Witamina A na straży naszego wzroku

Wzrok to niebywały zmysł, który pozwala cieszyć się otaczającym światem, dotykać obrazów, kolorów, barw i przy tym napawać się tak niecodziennymi doznaniami. Pamiętajmy, że nie każdemu jest to dane i dlatego przestrzegamy, ale także zachęcamy do regularnego badania wzroku.


Polecani dietetycy

Czasem niepozorne dolegliwości czy sygnały, które lekceważymy, mogą okazać się początkiem poważnych problemów zdrowotnych naszych oczu. Dlatego przy tej okazji chcemy przybliżyć sylwetkę jednej z witamin, która chroni nasz wzrok ale także pełni kilka ważnych funkcji w prawidłowym działaniu organizmu.

Bohaterką dzisiejszej rozprawy jest witamina A. Inne jej nazwy to prowitamina A, beta-karoten czy retinol. Jakie funkcje pełni ta witamina i jakie właściwości prozdrowotne są jej wizytówką?
* Nadrzędna funkcja to umożliwienie dobrego widzenia. Witamina A pomaga w produkcji substancji jaką jest rodopsyna
odpowiedzialna za prawidłowe widzenie. Jest to barwnik, który występuje w siatkówce oka a inna jego nazwa to purpura wzrokowa lub czerwień wzrokowa. W przypadku niedoborów rodopsyny a tym samym niedoborów witaminy A, pojawia się stan chorobowy zwany popularnie kurzą ślepotą;

* Kolejnym zadaniem witaminy A jest utrzymanie skóry w dobrej kondycji. Naskórek dzięki tej witaminie będzie odżywiony i nawilżony. Co więcej organizm będzie mógł wyprodukować odpowiednią ilość elastanu i kolagenu a także utrzymać właściwy poziom wody w naszej skórze. Witamina A poprawia elastyczność a tym samym jędrność skóry, działa przeciw
starzeniowo, wygładza zmarszczki i pomaga walczyć z cerą trądzikową;

* Witamina A wpływa na wzrost komórek organizmu;
* Bierze udział w procesach tłuszczowych, w syntezie białek, co również sprzyja regeneracji komórek;
* Przeciwdziała powstawaniu nowotworów, w tym szczególnie jelita grubego, płuc, piersi, stercza;

Co może wpłynąć na niedobory witaminy A w organizmie?
* błędnie zbilansowana dieta, szczególnie u dzieci i u osób starszych;
* praca przy komputerze;
* palenie papierosów;
* spożywanie alkoholu.

Jakie są objawy niedoboru witaminy A?
* słabe widzenie po zmierzchu czyli kurza ślepota;
* suchość gałki ocznej objawiającej się brakiem łez;
* wysychanie rogówki i spojówki oka;
* łamliwość i wypadanie włosów;
* zahamowanie wzrostu;
* szorstka i spierzchnięta skóra
* łamliwość paznokci;
* wysypka, wypryski na skórze.

Jakie są objawy nadmiaru witaminy A?
* suchość i świąd skóry;
* żółty kolor skóry;
* krwawienie dziąseł;
* drażliwość, nadpobudliwość;
* wymioty, nudności;
* bóle stawów, głowy;
* światłowstręt;
* powiększenie wątroby.

Jak działać w przypadku niedoboru a jak w przypadku nadmiaru witaminy A? 
Rozwiązanie jest proste. Receptą będzie właściwa dieta. W przypadku zbyt małej ilości witaminy A należy włączyć do menu produkty, które są bogate właśnie w ten składnik. Jeśli mam nadmiar witaminy A należy eliminować ją z jadłospisu, tak aby doprowadzić do właściwego jej poziomu.

Które produkty są bogate w witaminę A?
- tłuste ryby;
- tran;
- masło;
- produkty mleczne.

Produkty bogate w prowitaminę A to te pochodzenia roślinnego, jak np.:
- marchew;
- zielone warzywa;
- pomidory;
- dynia;
- śliwki.

Odżywiajmy się właściwie dbając o odpowiedni wskaźnik witaminy A w diecie. Będzie równowaga, będzie zdrowie i wyraziste widzenie w postaci okna na świat ;)

Obraz Sharon McCutcheon z Pixabay
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jakie płatki wybierać?

Jednym z najzdrowszych posiłków spożywanych o poranku lub też wybieranych na drugie śniadanie są płatki. I wcale nie jest tu mowa o słodkich płatkach z torebki, gdzie praktycznie każdy rodzaj zawiera cukier i sól a o zdrowych, pełnowartościowych płatkach, które dostarczą każdemu z nas porcję zdrowia i witamin. Po jakie płatki warto sięgać?

Jak odchudzić święta? :)

Brzmi bardzo dramatycznie ale spokojnie nie będzie tak strasznie ;) Nie trzeba szukać "Artura, który uratuje Gwiazdkę" ani "Renifera Niko, który ratuje święta" :) My po prostu chcemy Wam zaproponować kilka pomysłów, które sprawią, że święta będą po prostu szczuplejsze, co wcale nie oznacza, że mniej smaczne. Jeśli są jakieś substytuty, które będą
zdrowsze a można nimi zastąpić pewne składniki naszych znanych i co roku spożywanych tradycyjnych potraw przy świątecznym stole, to czemu tego nie zrobić?

Gluten w chorobie Hashimoto

Jaki ma on związek z tym schorzeniem? Wykluczyć go czy nie? Literatura podaje, że gluten ma silne powiązania z chorobami autoimmunologicznymi, do których zaliczamy chorobę Hashimoto. Jego spożycie może spowodować reakcję ze strony układu odpornościowego.

Małgorzata Łyżniak
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia