Co kryje w sobie pomidor?

Sięgając do czasów ławki szkolnej, a nawet jeszcze wcześniej, na myśl przychodzi mi gra w pomidora ;) Nie można było dowiedzieć się niczego od współgraczy, bo na każde zadane pytanie słyszeliśmy jedynie odpowiedź pomidor :) Ale do czasu ;) Podstęp, taktyka i można było skusić przeciwnika ;) A czym może skusić nas prawdziwy pomidor? :)


Polecani dietetycy

Pomidor jest niezwykle bogatym w witaminy i składniki mineralne warzywem. Bardzo często pojawia się w codziennej diecie, chociażby jako dodatek do porannej kanapki, składnik wieczornej sałatki czy przekąska na II śniadanie. Przeciętny pomidor waży około 170-180 g, a kaloryczność tego niezwykle pysznego warzywa to jedyne 18 kcal w 100g. Pomidory są bogactwem potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Jeśli ktoś z Was cierpi na niedobory tych składników odżywczych, warto sięgnąć właśnie po pomidory. Są słodkie, smaczne i bardzo zdrowe dla naszej codziennej diety.
 
Pomidory są także skarbnicą witaminy C. Zjedzenie 1 pomidora w ciągu dnia pokrywa około połowy dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. A razem z nią wchłaniamy witaminę A, E,K, B6. Warzywa te mają bardzo wiele właściwości prozdrowotnych.  Wykazują działanie przeciwnowotworowe, są szczególnie polecane dla mężczyzn w schorzeniach prostaty, opóźniają procesy starzenia, pomagają usunąć z organizmu zły cholesterol a także ochronić nasz układ nerwowy i pokarmowy.
 
A czy wiesz, że...
 
- pomidory zostały odkryte przez Krzysztofa Kolumba, podczas odkrycia Ameryki, a do Polski zostały przywiezione przez Królową Bonę?
- z początku były rośliną tajemniczą, uznawaną za trującą z uwagi na ostry, intensywny zapach liści, stąd jedynym przeznaczeniem tego warzywa była dekoracja ogrodu;
- po dotarciu pomidorów do Europy, nazwa tego warzywa ulegała przekształceniom - włoskie jabłko śmierci po podróży do Francji, zyskało miano miłosnego jabłka, często uważanego za afrodyzjak;
- do oceny słodkości pomidora używa się skali Brixa, na której najwyższe miejsce zajmują pomidorki koktajlowe;
- najcięższy kiedykolwiek wyhodowany pomidor miał 15.6 kg;
 
A czym Ty możesz się z nami podzielić na temat pomidorów? ;)

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak zachować lato w lodówce? - o mrożeniu słów kilka

Warzywa, owoce, ich smak i zapach ? jednym słowem lato :). Za kilka miesięcy zatęsknimy za tym wszystkim. Co wtedy?

Przyczyny i rodzaje otyłości

Otyłość zaliczana jest do najszybciej szerzących się chorób cywilizacyjnych na świecie.
Definiowana jest jako stan patologicznego wzrostu tkanki tłuszczowej, prowadzący do zwiększonego ryzyka rozwoju wielu chorób przewlekłych, m.in. schorzeń sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, czy insulinooporności.

Jak walczyć z chęcią na słodycze? Część 1.

W czasach kryzysu, słabszej formy psychicznej, ale nie tylko, bo w ramach przekąski czy po prostu kiedy najdzie nas ochota, sięgamy po coś słodkiego, co poprawi nam nastrój i sprawi, że poczujemy się lepiej zaspokajając łaknienie na cukier. O ile jedzenie słodyczy nie jest rzeczą totalnie zakazaną, to po pierwsze trzeba to robić z umiarem i rozsądkiem czyli okazjonalnie, a po drugie wybierać takie słodycze, które będą zdrowsze, a zależy to przede wszystkim od składu łakoci na etykiecie. Dlatego też doskonałym rozwiązaniem są słodycze, które sami możemy przygotować w domu z dobrych i zdrowych składników a będą równie słodkie, jak te sklepowe gotowce nafaszerowane dużą ilością sztucznych substancji i polepszaczy smaku.

Anna Kowalczyk - Soszyńska
Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Małgorzatą Łyżniak
Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Małgorzatą Łyżniak