Co kryje w sobie pomidor?

Sięgając do czasów ławki szkolnej, a nawet jeszcze wcześniej, na myśl przychodzi mi gra w pomidora ;) Nie można było dowiedzieć się niczego od współgraczy, bo na każde zadane pytanie słyszeliśmy jedynie odpowiedź pomidor :) Ale do czasu ;) Podstęp, taktyka i można było skusić przeciwnika ;) A czym może skusić nas prawdziwy pomidor? :)


Polecani dietetycy

Pomidor jest niezwykle bogatym w witaminy i składniki mineralne warzywem. Bardzo często pojawia się w codziennej diecie, chociażby jako dodatek do porannej kanapki, składnik wieczornej sałatki czy przekąska na II śniadanie. Przeciętny pomidor waży około 170-180 g, a kaloryczność tego niezwykle pysznego warzywa to jedyne 18 kcal w 100g. Pomidory są bogactwem potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Jeśli ktoś z Was cierpi na niedobory tych składników odżywczych, warto sięgnąć właśnie po pomidory. Są słodkie, smaczne i bardzo zdrowe dla naszej codziennej diety.
 
Pomidory są także skarbnicą witaminy C. Zjedzenie 1 pomidora w ciągu dnia pokrywa około połowy dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. A razem z nią wchłaniamy witaminę A, E,K, B6. Warzywa te mają bardzo wiele właściwości prozdrowotnych.  Wykazują działanie przeciwnowotworowe, są szczególnie polecane dla mężczyzn w schorzeniach prostaty, opóźniają procesy starzenia, pomagają usunąć z organizmu zły cholesterol a także ochronić nasz układ nerwowy i pokarmowy.
 
A czy wiesz, że...
 
- pomidory zostały odkryte przez Krzysztofa Kolumba, podczas odkrycia Ameryki, a do Polski zostały przywiezione przez Królową Bonę?
- z początku były rośliną tajemniczą, uznawaną za trującą z uwagi na ostry, intensywny zapach liści, stąd jedynym przeznaczeniem tego warzywa była dekoracja ogrodu;
- po dotarciu pomidorów do Europy, nazwa tego warzywa ulegała przekształceniom - włoskie jabłko śmierci po podróży do Francji, zyskało miano miłosnego jabłka, często uważanego za afrodyzjak;
- do oceny słodkości pomidora używa się skali Brixa, na której najwyższe miejsce zajmują pomidorki koktajlowe;
- najcięższy kiedykolwiek wyhodowany pomidor miał 15.6 kg;
 
A czym Ty możesz się z nami podzielić na temat pomidorów? ;)

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak nie przytyć w ferie? (część 1. )

Jaką masz strategię na dietę w ferie? Czy odpuszczasz z zamiarem spontanicznego korzystania również i z kulinarnych atrakcji wyjazdu, a z wagą "powalczysz" potem? Czy też z niezmiennym zacięciem do dbania o linię podejmiesz wyzwanie utrzymania się w ryzach diety?

Cykl runo leśne lato: Poziomka

Czas wakacji to czas wyjazdów do lasu, nad jeziora, rzeki, morza i gdzie tylko zapragniemy, aby zapewnić sobie relaks i wypoczynek. Tym razem skoncentrujemy się na tym pierwszym czyli lesie, a raczej tym, co możemy w nim smacznego i zdrowego znaleźć dla ciała, ducha i urody. Dziś czas na poziomkę :)

Czas na bulwy - seler

Bardzo popularny, zdrowy, niskokaloryczny a jednocześnie nie doceniany w polskiej kuchni. Kiedyś wierzono, że przynosi szczęście a nauka dowiodła, że jego spożywanie zapewnia urodę, zdrowie i długowieczność. O kim mowa ? O selerze rzecz jasna. Jest to warzywo znane od wieków, dostępne na każdym straganie, w każdym sklepie, jednak czy jesteśmy świadomi jego właściwości i cennego źródła witamin i składników odżywczych? Wydaje się, że nie, dlatego czas to zmienić! Poznajcie selera! :)

Jolanta Czepułkowska