Dlaczego warto stawiać na polskie produkty?

Jednym z najważniejszych powodów, dla których powinniśmy wybierać polskie produkty, polskich producentów, polskie marki jest fakt, że wspieramy dzięki temu rodzimą gospodarkę.


Polecani dietetycy

Transport obcych produktów przyczynia się również do zwiększenia zanieczyszczenia środowiska. Nierzadko również sam surowiec jest bardzo nieekologiczny, jeżeli producent był zmuszony "zabezpieczyć" go przed zepsuciem w transporcie. Wiele przewożonych produktów, głównie owoce i warzywa, traci na wartości odżywczej w wyniku podróży i nie może równać się pod tym względem ich odpowiednikom z okolicy.

Wiele naszych krajowych, tradycyjnych produktów jest jednak przede wszystkim bardzo dobrych zarówno pod względem preferencji smakowych, jak i wartości odżywczej. Takimi przykładami mogą być, np. pieczywo, które nie ma sobie równego bodajże nigdzie na świecie czy owoce sezonowe, takie jak truskawki, maliny, wiśnie, śliwki, czereśnie, jeżyny, porzeczki itd, które w wielu częściach świata, nawet w sezonie, są albo niepowszechnie dostępne albo zdecydowanie odbiegają smakiem od znanych nam - krajowych.


Powody, dla których warto kupować polskie produkty podane na wstępie, mogą skłaniać nas do wyboru różnych konwencjonalnych produktów spożywczych rodzimego pochodzenia, jak np. jaja czy produkty mleczne. Mamy tymczasem grupę polskich produktów, które śmiało stają do konkurencji z zagranicznymi z tej samej kategorii m. in. sery (oscypek, ser koryciński, bryndza, bundz, ser edamski i sporo innych), ryby: karpie, pstrągi, olej lniany i rzepakowy czy miody.


Warto wybierać dobre polskie produkty spożywcze, ale również czerpać z polskiej tradycji jedzenia pewnych bardzo zdrowych produktów i potraw. Znalazłoby się zapewne wiele takich przykładów, np. zupy - danie (najczęściej) lekkostrawne, dostarczające wielu witamin i składników mineralnych, będące świetnym sposobem na zwiększenie ilości spożycia warzyw, kasze - kilka powszechnie dostępnych rodzajów (manna, gryczana, jaglana, jęczmienna) oraz form (np. jęczmienna łamana, perłowa, pęczak), z których każdy znajdzie coś dla siebie.


Kasze są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, błonnika pokarmowego, białka roślinnego. Jako trzecie wymienię kiszonki: zwłaszcza kapustę i ogórki, które są m.in. bardzo bogatym źródłem witaminy C oraz bakterii probiotycznych, które pełnią bardzo ważną rolę m.in. regulacji pracy jelit oraz wzmacniania odporności organizmu.

W dobie coraz bardziej świadomego konsumenta warto, abyśmy robiąc zakupy zwracali uwagę, m. in.: na skład czy wartość odżywczą produktów spożywczych, ale również na miejsce ich pochodzenia i wybierali produkty "dobre, bo nasze", ale przede wszystkim "nasze bo dobre".

Mgr inż. Elżbieta Gmurczyk

dietetyk/specjalista ds. żywienia
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Co zrobić, żeby przytyć?

Ze względu na wciąż rosnący problem nadwagi i otyłości, porady dietetyczne zazwyczaj kierowane są do osób chcących zgubić zbędne kilogramy i zredukować tkankę tłuszczową. Wśród nas są jednak osoby mające odwrotny problem - zbyt niską masę ciała w stosunku do wzrostu. Przyczyny niedowagi mogą być różne.

Dieta w chorobie Hashimoto i niedoczynności tarczycy

Podstawą leczenia chorób tarczycy jest farmakoterapia. Jednak odpowiednia dieta, dostarczająca składników odżywczych potrzebnych do syntezy hormonów tarczycy a jednocześnie wykluczająca produkty zaburzające ten proces, ma bardzo duże znaczenie wspomagające terapię. Jak powinien taki jadłospis wyglądać?

Jak dieta wpływa na kondycję naszej cery?

Właściwa dieta ma znaczący wpływ na stan naszej cery podobnie, jak na kondycję naszych włosów, paznokci oraz ogólny stan naszego zdrowia. Niejednokrotnie pod określonymi problemami ?urodowymi? doszukujemy się konkretnych niedoborów określonych witamin, minerałów czy innych związków i rzeczywiście niekiedy takowe mają miejsce.

Jolanta Czepułkowska
Dieta pudełkowa czyli wady i zalety cateringu dietetycznego
Dieta pudełkowa czyli wady i zalety cateringu dietetycznego