Jak utrzymać właściwy poziom cukru we krwi?

Cukrzyca to choroba cywilizacyjna, coraz częściej atakuje z nienacka, nie daje oczywistych objawów, dlatego tym bardziej trzeba wykazać się czujnością i obserwacją własnego organizmu. Lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego dziś krótko podpowiadamy, w jaki sposób działać, aby próbować uchronić się przed tą uciążliwą i wyniszczającą chorobą.


Polecani dietetycy

Ważnym elementem, który będzie wspomagał naszą barierę przed zachorowalnością oraz chronił nasz organizm przed cukrzycą jest dieta i na tym dziś chcemy się skoncentrować. Dzięki właściwie dobranemu jadłospisowi można utrzymać właściwy poziom cukru i zaznaczam, że nie mówimy tu o wyleczeniu z cukrzycy ale zapobieganiu i dbałości o własne zdrowie.

Przede wszystkim nadrzędna zasada - regularność! Bardzo ważna jest systematyczność spożywania posiłków. W ciągu dnia powinniśmy jeść najlepiej co 3 godziny, tak więc wychodzi 5-6 posiłków, w tym 3 główne, pozostałe to przekąski.

Wybierajmy węglowodany złożone, produkty z pełnego ziarna, unikajmy białego pieczywa, białego ryżu, makaronów. Ograniczmy słodycze, napoje słodkie ale także alkoholowe. Należy uważać także na bardzo słodkie owoce.

Zadbajmy o odpowiednią ilość białka w diecie, z tego wszak pobieramy dobrą energię. Przetwory mleczne, chude mięso ale dla równowagi ryby, bardziej te tłuste, ponieważ zawierają więcej kwasów omega-3.

Jedzmy dobry tłuszcz - orzechy, awokado, ryby, słonecznik, zrezygnujmy z niezdrowego tłuszczu typu np. słonina.

Nie zapominajmy o takich elementach jak:

* błonnik - organizm wówczas wchłania mniej cukru i tłuszczu, uwrażliwia komórki na insulinę i oczywiście, to co pożądane - wspomaga proces odchudzania; błonnika szukajmy przede wszystkim w warzywach, owocach ze skórką i produktach z pełnego ziarna;
* wapń - poprawia tolerancję glukozy i najlepiej przyswajać go z produktów mlecznych takich jak jogurty, sery;
* chrom -  wspomaga trzustkę w produkcji insuliny, reguluje poziom cukru we krwi a dobrym jego źródłem są orzechy, owoce morza, pomidory, brokuły;
* omega -3 - wpływa na poziom glukozy we krwi a najlepiej czerpać to bogactwo z ryb morskich, awokado, olejów m.in z oleju rzepakowego.

Warto także kierować się w wyborze produktów w codziennej diecie indeksem glikemicznym, aby świadomie komponować posiłki i wiedzieć, które z produktów, mają niski indeks glikemiczny poniżej 40 a które należą do grupy wysokiego indeksu powyżej 60. Ma to  duże odzwierciedlenie w poziomie glukozy w naszym organizmie.

Nie należy zapominać także o kuracji zielarskiej. Filiżanka naparu z morwy białej czy rutwicy lekarskiej nie zastąpi leków w chorobie ale spowolni jej rozwój lub nawet może zapobiec powstaniu cukrzycy.

Badajcie się, sprawdzajcie każdy niepokojący sygnał, który daje Wam ciało, bo lepiej niwelować chorobę w zarodku i stoczyć wygrany pojedynek niż żyć z cukrzycą na co dzień.

Zdrowia życzymy!
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Pigwa - polska cytryna? :)

23 września wkroczyliśmy w kalendarzową jesień. A jak wiadomo ta pora roku oprócz pięknych i kolorowych odsłon, mieniących się barw i odcieni, jest dosyć zdradliwa. Nie trzeba długo się "starać" aby złapać infekcję, katar czy po prostu - uporczywe  przeziębienie zmusi nas do pozostania w domu i wygrzania tych wszystkich zarazków, które zdążyły nas zaatakować. Ale my przezornie zamiast leczyć, chcemy zapobiegać. Dlatego dziś kilka słów o pigwie:) Czy oby pigwa ma tylko zbawienne działanie, mogące uchronić nas przed grypą czy innym choróbskiem?

A Ty, co wiesz o fidze?

Figa z makiem, z pasternakiem ;) Tak zwykło się mówić w potocznym języku, a tak całkiem serio - serio o fidze jeszcze nie wspominaliśmy :) I właśnie nadeszła chwila, by nieco przybliżyć " osobowość" figowej kreacji ;) Czym jest, jak smakuje i jakimi właściwościami może szczycić się figa? Analizę czas zacząć! ;)

Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Małgorzatą Łyżniak

Dziś proponujemy niecodzienny post pod hasłem " Poznaj swojego dietetyka" :) Warto wiedzieć "z kim ma się do czynienia" podczas tak wyboistej drogi, jaką jest dieta, dlatego dziś przybliżamy postać wyjątkową ;) Wyjątkowo uśmiechnięta, wyjątkowo energiczna, wyjątkowo ... szczupła ;))) Małgorzata Łyżniak - poznajcie najlepszego dietetyka w mieście, założycielkę, managerkę i właścicielkę Gabinetów Dietetycznych "Przyjemność Jedzenia";)
Spotykamy się w zaciszu domowym, aby zadać kilka pytań, które pozwolą Wam lepiej poznać Gosię, tym razem od strony prywatnej ;) Zaczynamy pytać ! :)

Elżbieta Gmurczyk
22 marzec - Światowy Dzień Wody
22 marzec - Światowy Dzień Wody