Kilka zasad zdrowego grillowania

Sezon grillowy jeszcze chwilę potrwa. Jak grillować, aby nie zaszkodzić naszemu zdrowiu?



Polecani dietetycy

Na początek trochę teorii:

  • Do rozpalania nie należy używać starych gazet, kartonów, ropy czy parafiny. Wydzielają one toksyczne związki podczas spalania.
  • Podpałkę powinno stosować się na początku, kiedy na ruszcie nie ma jeszcze jedzenia.
  • Należy używać węgla z drzew liściastych lub drzewnego. W iglastych znajduje się dużo żywicy, która podczas spalania może wydzielać trujące substancje.
  • Do potraw tłustych trzeba stosować tacki (żłobione lub perforowane). Dzięki nim tłuszcz bezpośrednio nie ścieka do ognia, nie pali się w nim i nie wydziela szkodliwych substancji.


Co można grillować?

Zacznijmy od mięsa i ryb. Najlepiej wybierać te chude i dobrej jakości. Kładąc je na grillu nie powinny być one zamrożone ani mocno schłodzone. Najlepsza temperatura to pokojowa.


Nie należy również kupować i grillować mięs będących już w marynacie, zawierających azotyn sodu, który pod wpływem temperatury, rozkłada się do toksycznych związków. Ponadto takie produkty mogą nie być już "pierwszej świeżości", a zadaniem marynaty jest ukrycie tego faktu. Lepiej przygotować ją samodzielnie z oleju, octu i ziół. Mięso pieczemy na tackach, dzięki czemu tłuszcz nie ścieka bezpośrednio do ognia, a tym samym nie wydziela szkodliwych substancji.

Oczywiście do mięsa czy ryby konieczne są warzywa :). Trzeba pamiętać, aby grillować je jak najkrócej, aby nie straciły wartości odżywczej. Do grillowania świetnie nadają się: cukinia, papryka, pieczarki czy cebula. Nienajlepsze będą ziemniaki, w których w procesie pieczenia powstaje toksyczny akrylamid.

Grillować należy z rozsądkiem i umiarem. Na pewno taki sposób przygotowywania potraw nie może być podstawą diety, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi :).

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

2 sierpnia – Dzień Piwa i Piwowarstwa

Sezon grillowy już w pełni rozpoczęty, a jego nieodłącznym elementem dla wielu osób jest schłodzone z lodówki piwo. Czy wybór takiego napoju faktycznie jest słuszny?

Powrót do szkoły, czyli co jeść, żeby zwiększyć koncentrację ?

Wszystko co dobre szybko się kończy i ten, kto akurat wymyślił tę sentencję, zdecydowanie miał rację:) Nadszedł czas powrotu naszych dzieci do szkolnych ław. Jak pomóc tym młodszym, jak i starszym powrócić do efektywnej pracy na lekcjach? Jak zmotywować organizm do bardziej wydajnej i produktywnej aktywności?

Przepisy na kolację dla cukrzyka i... nie tylko!

W życiu osób cierpiących na cukrzycę niezwykle ważnym elementem dnia codziennego jest dieta. Pisaliśmy już o tym, co jest ważne w odżywianiu diabetyków, na co należy zwracać uwagę, czego się wystrzegać a dziś zaproponujemy kilka fantazji kulinarnych na wieczorny posiłek czyli kolację. Kompozycje te będą nie tylko bezpieczne dla cukrzyków ale także dla osób dbających o linię, co więcej spokojnie dania te można podać np. na rodzinnej kolacji czy spotkaniu w gronie przyjaciół.
Co Wy na takie propozycje?

Elżbieta Gmurczyk
Jak dzięki diecie wzmocnić odporność?
Jak dzięki diecie wzmocnić odporność?