Witamina A na straży naszego wzroku

Wzrok to niebywały zmysł, który pozwala cieszyć się otaczającym światem, dotykać obrazów, kolorów, barw i przy tym napawać się tak niecodziennymi doznaniami. Pamiętajmy, że nie każdemu jest to dane i dlatego przestrzegamy, ale także zachęcamy do regularnego badania wzroku.


Polecani dietetycy

Czasem niepozorne dolegliwości czy sygnały, które lekceważymy, mogą okazać się początkiem poważnych problemów zdrowotnych naszych oczu. Dlatego przy tej okazji chcemy przybliżyć sylwetkę jednej z witamin, która chroni nasz wzrok ale także pełni kilka ważnych funkcji w prawidłowym działaniu organizmu.

Bohaterką dzisiejszej rozprawy jest witamina A. Inne jej nazwy to prowitamina A, beta-karoten czy retinol. Jakie funkcje pełni ta witamina i jakie właściwości prozdrowotne są jej wizytówką?
* Nadrzędna funkcja to umożliwienie dobrego widzenia. Witamina A pomaga w produkcji substancji jaką jest rodopsyna
odpowiedzialna za prawidłowe widzenie. Jest to barwnik, który występuje w siatkówce oka a inna jego nazwa to purpura wzrokowa lub czerwień wzrokowa. W przypadku niedoborów rodopsyny a tym samym niedoborów witaminy A, pojawia się stan chorobowy zwany popularnie kurzą ślepotą;

* Kolejnym zadaniem witaminy A jest utrzymanie skóry w dobrej kondycji. Naskórek dzięki tej witaminie będzie odżywiony i nawilżony. Co więcej organizm będzie mógł wyprodukować odpowiednią ilość elastanu i kolagenu a także utrzymać właściwy poziom wody w naszej skórze. Witamina A poprawia elastyczność a tym samym jędrność skóry, działa przeciw
starzeniowo, wygładza zmarszczki i pomaga walczyć z cerą trądzikową;

* Witamina A wpływa na wzrost komórek organizmu;
* Bierze udział w procesach tłuszczowych, w syntezie białek, co również sprzyja regeneracji komórek;
* Przeciwdziała powstawaniu nowotworów, w tym szczególnie jelita grubego, płuc, piersi, stercza;

Co może wpłynąć na niedobory witaminy A w organizmie?
* błędnie zbilansowana dieta, szczególnie u dzieci i u osób starszych;
* praca przy komputerze;
* palenie papierosów;
* spożywanie alkoholu.

Jakie są objawy niedoboru witaminy A?
* słabe widzenie po zmierzchu czyli kurza ślepota;
* suchość gałki ocznej objawiającej się brakiem łez;
* wysychanie rogówki i spojówki oka;
* łamliwość i wypadanie włosów;
* zahamowanie wzrostu;
* szorstka i spierzchnięta skóra
* łamliwość paznokci;
* wysypka, wypryski na skórze.

Jakie są objawy nadmiaru witaminy A?
* suchość i świąd skóry;
* żółty kolor skóry;
* krwawienie dziąseł;
* drażliwość, nadpobudliwość;
* wymioty, nudności;
* bóle stawów, głowy;
* światłowstręt;
* powiększenie wątroby.

Jak działać w przypadku niedoboru a jak w przypadku nadmiaru witaminy A? 
Rozwiązanie jest proste. Receptą będzie właściwa dieta. W przypadku zbyt małej ilości witaminy A należy włączyć do menu produkty, które są bogate właśnie w ten składnik. Jeśli mam nadmiar witaminy A należy eliminować ją z jadłospisu, tak aby doprowadzić do właściwego jej poziomu.

Które produkty są bogate w witaminę A?
- tłuste ryby;
- tran;
- masło;
- produkty mleczne.

Produkty bogate w prowitaminę A to te pochodzenia roślinnego, jak np.:
- marchew;
- zielone warzywa;
- pomidory;
- dynia;
- śliwki.

Odżywiajmy się właściwie dbając o odpowiedni wskaźnik witaminy A w diecie. Będzie równowaga, będzie zdrowie i wyraziste widzenie w postaci okna na świat ;)

Obraz Sharon McCutcheon z Pixabay
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Jolantą Czepułkowską

Zgodnie z obietnicą, kontynuujemy cykl wywiadów  pod hasłem " Poznaj swojego dietetyka":) Dziś rozmowa z Jolantą Czepułkowską - specjalistą z zakresu zdrowego żywienia, która swoją wiedzą i doświadczeniem wspiera pacjentów gabinetów dietetycznych Przyjemność Jedzenia. To, że jest świetnym dietetykiem - to wszyscy wiemy. A jaka jest prywatnie? Sprawdźmy :) Zatem ... Czas poznać Jolę;)

Która kasza jest dla Ciebie?

Kipi kasza, kipi groch ...  I jak było dalej? ;) No właśnie - lata już nie te, ale jakby sięgnąć pamięcią do dzieciństwa to zdecydowanie można potwierdzić, iż właśnie takie słowa rymowanki zwykło się mawiać w rytm odbijającej się piłki. Ale dziś skoncentrujmy się zdecydowanie na kaszach. Zdrowe, smaczne, różnorodne... drobne, grube, o bardzo szerokim zastosowaniu od zup, przez dania główne aż po desery. Mają one wiele właściwości odżywczych, dlatego powinny być stałym elementem w naszym jadłospisie. Która kasza dla kogo będzie najbardziej odpowiednia - oto jest pytanie. Poddajmy to wyjątkowe ziarno krótkiej analizie. Ale zanim to - proponuję kilka słów wprowadzenia.

Różowe z rynku - ale czy z natury? :)

 W gastronomii co roku pojawiają się nowe trendy, nowe odsłony produktów dobrze nam znanych jednak zamknięte w ... zupełnie innym kolorze:) Dziś przyjrzymy się modnej ostatnio barwie różowej :) W końcu mamy środek lata a róż kojarzy się z radością i uśmiechem, więc czas sprawdzić, co zaskakującego przygotował dla nas rynek kulinarny:)

Anna Huma - Nande
Jak nie przytyć w domowej kwarantannie?
Jak nie przytyć w domowej kwarantannie?