Dlaczego warto stawiać na polskie produkty?

Jednym z najważniejszych powodów, dla których powinniśmy wybierać polskie produkty, polskich producentów, polskie marki jest fakt, że wspieramy dzięki temu rodzimą gospodarkę.


Polecani dietetycy

Transport obcych produktów przyczynia się również do zwiększenia zanieczyszczenia środowiska. Nierzadko również sam surowiec jest bardzo nieekologiczny, jeżeli producent był zmuszony "zabezpieczyć" go przed zepsuciem w transporcie. Wiele przewożonych produktów, głównie owoce i warzywa, traci na wartości odżywczej w wyniku podróży i nie może równać się pod tym względem ich odpowiednikom z okolicy.

Wiele naszych krajowych, tradycyjnych produktów jest jednak przede wszystkim bardzo dobrych zarówno pod względem preferencji smakowych, jak i wartości odżywczej. Takimi przykładami mogą być, np. pieczywo, które nie ma sobie równego bodajże nigdzie na świecie czy owoce sezonowe, takie jak truskawki, maliny, wiśnie, śliwki, czereśnie, jeżyny, porzeczki itd, które w wielu częściach świata, nawet w sezonie, są albo niepowszechnie dostępne albo zdecydowanie odbiegają smakiem od znanych nam - krajowych.


Powody, dla których warto kupować polskie produkty podane na wstępie, mogą skłaniać nas do wyboru różnych konwencjonalnych produktów spożywczych rodzimego pochodzenia, jak np. jaja czy produkty mleczne. Mamy tymczasem grupę polskich produktów, które śmiało stają do konkurencji z zagranicznymi z tej samej kategorii m. in. sery (oscypek, ser koryciński, bryndza, bundz, ser edamski i sporo innych), ryby: karpie, pstrągi, olej lniany i rzepakowy czy miody.


Warto wybierać dobre polskie produkty spożywcze, ale również czerpać z polskiej tradycji jedzenia pewnych bardzo zdrowych produktów i potraw. Znalazłoby się zapewne wiele takich przykładów, np. zupy - danie (najczęściej) lekkostrawne, dostarczające wielu witamin i składników mineralnych, będące świetnym sposobem na zwiększenie ilości spożycia warzyw, kasze - kilka powszechnie dostępnych rodzajów (manna, gryczana, jaglana, jęczmienna) oraz form (np. jęczmienna łamana, perłowa, pęczak), z których każdy znajdzie coś dla siebie.


Kasze są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, błonnika pokarmowego, białka roślinnego. Jako trzecie wymienię kiszonki: zwłaszcza kapustę i ogórki, które są m.in. bardzo bogatym źródłem witaminy C oraz bakterii probiotycznych, które pełnią bardzo ważną rolę m.in. regulacji pracy jelit oraz wzmacniania odporności organizmu.

W dobie coraz bardziej świadomego konsumenta warto, abyśmy robiąc zakupy zwracali uwagę, m. in.: na skład czy wartość odżywczą produktów spożywczych, ale również na miejsce ich pochodzenia i wybierali produkty "dobre, bo nasze", ale przede wszystkim "nasze bo dobre".

Mgr inż. Elżbieta Gmurczyk

dietetyk/specjalista ds. żywienia
Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Zagadkowa egzotyka - owoce różnych kontynentów część 1.

Kolorowe, o dziwnym kształcie, często charakterystycznym smaku ale i zapachu.. co to takiego ? Czas zajrzeć na stragany owoców ze świata,aby poznać te tajemnicze owocowe przyjemności, które także coraz częściej pojawiają się również i na naszych półkach sklepowych. Wielu z nas zatrzymuje wzrok na intrygujących oko okazach ale brak nam odwagi, by spróbować nowych smaków. Czas to zmienić! :) A żeby przełamać pewne bariery, proponujemy nieco zajrzeć w głąb owocowego świata:) Podróż czas zacząć! :)

Nowy Rok, nowe postanowienia, czyli zróbmy coś dla siebie

Okres świąteczno - noworoczny już za nami. Zjedliśmy i wypiliśmy dużo smacznych potraw. A teraz zastanawiamy się, czy nie warto byłoby zrobić czegoś dla siebie :). Jak zawsze odpowiedź brzmi : WARTO. Zadbajmy o siebie. A co w związku z tym? Czas na zmiany. Dieta to podstawa. Każdy z nas chce być szczupły a dzięki temu zdrowy, mieć lepsze samopoczucie i więcej energii. Jak się do tego zabrać?

Co kryje się w... jajkach?

Nie od dziś wiadomo, że jajka są niezwykle wartościowym składnikiem zdrowej diety. Jednak dopiero od kilku lat na nowo wróciły do pełni łask po tym, jak wcześniej sugerowano, że ich częste spożycie może wpływać na podwyższenie cholesterolu we krwi i może prowadzić, m.in.: do chorób serca.

Elżbieta Gmurczyk