Mój mąż przyrządził wczoraj na kolację pyszną sałatkę z krewetkami i ośmiorniczkami. A jak to jest z owocami morza? Czy są zdrowe?
Trochę teorii:
* Są one źródłem pełnowartościowego białka i witamin z grupy B.
* W swoim składzie zawierają kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu, układu sercowo - naczyniowego, wzrok czy odporność.
* Stanowią źródło jodu niezbędnego do produkcji hormonów tarczycy.
* Dostarczają wielu składników mineralnych, tj.: żelazo, magnez, wapń, cynk, fluor czy selen.
* Cynk zwiększa popęd płciowy. Jego najbogatszym źródłem są ostrygi, dlatego uważane są one za silny afrodyzjak.
* Pierwsze owoce morza w naszym kraju zaczęły pojawiać się w XVIII wieku.
Jak wybierać owoce morza? O tym następnym razem.
Dieta cukrzycowa odgrywa istotną rolę w zarządzaniu tą chorobą, wpływając na poziom glukozy we krwi oraz samopoczucie Pacjenta. Wprowadzenie odpowiednich nawyków żywieniowych może poprawić jakość życia osób z cukrzycą. Warto poznać kluczowe zasady tej diety, aby skutecznie kontrolować schorzenie i unikać powikłań. W kolejnych częściach artykułu omówimy najważniejsze aspekty dotyczące diety cukrzycowej oraz jej korzyści zdrowotne.
Zdrowie, energia i dobre samopoczucie są kluczowe dla osiągnięcia sukcesu zarówno w życiu prywatnym jak i zawodowym. Nieodpowiednia dieta i brak ruchu a co za tym idzie nadwaga, otyłość oraz choroby z nich wynikające, temu absolutnie nie sprzyjają.