Witamina A na straży naszego wzroku

Wzrok to niebywały zmysł, który pozwala cieszyć się otaczającym światem, dotykać obrazów, kolorów, barw i przy tym napawać się tak niecodziennymi doznaniami. Pamiętajmy, że nie każdemu jest to dane i dlatego przestrzegamy, ale także zachęcamy do regularnego badania wzroku.


Polecani dietetycy

Czasem niepozorne dolegliwości czy sygnały, które lekceważymy, mogą okazać się początkiem poważnych problemów zdrowotnych naszych oczu. Dlatego przy tej okazji chcemy przybliżyć sylwetkę jednej z witamin, która chroni nasz wzrok ale także pełni kilka ważnych funkcji w prawidłowym działaniu organizmu.

Bohaterką dzisiejszej rozprawy jest witamina A. Inne jej nazwy to prowitamina A, beta-karoten czy retinol. Jakie funkcje pełni ta witamina i jakie właściwości prozdrowotne są jej wizytówką?
* Nadrzędna funkcja to umożliwienie dobrego widzenia. Witamina A pomaga w produkcji substancji jaką jest rodopsyna
odpowiedzialna za prawidłowe widzenie. Jest to barwnik, który występuje w siatkówce oka a inna jego nazwa to purpura wzrokowa lub czerwień wzrokowa. W przypadku niedoborów rodopsyny a tym samym niedoborów witaminy A, pojawia się stan chorobowy zwany popularnie kurzą ślepotą;

* Kolejnym zadaniem witaminy A jest utrzymanie skóry w dobrej kondycji. Naskórek dzięki tej witaminie będzie odżywiony i nawilżony. Co więcej organizm będzie mógł wyprodukować odpowiednią ilość elastanu i kolagenu a także utrzymać właściwy poziom wody w naszej skórze. Witamina A poprawia elastyczność a tym samym jędrność skóry, działa przeciw
starzeniowo, wygładza zmarszczki i pomaga walczyć z cerą trądzikową;

* Witamina A wpływa na wzrost komórek organizmu;
* Bierze udział w procesach tłuszczowych, w syntezie białek, co również sprzyja regeneracji komórek;
* Przeciwdziała powstawaniu nowotworów, w tym szczególnie jelita grubego, płuc, piersi, stercza;

Co może wpłynąć na niedobory witaminy A w organizmie?
* błędnie zbilansowana dieta, szczególnie u dzieci i u osób starszych;
* praca przy komputerze;
* palenie papierosów;
* spożywanie alkoholu.

Jakie są objawy niedoboru witaminy A?
* słabe widzenie po zmierzchu czyli kurza ślepota;
* suchość gałki ocznej objawiającej się brakiem łez;
* wysychanie rogówki i spojówki oka;
* łamliwość i wypadanie włosów;
* zahamowanie wzrostu;
* szorstka i spierzchnięta skóra
* łamliwość paznokci;
* wysypka, wypryski na skórze.

Jakie są objawy nadmiaru witaminy A?
* suchość i świąd skóry;
* żółty kolor skóry;
* krwawienie dziąseł;
* drażliwość, nadpobudliwość;
* wymioty, nudności;
* bóle stawów, głowy;
* światłowstręt;
* powiększenie wątroby.

Jak działać w przypadku niedoboru a jak w przypadku nadmiaru witaminy A? 
Rozwiązanie jest proste. Receptą będzie właściwa dieta. W przypadku zbyt małej ilości witaminy A należy włączyć do menu produkty, które są bogate właśnie w ten składnik. Jeśli mam nadmiar witaminy A należy eliminować ją z jadłospisu, tak aby doprowadzić do właściwego jej poziomu.

Które produkty są bogate w witaminę A?
- tłuste ryby;
- tran;
- masło;
- produkty mleczne.

Produkty bogate w prowitaminę A to te pochodzenia roślinnego, jak np.:
- marchew;
- zielone warzywa;
- pomidory;
- dynia;
- śliwki.

Odżywiajmy się właściwie dbając o odpowiedni wskaźnik witaminy A w diecie. Będzie równowaga, będzie zdrowie i wyraziste widzenie w postaci okna na świat ;)

Obraz Sharon McCutcheon z Pixabay
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Międzynarodowy Dzień Herbaty

Na zewnątrz robi się już nieco bardziej zimowo i świątecznie a w taki właśnie klimat idealnie wpisuje się grudniowe święto, którego głównym bohaterem jest herbata. 15 grudnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Herbaty. Niestety w Polsce wydarzenie to nie nabrało jeszcze tak wyjątkowego blasku i blichtru jak w innych rejonach świata ale czemu by tego nie zmienić i nie zacząć celebracji od teraz? Na co czekać ? Zaparzamy filiżankę herbaty i czytamy! :)

Co kryją w sobie grzyby?

Odznaczają się niepodważalnymi walorami smakowymi jednak ich osławiona ciężkostrawność i domniemane zanieczyszczenie odstręcza wielu od ich spożycia, czy słusznie? W sezonie na grzyby warto poznać kilka faktów dotyczących ich wartości odżywczej.

Czy warto spożywać sery pleśniowe?

Majówka za nami, pierwsze grillowanie kiełbas, kaszanek, mięs i ryb pomimo chłodnej aury mamy już za sobą, tak więc czas na kontynuację przyjęć i wspólne ucztowanie. Jedną z bardziej popularnych przekąsek na organizowanych przez nas domówkach czy też garden party są sery pleśniowe. Często podawane w towarzystwie winogron, stanowią idealny dodatek do kieliszka wina. Jednak czy są wartościowe? Czy powinny znaleźć się w naszej diecie? Sprawdźmy jakie sery są najbardziej popularne i czy mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i szczupłą sylwetkę.

Jolanta Czepułkowska
Nasi Dietetycy na Uniwersytecie Warszawskim
Nasi Dietetycy na Uniwersytecie Warszawskim