Od czego zacząć odchudzanie?

2 września na całym świecie obchodziliśmy Dzień Dużego Rozmiaru. To dobra okazja, aby głębiej zastanowić się nad swoimi krągłościami i podjąć decyzję o odchudzaniu :) 



Polecani dietetycy

Jak to zrobić?

Po pierwsze - dobry plan to podstawa. Wybierz zdrowy sposób redukcji masy ciała. W obecnych czasach temat odchudzania stał się bardzo modny. Wciąż powstają nowe metody rzekomo gwarantujące szybką redukcję masy ciała. W rzeczywistości jednak tylko racjonalna dieta i aktywność fizyczna dają oczekiwane i trwałe rezultaty, wspierając przy tym stan zdrowia.

Po drugie - realne cele kluczem do sukcesu. Zastanów się nad swoją upragnioną masą ciała, ale marzenia przedyskutuj z dietetykiem, który ustali czy zaproponowana masa ciała jest dla Ciebie odpowiednia i realna do osiągnięcia.

Po trzecie - pośpiech to zły doradca. Traktuj odchudzanie jako proces, który może trwać wiele miesięcy. Prawidłowa redukcja masy ciała to utrata około 0,5 - 1kg na tydzień. Niestety szybkie pozbywanie się kilogramów gwarantuje w przyszłości pojawienie się efektu jo-jo i cały wysiłek idzie na marne.

Po czwarte - prawidłowo zbilansowane menu to podstawa odchudzania. Jedynie dobrze zaplanowana dieta wprowadzająca ujemny bilans energetyczny może doprowadzić do osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Jednak nie jest to jej jedyne zadanie. Przede wszystkim musi dostarczać wszystkich niezbędnych do życia składników pokarmowych w ilości zgodnej z indywidualnym zapotrzebowaniem. W prawidłowym zaplanowaniu takiej diety może pomóc dietetyk.

Po piąte - aktywność fizyczna jest nieodłącznym element odchudzania. Dla uzyskania lepszego efektu, prawidłowe odżywianie powinno być wspierane przez dobrze zaplanowaną aktywność fizyczną. Odchudzaniu najbardziej sprzyja umiarkowanie intensywny wysiłek fizyczny trwający około 1 godzinę.

Możliwości jest wiele, może to być pływanie, jazda na rowerze, aerobik, czy gry zespołowe. Jeśli jednak do tej pory Twoja aktywność fizyczna była naprawdę niska i obawiasz się o swoją kondycję możesz zacząć od spacerów lub szybkiego marszu.
Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak przetrwać Święta przy suto zastawionym stole i przyspieszyć przemianę materii?

Odliczanie do świąt czas zacząć. A jak święta to także przygotowania do pichcenia świątecznych potraw, wigilijnych dań, które gromadzą przy jednym stole całą rodzinę.
Tradycyjna kuchnia świąteczna nie należy do lekkich, łatwych i przyjemnych, szczególnie, gdy dania przygotowywane są z tradycją, na bazie receptur i przepisów sprzed lat, gdy gotowały nasze prababcie, babcie.

Warzywne abc czyli czas na paprykę

Węgry to kraj, z którym papryka niewątpliwie się kojarzy. To właśnie tam w 1526 roku zaczęto uprawiać to warzywo a z czasem zrobiono z niego wizytówkę tego kraju i rozpromowano w Europie. Jednak papryka znana jest na świecie znacznie dłużej, bo już około 6000 lat temu była uprawiana w Ameryce Środkowej i Południowej. Do Polski warzywo to dotarło dopiero pod koniec XVII wieku.

Projekt dieta - czym kierować się przy wyborze dietetyka?

Podjęcie decyzji o wejściu w projekt dieta jest dla nas jeszcze często ogromnym wyzwaniem, stresem i obawą związaną z tym, że nie podołamy, nie będzie efektu, a jo-jo zaskoczy nas szybciej, niż ktokolwiek i kiedykolwiek brał to pod uwagę. Należy zacząć od samego początku - dieta to nic wstydliwego. To jedynie klucz do dobrego zdrowia, samopoczucia i szczupłej sylwetki.

Anna Huma - Nande