Międzynarodowy Dzień Herbaty

Na zewnątrz robi się już nieco bardziej zimowo i świątecznie a w taki właśnie klimat idealnie wpisuje się grudniowe święto, którego głównym bohaterem jest herbata. 15 grudnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Herbaty. Niestety w Polsce wydarzenie to nie nabrało jeszcze tak wyjątkowego blasku i blichtru jak w innych rejonach świata ale czemu by tego nie zmienić i nie zacząć celebracji od teraz? Na co czekać ? Zaparzamy filiżankę herbaty i czytamy! :)


Polecani dietetycy

Na jaką okoliczność święto to znalazło swoją kartkę w kalendarzu?Na samym początku należy wspomnieć, że dzień ten obchodzony na skalę światową ma za zadanie przede wszystkim zwrócić uwagę na rynek herbaciany na świecie, na jego producentów, odbiorców, pracowników tego przemysłu. Tak więc wymiar tego herbacianego dnia ma o wiele głębszy
przekaz niż tylko rozpowszechnienie rytuału picia herbaty na całej kuli ziemskiej. Pierwszy raz Międzynarodowy Dzień Herbaty był obchodzony 15 grudnia 2005 roku w Nowym Delhi.

Od jakiego czasu herbata jest znana na świecie?
Nie wiadomo ile w tym prawdy ale przypadkowo picie herbaty odkryto za czasów cesarza Shennong w 2737 r.p.n.e. Jednak nieco bliżej naszych czasów herbata w Rosji pojawiła się w XVI w., w Polsce to wydarzenie datuje się na 1664 rok.

Właściwości herbaty:
- działa pobudzająco dzięki zawartości teiny;
- to zastrzyk energii poprawiający nastrój, koncentrację, pozwala także walczyć z sennością dzięki zawartości kofeiny;
- obniża cholesterol dzięki zawartości flawonoidów;
- chroni przed chorobami serca i układu krążenia;
- wykazuje działanie antynowotworowe;
- działa łagodząco i przeciwzapalnie - dlatego ma także zastosowanie w kosmetologii;
- działa antybakteryjnie i antywirusowo dzięki zawartości polifenoli;
- waciki nasączone czarną herbatą pozwolą zniwelować obrzęki w okolicach oczu;
- fusy z zielonej herbaty będą idealną bazą do domowego peelingu twarzy;
- herbata wykorzystywana jest w kosmetykach jako środek antystarzeniowy i doskonale chroniący skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.

Czy herbata to tylko same zalety?
Oczywiście nie. Należy zwrócić uwagę na to by nie parzyć jej zbyt długo, ponieważ może przyczynić się do odwodnienia i podrażnienia żołądka. Podobno nie należy także dodawać do wrzącej herbaty cytryny, ponieważ  powoduje to powstawanie szkodliwych dla zdrowia związków, które mogą zapoczątkować i pozwolić się rozwijać chorobie Alzheimera w organizmie.
Co więcej, zbyt duże spożycie tego napoju może doprowadzić do zaburzenia wchłaniania składników mineralnych a w konsekwencji do niedoborów tych minerałów w naszym ciele. Aby temu zapobiec, zaleca się  wypicie herbaty dopiero po około 30 minutach od konsumpcji.

Ciekawostki
* Gdzie przechowywana jest herbata w Chinach na skalę masową ?
W puszkach z nielakierowanego drewna.
* Czy herbata może być materiałem budowlanym?
W Polsce nie ale w na kontynencie azjatyckim tak :) W Korei Południowej herbata stanowi składnik betonu, dzięki czemu cechuje go wyższą twardość i umiejętność wiązania.
* Czy yerba mate można zaparzać tylko wodą?
Nie tylko, zimny sok owocowy będzie ku temu równie dobry a wtedy nazwa napitku zmienia się w mate russo. Też ładnie ;)

Dzisiejszy post to tylko przypomnienie faktu, że herbatę pić warto, wykorzystywać ją w domowym, kosmetycznym laboratorium także warto, oczywiście z pewnymi wskazówkami. Nie ma lepszego napoju, oczywiście bezalkoholowego, który nas lepiej rozgrzeje w zimowe wieczory ;) A data 15 grudnia niech stanie się kartką w kalendarzu, którą i my będziemy ku zdrowotności celebrować dobrej jakości przygotowanym naparem:)
Aromatycznych wieczorów przy herbacianych imbrykach, w zaciszu domowym i nie tylko ;)

Autor:

Podobne artykuły

Truskawki - co warto o nich wiedzieć?

Lato to idealny czas na wykorzystanie korzystnych właściwości truskawek. Te słodkie, sezonowe owoce są bogate w witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze (antocyjany) oraz błonnik pokarmowy.

Zalety wege diety

Wegetarianizm to model żywienia wykluczający spożycie mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego.

Czym są nowalijki?

Czas nowalijek rozpoczyna się już od marca i trwa do początku czerwca. Jednak czy takie warzywa są pełnowartościowe? Czy są równie bogate w witaminy i składniki odżywcze co warzywa dostępne w późniejszym okresie?

Małgorzata Łyżniak
Chudniesz z lekami? Czas na Dietetyka!
Chudniesz z lekami? Czas na Dietetyka!