Dlaczego warto stawiać na polskie produkty?

Jednym z najważniejszych powodów, dla których powinniśmy wybierać polskie produkty, polskich producentów, polskie marki jest fakt, że wspieramy dzięki temu rodzimą gospodarkę.


Polecani dietetycy

Transport obcych produktów przyczynia się również do zwiększenia zanieczyszczenia środowiska. Nierzadko również sam surowiec jest bardzo nieekologiczny, jeżeli producent był zmuszony "zabezpieczyć" go przed zepsuciem w transporcie. Wiele przewożonych produktów, głównie owoce i warzywa, traci na wartości odżywczej w wyniku podróży i nie może równać się pod tym względem ich odpowiednikom z okolicy.

Wiele naszych krajowych, tradycyjnych produktów jest jednak przede wszystkim bardzo dobrych zarówno pod względem preferencji smakowych, jak i wartości odżywczej. Takimi przykładami mogą być, np. pieczywo, które nie ma sobie równego bodajże nigdzie na świecie czy owoce sezonowe, takie jak truskawki, maliny, wiśnie, śliwki, czereśnie, jeżyny, porzeczki itd, które w wielu częściach świata, nawet w sezonie, są albo niepowszechnie dostępne albo zdecydowanie odbiegają smakiem od znanych nam - krajowych.


Powody, dla których warto kupować polskie produkty podane na wstępie, mogą skłaniać nas do wyboru różnych konwencjonalnych produktów spożywczych rodzimego pochodzenia, jak np. jaja czy produkty mleczne. Mamy tymczasem grupę polskich produktów, które śmiało stają do konkurencji z zagranicznymi z tej samej kategorii m. in. sery (oscypek, ser koryciński, bryndza, bundz, ser edamski i sporo innych), ryby: karpie, pstrągi, olej lniany i rzepakowy czy miody.


Warto wybierać dobre polskie produkty spożywcze, ale również czerpać z polskiej tradycji jedzenia pewnych bardzo zdrowych produktów i potraw. Znalazłoby się zapewne wiele takich przykładów, np. zupy - danie (najczęściej) lekkostrawne, dostarczające wielu witamin i składników mineralnych, będące świetnym sposobem na zwiększenie ilości spożycia warzyw, kasze - kilka powszechnie dostępnych rodzajów (manna, gryczana, jaglana, jęczmienna) oraz form (np. jęczmienna łamana, perłowa, pęczak), z których każdy znajdzie coś dla siebie.


Kasze są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, błonnika pokarmowego, białka roślinnego. Jako trzecie wymienię kiszonki: zwłaszcza kapustę i ogórki, które są m.in. bardzo bogatym źródłem witaminy C oraz bakterii probiotycznych, które pełnią bardzo ważną rolę m.in. regulacji pracy jelit oraz wzmacniania odporności organizmu.

W dobie coraz bardziej świadomego konsumenta warto, abyśmy robiąc zakupy zwracali uwagę, m. in.: na skład czy wartość odżywczą produktów spożywczych, ale również na miejsce ich pochodzenia i wybierali produkty "dobre, bo nasze", ale przede wszystkim "nasze bo dobre".

Mgr inż. Elżbieta Gmurczyk

dietetyk/specjalista ds. żywienia
Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

7 ciekawostek o kawie, o których nie słyszałeś

Nie bez powodu kawa doczekała się swojego święta, które na całym świecie jest obchodzone 29 września. Jest to najczęściej konsumowany napój na świecie ? oszacowano, że w ciągu roku wypija się około 400 miliardów filiżanek tego trunku. Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych informacji na temat kawy.

Mleka roślinne - czy warto je spożywać?

Najczęściej spożywanym rodzajem mleka w codziennej diecie przede wszystkim dzieci, ale także i dorosłych jest oczywiście mleko krowie. Zdecydowanie rzadziej do jadłospisu wprowadzane jest mleko także zwierzęce -  kozie, które ma wiele walorów zdrowotnych ale trzeba pamiętać, że odznacza się także charakterystycznym zapachem i smakiem.

Dietetyczne sposoby na zwiększenie odporności

Odporność organizmu w dużym stopniu zależy od tego z czego składa się nasze codzienne menu. Istnieją bowiem produkty żywnościowe, które zawierają szereg substancji bioaktywnych stymulujących układ immunologiczny do walki z drobnoustrojami odpowiedzialnymi za różnego rodzaju infekcje. Jakie produkty powinny więc gościć na naszym stole o tej porze roku?

Małgorzata Łyżniak
Jak nie marnować jedzenia podczas świąt?
Jak nie marnować jedzenia podczas świąt?