 porcja] - płatki owsiane, 1 szklanka jagód/borówek, 1 opakowanie jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka konfitury. Do jogurtu dodać jagody, płatki i konfiturę. Wszystko razem wymieszać.

Owsianka z brzoskwinią i tymiankiem [1 porcja] - płatki owsiane, 1 szklanka mleka 1,5%, 1 średnia brzoskwinia, 1 łyżeczka tymianku, cynamon, kardamon, imbir. Brzoskwinię pokroić w kostkę. Do mleka dodać cynamon, imbir i kardamon. Wymieszać i zagotować. Do wrzącego mleka dodać płatki, wymieszać. Gotować stale mieszając. Gdy owsianka zacznie gęstnieć dodać brzoskwinię i tymianek. Całość jeszcze raz wymieszać i gotować aż brzoskwinia będzie miękka.

Placki z borówkami [1 porcja] - 2 łyżki mąki, 1 jajko, pół szklanki mleka 1,5-2%, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka borówek, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka orzechów. Borówki połączyć z miodem. Wymieszać. Mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia i orzechy połączyć ze sobą. Wymieszać. Smażyć na oliwie. Posypać borówkami wymieszanymi z miodem.

Naleśniki z brzoskwiniami i wiórkami kokosowymi [1 porcja] -ciasto na 2 naleśniki: pół szklanki mleka 1,5%, 1 jajko, 4 łyżki mąki, 2 łyżki wody. Farsz do 1 naleśnika: 1 średnia brzoskwinia, 1 łyżeczka wiórków kokosowych. Składniki ciasta połączyć ze sobą i zmiksować. Odstawić i przygotować farsz. Brzoskwinię drobno pokroić. Połączyć z wiórkami kokosowymi. Wymieszać. Na usmażonym naleśniku położyć warstwę nadzienia.

Smacznego 


Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

5 powodów, dla których warto jeść owies

Osoby, które regularnie sięgają po owies dbają o prawidłową pracę swojego przewodu pokarmowego. Owies jest bardzo ważnym źródłem błonnika pokarmowego w naszej diecie, a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji.

Jak dzięki diecie wzmocnić odporność?

Powoli wkraczamy w okres jesienno-zimowy, kiedy to jesteśmy narażeni na różne infekcje i przeziębienia. Będziemy zmagać się z obniżoną odpornością i gorszym samopoczuciem. A gdyby tak wzmocnić się na ten czas za pomocą diety?

Co jeść na śniadanie, gdy od rana mamy mało czasu? :)

Posiłki muszą być spożywane regularnie, począwszy od zdrowego, pełnowartościowego śniadania, aby zapewnić organizmowi materiał do pracy na cały dzień, nie powodując zbędnego odkładania tkanki tłuszczowej w naszym ciele. Jak powinno wyglądać śniadanie i co zrobić, kiedy rano nie mamy wystarczająco dużo czasu na przygotowanie zdrowego posiłku?

Małgorzata Łyżniak