Chłodnik na talerzu - przepisy

Upałów ciąg dalszy a nam powoli kończą się pomysły co przygotować na posiłek w tak letni czas. Temperatura nie odpuszcza a przed nami wyzwanie, co przyrządzić, by sobie i naszym bliskim zaserwować orzeźwienie na talerzu... ? Jak sama nazwa wskazuje powinniśmy się nieco schłodzić... więc dlaczego nie skorzystać z szybkiej, pysznej i owocowej formy chłodników, które będą naturalnie słodkie, kolorowe i emanujące letnimi promieniami słońca. 


Polecani dietetycy

Minimum składników, maksimum smaku. Czego chcieć więcej ? Blendera Drogie Panie i Panowie ;) I będąc tak wyposażonym, możemy już przystąpić do przeglądu naszych wariacji chłodnikowych w różnorodnym ale niezwykle przyjemnym wydaniu :) A następnie sprawdźcie, dlaczego warto postawić latem na chłodnik ;) Udanej lektury:)

Wszystkie poniższe kompozycje podajemy na stół prosto z lodówki;)

WINNO - MIODOWY MELON
Chłodnik przygotowany na bazie 1 dużego, schłodzonego, dojrzałego melona zblendowanego z 1 kieliszkiem białego wina, łyżką miodu oraz sokiem z 1 cytryny.

PORZECZKOWO ORZECHOWA NUTA
Chłodnik przygotowany z 2 szklanek podgotowanej czarnej porzeczki,zblendowany z 250 g mleka kokosowego, prażone orzechy włoskie do dekoracji;

BIAŁE WINO BEZ PROCENTÓW
400 g białych winogron blendujemy z 1 litrem chudego mleka, sokiem z 2 limonek i skórką otartą z 2 limonek;

TRUSKAWKOWO-ARBUZOWA PRZYJEMNOŚĆ
300 g arbuza,300 g truskawek blendujemy z 50g mleka kokosowego; całość posypujemy prażonymi pistacjami.

CZARNY LAS
300 g jeżyn, 200 g borówek lub jagód, 200 g malin blendujemy na gładką masę, dolewając kieliszek czerwonego wina; ozdabiamy świeżymi listkami mięty.

SZARLOTKOWY MUS
5 soczystych, słodkich jabłek obieramy, podgotowujemy i blendujemy aby uzyskać konsystencję musu. Dodajemy nutę korzenną w postaci ulubionej przyprawy jabłkowej - cynamonu oraz goździków. Następnie masę mieszamy z 1 szklanką jogurtu naturalnego.

W WIŚNIOWYM SADZIE
500 g wydrylowanych wiśni blendujemy na gładką masę, łączymy z 500 g kefiru, 2 łyżkami miodu i kilkoma gałązkami tymianku lub lawendy.

PARA DOSKONAŁA - DUET JABŁKOWO - PORZECZKOWY
4 jabłka obieramy, podgotowujemy, dodajemy dwie garści czarnej porzeczki, blendujemy całość dodając odrobinę cukru waniliowego.

Dlaczego warto postawić na chłodnik?
- lekki, orzeźwiający posiłek bogaty w witaminy i składniki mineralne płynące wprost z cudownie letnich i pysznych owoców;
- zdrowy, nie traci swoich cennych właściwości podczas obróbki cieplnej;
- niskokaloryczny;
- wygodna forma- talerz takiego chłodnika można zamienić na wersję do picia, a tą z kolei spożyć w każdym dogodnym miejscu - w pracy, w parku, nad wodą podczas letniego wypoczynku;
- możliwość kreacji smaku w zależności od tego na co mamy ochotę, ważne by składniki były świeże i dobrze schłodzone.

Przyjemnych chwil pełnych wakacyjnego smaku lata ! :)

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Mleka roślinne - czy warto je spożywać?

Najczęściej spożywanym rodzajem mleka w codziennej diecie przede wszystkim dzieci, ale także i dorosłych jest oczywiście mleko krowie. Zdecydowanie rzadziej do jadłospisu wprowadzane jest mleko także zwierzęce -  kozie, które ma wiele walorów zdrowotnych ale trzeba pamiętać, że odznacza się także charakterystycznym zapachem i smakiem.

Co kryje się w... jajkach?

Nie od dziś wiadomo, że jajka są niezwykle wartościowym składnikiem zdrowej diety. Jednak dopiero od kilku lat na nowo wróciły do pełni łask po tym, jak wcześniej sugerowano, że ich częste spożycie może wpływać na podwyższenie cholesterolu we krwi i może prowadzić, m.in.: do chorób serca.

Co kryje w sobie pomidor?

Sięgając do czasów ławki szkolnej, a nawet jeszcze wcześniej, na myśl przychodzi mi gra w pomidora ;) Nie można było dowiedzieć się niczego od współgraczy, bo na każde zadane pytanie słyszeliśmy jedynie odpowiedź pomidor :) Ale do czasu ;) Podstęp, taktyka i można było skusić przeciwnika ;) A czym może skusić nas prawdziwy pomidor? :)

Małgorzata Łyżniak