Od czego zacząć odchudzanie?

2 września na całym świecie obchodziliśmy Dzień Dużego Rozmiaru. To dobra okazja, aby głębiej zastanowić się nad swoimi krągłościami i podjąć decyzję o odchudzaniu :) 



Polecani dietetycy

Jak to zrobić?

Po pierwsze - dobry plan to podstawa. Wybierz zdrowy sposób redukcji masy ciała. W obecnych czasach temat odchudzania stał się bardzo modny. Wciąż powstają nowe metody rzekomo gwarantujące szybką redukcję masy ciała. W rzeczywistości jednak tylko racjonalna dieta i aktywność fizyczna dają oczekiwane i trwałe rezultaty, wspierając przy tym stan zdrowia.

Po drugie - realne cele kluczem do sukcesu. Zastanów się nad swoją upragnioną masą ciała, ale marzenia przedyskutuj z dietetykiem, który ustali czy zaproponowana masa ciała jest dla Ciebie odpowiednia i realna do osiągnięcia.

Po trzecie - pośpiech to zły doradca. Traktuj odchudzanie jako proces, który może trwać wiele miesięcy. Prawidłowa redukcja masy ciała to utrata około 0,5 - 1kg na tydzień. Niestety szybkie pozbywanie się kilogramów gwarantuje w przyszłości pojawienie się efektu jo-jo i cały wysiłek idzie na marne.

Po czwarte - prawidłowo zbilansowane menu to podstawa odchudzania. Jedynie dobrze zaplanowana dieta wprowadzająca ujemny bilans energetyczny może doprowadzić do osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Jednak nie jest to jej jedyne zadanie. Przede wszystkim musi dostarczać wszystkich niezbędnych do życia składników pokarmowych w ilości zgodnej z indywidualnym zapotrzebowaniem. W prawidłowym zaplanowaniu takiej diety może pomóc dietetyk.

Po piąte - aktywność fizyczna jest nieodłącznym element odchudzania. Dla uzyskania lepszego efektu, prawidłowe odżywianie powinno być wspierane przez dobrze zaplanowaną aktywność fizyczną. Odchudzaniu najbardziej sprzyja umiarkowanie intensywny wysiłek fizyczny trwający około 1 godzinę.

Możliwości jest wiele, może to być pływanie, jazda na rowerze, aerobik, czy gry zespołowe. Jeśli jednak do tej pory Twoja aktywność fizyczna była naprawdę niska i obawiasz się o swoją kondycję możesz zacząć od spacerów lub szybkiego marszu.
Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Podobne artykuły

30 lipca - Dzień Sernika

Ciągle tylko dieta i dieta i wreszcie nadchodzi okazja do grzechu... :) 30 Lipca został mianowany Międzynarodowym Dniem Sernika:) Świętować czy nie świętować? Taka okazja jest tylko raz do roku, więc pozwalamy na jeden mały kawałeczek. Ale czy
nie wydaje się Wam, że Międzynarodowy Dzień Sernika powinien mieć swoje święto w okolicach Bożego Narodzenia lub Wielkiej Nocy? To wszak wtedy na naszych świątecznych stołach króluje sernik. Ależ jaki on wtedy cudny.. krakowski z kratką, wiedeński, czekoladowy, królewski, z rodzynkami, z makiem, z chałwą ... po prostu z czym tylko się da. Jedno jest pewne,zawsze smakuje tak samo - pysznie ;)

Musztarda - niedoceniony dodatek do diety?

Musztarda jest produktem wytwarzanym na bazie gorczycy i octu lub moszczu winnego, często z dodatkiem innych przypraw na przykład kurkumy. W Polskiej kuchni zazwyczaj wykorzystywana do nadawania bardziej wyrazistego smaku potrawom mięsnym, sałatkom czy po prostu kanapkom.

Co warto wiedzieć o grzybach?

Sezon na grzyby w pełni. Grzyby uprawne tj. pieczarki czy boczniaki są na wyciągniecie ręki przez cały rok ze względu na usystematyzowaną produkcję. Jednak grzyby leśne są dostępne tylko sezonowo lub w formie przetworzonej, a ich dostępność zależy głównie od pogody. Wśród najbardziej cenionych gatunków grzybów leśnych znajdują się borowiki, kurki, podgrzybki, kanie, koźlarze czy maślaki, a jedyną ich zaletą są walory smakowe… Czy to prawda? Oczywiście, że nie!

Małgorzata Łyżniak
W klimacie świątecznych przepisów
W klimacie świątecznych przepisów