Ostatnie dni lata, czyli jak wykorzystać owoce sezonowe

Lato zbliża się ku końcowi, niestety. A wraz z nim powoli znikają sezonowe owoce. Proponuję wykorzystać je do maksimum, póki jeszcze są. Następne dopiero za rok. Oto kilka przepisów ? smacznych, zdrowych i przyjemnych w smaku 




Polecani dietetycy

Twarożek z brzoskwinią/nektarynką [1 porcja] - 1 opakowanie serka wiejskiego light, 1 średnia brzoskwinia/nektarynka, 1 łyżeczka rodzynek, 1 łyżeczka płatków migdałowych, cynamon. Brzoskwinię/nektarynkę drobno pokroić. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Serek połączyć z brzoskwinią/nektarynką. Dodać rodzynki i płatki migdałowe. Posypać cynamonem. Jeszcze raz wymieszać.

Koktajl jagodowy/borówkowy z konfiturą [1 porcja] - płatki owsiane, 1 szklanka jagód/borówek, 1 opakowanie jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka konfitury. Do jogurtu dodać jagody, płatki i konfiturę. Wszystko razem wymieszać.

Owsianka z brzoskwinią i tymiankiem [1 porcja] - płatki owsiane, 1 szklanka mleka 1,5%, 1 średnia brzoskwinia, 1 łyżeczka tymianku, cynamon, kardamon, imbir. Brzoskwinię pokroić w kostkę. Do mleka dodać cynamon, imbir i kardamon. Wymieszać i zagotować. Do wrzącego mleka dodać płatki, wymieszać. Gotować stale mieszając. Gdy owsianka zacznie gęstnieć dodać brzoskwinię i tymianek. Całość jeszcze raz wymieszać i gotować aż brzoskwinia będzie miękka.

Placki z borówkami [1 porcja] - 2 łyżki mąki, 1 jajko, pół szklanki mleka 1,5-2%, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka borówek, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka orzechów. Borówki połączyć z miodem. Wymieszać. Mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia i orzechy połączyć ze sobą. Wymieszać. Smażyć na oliwie. Posypać borówkami wymieszanymi z miodem.

Naleśniki z brzoskwiniami i wiórkami kokosowymi [1 porcja] -ciasto na 2 naleśniki: pół szklanki mleka 1,5%, 1 jajko, 4 łyżki mąki, 2 łyżki wody. Farsz do 1 naleśnika: 1 średnia brzoskwinia, 1 łyżeczka wiórków kokosowych. Składniki ciasta połączyć ze sobą i zmiksować. Odstawić i przygotować farsz. Brzoskwinię drobno pokroić. Połączyć z wiórkami kokosowymi. Wymieszać. Na usmażonym naleśniku położyć warstwę nadzienia.

Smacznego 


Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Dieta pudełkowa czyli wady i zalety cateringu dietetycznego

Dieta pudełkowa to jedno z najbardziej popularnych rozwiązań dietetycznych ostatnich lat. Coraz więcej osób próbuje wkroczyć na ścieżkę zdrowego żywienia, wybierając gotowe rozwiązania dostępne na rynku. Jedni chcą jeść bardziej zdrowo, inni potrzebują stracić zbędne kilogramy a jeszcze inni chcą zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. Od czegoś trzeba zacząć. Jednak czy dieta pudełkowa jest gotową receptą na sukces ? Jak szybko rozwija się rynek firm produkujących diety pudełkowe? Jakie wady i zalety ma catering dietetyczny?

30 lipca - Dzień Sernika

Ciągle tylko dieta i dieta i wreszcie nadchodzi okazja do grzechu... :) 30 Lipca został mianowany Międzynarodowym Dniem Sernika:) Świętować czy nie świętować? Taka okazja jest tylko raz do roku, więc pozwalamy na jeden mały kawałeczek. Ale czy
nie wydaje się Wam, że Międzynarodowy Dzień Sernika powinien mieć swoje święto w okolicach Bożego Narodzenia lub Wielkiej Nocy? To wszak wtedy na naszych świątecznych stołach króluje sernik. Ależ jaki on wtedy cudny.. krakowski z kratką, wiedeński, czekoladowy, królewski, z rodzynkami, z makiem, z chałwą ... po prostu z czym tylko się da. Jedno jest pewne,zawsze smakuje tak samo - pysznie ;)

Zagadkowa egzotyka - owoce różnych kontynentów część 1.

Kolorowe, o dziwnym kształcie, często charakterystycznym smaku ale i zapachu.. co to takiego ? Czas zajrzeć na stragany owoców ze świata,aby poznać te tajemnicze owocowe przyjemności, które także coraz częściej pojawiają się również i na naszych półkach sklepowych. Wielu z nas zatrzymuje wzrok na intrygujących oko okazach ale brak nam odwagi, by spróbować nowych smaków. Czas to zmienić! :) A żeby przełamać pewne bariery, proponujemy nieco zajrzeć w głąb owocowego świata:) Podróż czas zacząć! :)

Jolanta Czepułkowska