Co kryje w sobie pomidor?

Sięgając do czasów ławki szkolnej, a nawet jeszcze wcześniej, na myśl przychodzi mi gra w pomidora ;) Nie można było dowiedzieć się niczego od współgraczy, bo na każde zadane pytanie słyszeliśmy jedynie odpowiedź pomidor :) Ale do czasu ;) Podstęp, taktyka i można było skusić przeciwnika ;) A czym może skusić nas prawdziwy pomidor? :)


Polecani dietetycy

Pomidor jest niezwykle bogatym w witaminy i składniki mineralne warzywem. Bardzo często pojawia się w codziennej diecie, chociażby jako dodatek do porannej kanapki, składnik wieczornej sałatki czy przekąska na II śniadanie. Przeciętny pomidor waży około 170-180 g, a kaloryczność tego niezwykle pysznego warzywa to jedyne 18 kcal w 100g. Pomidory są bogactwem potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Jeśli ktoś z Was cierpi na niedobory tych składników odżywczych, warto sięgnąć właśnie po pomidory. Są słodkie, smaczne i bardzo zdrowe dla naszej codziennej diety.
 
Pomidory są także skarbnicą witaminy C. Zjedzenie 1 pomidora w ciągu dnia pokrywa około połowy dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. A razem z nią wchłaniamy witaminę A, E,K, B6. Warzywa te mają bardzo wiele właściwości prozdrowotnych.  Wykazują działanie przeciwnowotworowe, są szczególnie polecane dla mężczyzn w schorzeniach prostaty, opóźniają procesy starzenia, pomagają usunąć z organizmu zły cholesterol a także ochronić nasz układ nerwowy i pokarmowy.
 
A czy wiesz, że...
 
- pomidory zostały odkryte przez Krzysztofa Kolumba, podczas odkrycia Ameryki, a do Polski zostały przywiezione przez Królową Bonę?
- z początku były rośliną tajemniczą, uznawaną za trującą z uwagi na ostry, intensywny zapach liści, stąd jedynym przeznaczeniem tego warzywa była dekoracja ogrodu;
- po dotarciu pomidorów do Europy, nazwa tego warzywa ulegała przekształceniom - włoskie jabłko śmierci po podróży do Francji, zyskało miano miłosnego jabłka, często uważanego za afrodyzjak;
- do oceny słodkości pomidora używa się skali Brixa, na której najwyższe miejsce zajmują pomidorki koktajlowe;
- najcięższy kiedykolwiek wyhodowany pomidor miał 15.6 kg;
 
A czym Ty możesz się z nami podzielić na temat pomidorów? ;)

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Zimno - co tu pić?

Chłód za oknem nie zwalnia nas z obowiązku picia odpowiedniej ilości płynów nawadniających. 1,5-2 litry to zalecane minimum. Mówimy tu o wodzie i słabych herbatach. Kiedy jest zimno niechętnie sięgamy po wodę z butelki. Zamiast niej możemy wypijać ciepłą wodę z dystrybutora czy przegotowaną z kranu. Dobrym pomysłem jest dodanie zarówno do niej jak i herbaty "czegoś rozgrzewającego", czyli: imbiru, kardamonu, goździków czy cynamonu. W zależności od upodobań smakowych .

Czym najlepiej solić? :)

Chyba każdy z nas zna zalecenie dotyczące potrzeby ograniczania ilości spożycia soli. Zalecenie to wiąże się z wielokrotnie potwierdzonym w badaniach naukowych faktem kojarzącym nadmierne spożycie sodu (sól=chlorek sodu) z występowaniem nadciśnienia tętniczego, chorób wątroby, a nawet ryzykiem nowotworów żołądka. 

Truskawki dla zdrowia i urody

Prozdrowotne właściwości truskawek znane są od dawna. Wszystko za sprawą bogactwa witamin i składników mineralnych, którymi truskawki mogą się pochwalić. Dostarczają między innymi potas, magnez, cynk, żelazo i witaminy z grupy B.

Małgorzata Łyżniak
Dlaczego jemy, skoro wcale nie jesteśmy głodni?
Dlaczego jemy, skoro wcale nie jesteśmy głodni?