Chłodnik na talerzu - przepisy

Upałów ciąg dalszy a nam powoli kończą się pomysły co przygotować na posiłek w tak letni czas. Temperatura nie odpuszcza a przed nami wyzwanie, co przyrządzić, by sobie i naszym bliskim zaserwować orzeźwienie na talerzu... ? Jak sama nazwa wskazuje powinniśmy się nieco schłodzić... więc dlaczego nie skorzystać z szybkiej, pysznej i owocowej formy chłodników, które będą naturalnie słodkie, kolorowe i emanujące letnimi promieniami słońca. 


Polecani dietetycy

Minimum składników, maksimum smaku. Czego chcieć więcej ? Blendera Drogie Panie i Panowie ;) I będąc tak wyposażonym, możemy już przystąpić do przeglądu naszych wariacji chłodnikowych w różnorodnym ale niezwykle przyjemnym wydaniu :) A następnie sprawdźcie, dlaczego warto postawić latem na chłodnik ;) Udanej lektury:)

Wszystkie poniższe kompozycje podajemy na stół prosto z lodówki;)

WINNO - MIODOWY MELON
Chłodnik przygotowany na bazie 1 dużego, schłodzonego, dojrzałego melona zblendowanego z 1 kieliszkiem białego wina, łyżką miodu oraz sokiem z 1 cytryny.

PORZECZKOWO ORZECHOWA NUTA
Chłodnik przygotowany z 2 szklanek podgotowanej czarnej porzeczki,zblendowany z 250 g mleka kokosowego, prażone orzechy włoskie do dekoracji;

BIAŁE WINO BEZ PROCENTÓW
400 g białych winogron blendujemy z 1 litrem chudego mleka, sokiem z 2 limonek i skórką otartą z 2 limonek;

TRUSKAWKOWO-ARBUZOWA PRZYJEMNOŚĆ
300 g arbuza,300 g truskawek blendujemy z 50g mleka kokosowego; całość posypujemy prażonymi pistacjami.

CZARNY LAS
300 g jeżyn, 200 g borówek lub jagód, 200 g malin blendujemy na gładką masę, dolewając kieliszek czerwonego wina; ozdabiamy świeżymi listkami mięty.

SZARLOTKOWY MUS
5 soczystych, słodkich jabłek obieramy, podgotowujemy i blendujemy aby uzyskać konsystencję musu. Dodajemy nutę korzenną w postaci ulubionej przyprawy jabłkowej - cynamonu oraz goździków. Następnie masę mieszamy z 1 szklanką jogurtu naturalnego.

W WIŚNIOWYM SADZIE
500 g wydrylowanych wiśni blendujemy na gładką masę, łączymy z 500 g kefiru, 2 łyżkami miodu i kilkoma gałązkami tymianku lub lawendy.

PARA DOSKONAŁA - DUET JABŁKOWO - PORZECZKOWY
4 jabłka obieramy, podgotowujemy, dodajemy dwie garści czarnej porzeczki, blendujemy całość dodając odrobinę cukru waniliowego.

Dlaczego warto postawić na chłodnik?
- lekki, orzeźwiający posiłek bogaty w witaminy i składniki mineralne płynące wprost z cudownie letnich i pysznych owoców;
- zdrowy, nie traci swoich cennych właściwości podczas obróbki cieplnej;
- niskokaloryczny;
- wygodna forma- talerz takiego chłodnika można zamienić na wersję do picia, a tą z kolei spożyć w każdym dogodnym miejscu - w pracy, w parku, nad wodą podczas letniego wypoczynku;
- możliwość kreacji smaku w zależności od tego na co mamy ochotę, ważne by składniki były świeże i dobrze schłodzone.

Przyjemnych chwil pełnych wakacyjnego smaku lata ! :)

Autor:

Podobne artykuły

Letnie śniadania pełne smaku!

Lato to idealny czas na lekkie, pyszne i odżywcze śniadania – a owsianka z sezonowymi owocami to prawdziwy hit!

Wystarczy kilka minut, by stworzyć zdrowy posiłek, który doda Ci energii na cały poranek. Świeże truskawki, borówki, maliny, brzoskwinie… wybierz swoje ulubione owoce i połącz je z owsianką: na mleku, napoju roślinnym lub jogurcie. Możesz dodać też orzechy, nasiona chia, odrobinę miodu lub masła orzechowego.

To nie tylko pyszne, ale i pełne błonnika, witamin i dobrych kalorii!

Dlaczego jemy, skoro wcale nie jesteśmy głodni?

Oto kilka powodów, dla których jemy tak naprawdę nie chcąc jeść. Po pierwsze, i bardzo częste nie odczuwamy prawdziwego głodu. Ten fałszywy głód może wiązać się ze stresem, zmęczeniem i negatywnymi emocjami. W tym stanie nie chcemy jeść “zwykłego” jedzenia, ale tłuste, smażone, chrupiące, słodkie, niezdrowe. Ochoczo sięgniemy po jakiś fast-food lub słodycze a rozsądny obiad zostawimy na później.

Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?

Dzisiaj trochę dłuższa historia :). Ostatnio rozmawiałam z Pacjentem o gotowych posiłkach, o tym, że w dzisiejszych czasach pełnych pośpiechu i nieustannego zabiegania, przygotowywanie posiłków staje się coraz bardziej zaniedbywaną czynnością. Co sprawia, że tak chętnie sięgamy po gotowe jedzenie, a samodzielne gotowanie staje się luksusem? Okazuje się, że ten trend ma wiele aspektów:

Małgorzata Łyżniak
Konsekwencja a nie 100% perfekcji
Konsekwencja a nie 100% perfekcji